Musorujsag
Élő Eredmények
×

Schumacher először a harmadik sorban: „Megmutattam, okkal vagyok itt”

Schumacher először a harmadik sorban: „Megmutattam, okkal vagyok itt”

Sky Sports, Auto Motor und Sport, F1-Insider, Motorsport-Total
Apja egyik legjobb pályáján, az ő terepét jelentő körülmények között érte el Mick Schumacher az eddigi legnagyobb F1-es sikerét. És még lehetett volna feljebb is.

A mostani Kanadai Nagydíj előtt mesélt arról Mick Schumacher, hogy apja, Michael mercedeses éveiben még a garázsuk mögött horgászgatott Montrealban. Szombaton a folyó helyett a pálya vízén tette ugyanezt, és volt is kapás! Az ifjú német F1-es pályafutása eddigi legjobb időmérős eredményét szállította a 6. rajtkockával, és a nehéz szezonkezdés után végre elkönyvelhetett egy sikerélményt.

A leintés után boldogan is ölelgette a hozzátartozóit. Édesanyja, Corinna mellett barátnője, Justine Huysman és menedzsere, Sabine Kehm is vele van Montrealban. Az ő örömük is nagy volt.

„Természetesen nagyon boldog vagyok, ez egy jó rajthelyezés a versenyhez. Az eddigi legjobb időmérőnk volt a mostani, és nagyon örülök a csapat miatt is”

– mondta a Haas versenyzője. „Az autó nagyszerű volt minden körülmények között. Az első körtől kezdve jónak éreztem, és mindig megtaláltam vele a tapadást. Aztán ahogy javult, úgy éreztem egyre jobbnak, ennek megfelelően a köreimmel is egyre elégedettebb voltam.”

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Boxutca (@boxutca) által megosztott bejegyzés

Schumachernek a végül 5.-ként előtte záró csapattárs, Kevin Magnussen legyőzésére is volt esélye, a Q3 hajráját megelőzően gyorsabbnak tűnt nála. Aztán egy kis hiba csúszott a számításba, amikor friss köztes gumikon visszatért a hajrára.

„Ennél jobb eredményt is elérhetőnek hittem. Az autóban több is volt. Tulajdonképpen végig gyorsabb voltam Kevinnél. Sajnos az utolsó szett gumin nem tudtam mindent kihozni belőle. Jó körön voltam, de aztán Carlos (Sainz) mögé értem. Vissza kellett vennem, a gumik lehűltek, és a következő körben az első kanyarokban nem volt meg a tapadás” – magyarázta a Magnussennel szembeni 0,4 másodperces hátrányát.

 

Csendre intett kritikusok

Bosszankodni azonban így sem volt oka. A lehető legnehezebb körülmények között szerezte meg pályafutása eddigi legjobb rajthelyezését, és ezzel egy időre talán elhallgattatta a korábbi gyengélkedése miatt eddig őt kritizálókat. Az már csak az édes mellékízt adja, hogy mindezt egy olyan pályán tette, melyen apja 6 pole pozíciót szerzett és rekordot jelentő 7 győzelmet aratott, nem egyszer hasonló esős körülmények között megvillantva különlegességét.

„Nem volt egyszerű az álló vízen az elején. De élveztem, hogy ilyen körülmények között vezethettem. Az első körtől jónak éreztem az autót, és ezt a köridők is visszatükrözték.”

„Mindig szerettem esőben menni, és ott keresgélni a határokat. Főleg egy időmérőn, egy olyan pályán, amely nagy hangsúlyt tol a versenyzőre. Itt meg lehet mutatni, mire vagy képes. És szerintem nekem ez sikerült. Erre építkezhetek. Egyszerűen bizonyíthattam, hogy okkal vagyok itt.”

„Persze már az alsóbb kategóriákban elért eredményeim is megmutathatták, hogy megérdemlem a helyem a Forma–1-ben” – szúrt oda kicsit az őt kritizálóknak. Megjegyzése igazolja, igenis emésztette belülről, hogy sokan megkérdőjelezték őt a házon belüli nagy vereségek és a hibák miatt.

 

A legjobb szombati Haas-eredmény

Schumachernek a szomszédból, Kevin Magnussentől is jutott a dicséretből. „Örülök neki! Jól teljesített. Láttam, hogy gyors volt” – mondta a dán, aki végül így is a maga javára döntötte el a házi párharcukat.

A jó esős teljesítményük nem lepte meg őt. „Ilyen körülmények között fontos a megfelelő időben kint lenni, és kitalálni, hogyan használhatod a köröket a legjobban. A csapat igazán jó munkát végzett. Már Imolában kiderült, hogy az autónk ilyen körülmények között jó. És elvégeztük a feladatot. Folyamatosan jó köröket kellett menni, mert a pálya egyre javult. Muszáj volt tehát végig nyomni, és ez élvezetes. Nem csak egy körről van szó, folyamatosan nyomod.”

„Nagyon örülök a csapatnak. Az ötödik-hatodik helyen állunk, ez egy klassz teljesítmény a csapattól. Az ilyen napok tesznek boldoggá. De persze szombaton még nem osztanak pontot, szóval csak mosolyoghatunk, többre még nincs okunk.”

Mick Schumacher (Fotó: XPB)

Ez nagy nap volt a Haas számára is. Történetük legjobb időmérős eredményét jegyezték. Korábban csak kétszer kerültek két autóval a harmadik sorba, a 2018-as Ausztrál és Német Nagydíjon is az 5-6. hely volt az övék.

Günther Steiner széles vigyora indokolt volt.

„A kulcs ma az volt, hogy higgadtak maradtunk és mindent jól csináltunk. Tudtuk, hogy mikor mit kell tennünk, és ilyen körülmények között nem vagyunk rosszak. Ezúttal mindkét autónkkal hazahoztuk az eredményt”

– értékelt az olasz csapatfőnök.

 

A szombati előny vasárnapi hátrány lehet?

A Haas esős javulásának titkát Steiner a gumimelegítésükben látja. A folytatásban ugyanakkor ez még hátránnyá is válhat. Száraz versenyt jósolnak, és a vízen a gumikat agresszíven melegítő autójuk így könnyen gumifaló autóvá válhat. Schumacher felkészült arra, hogy az útja nem előrébb fogja vinni, hanem hátrafelé. „Vannak mögöttünk a miénknél gyorsabb autók. De Montrealban bármi megtörténhet” – mondta.

„Nem fogjuk könnyen adni magunkat. Próbálnunk kell DRS-távolságban maradni az előttünk haladóhoz képest, és akkor jók lehetünk.”

Steiner a célok kapcsán hozzátette: „Mindenekelőtt célba kell érnünk. Az elmúlt versenyeken ez legalább egy autóval nem sikerült. Emellett próbálkoznunk kell a pozíciók megtartásával. De akár javíthatunk is, ha valami történik előttünk. Ha tartani tudnánk a helyezéseket, több mint boldog lennék!”

Borítókép: Mick Schumachert édesanyja, Corinna öleli át, barátnője, Justine meghatódva, Sabine Kehm mosolyogva köszöntötte a németet (Fotó: F1/Twitter)

További tartalmak