Musorujsag
Élő Eredmények

Túl könnyelműen kockáztatott a Ferrari reményét jelentő Sainz?

Túl könnyelműen kockáztatott a Ferrari reményét jelentő Sainz?

F1
Mindent vagy semmit alapon kockáztatott a pole pozíció reményéért Carlos Sainz az időmérőn, de pozíciót vesztett vele, és ez a vasárnapi versenyét is meghatározhatja.

Kidőlt a vezér, valakinek tartania kéne a frontot az élen. A Ferrari Charles Leclerc motorcserés büntetésével Carlos Sainztól várhatta a montreali időmérő edzésen, hogy megszorongatja Max Verstappent, és a vasárnapi versenyen is neki kéne harcba szállnia a holland ellen. A kiindulási alapok viszont lehetnének jobbak is.

Az esős kvalifikáción Verstappen külön ligát képviselt, így korábbi csapattársa nem fűzhetett sok reményt a pályafutása első pole pozíciójának megszerzéséhez. Amikor érezte, hogy kicsúszik a keze közül az esély, Sainz úgy döntött, kockáztat. A vége egy hiba lett, melynek köszönhetően nemcsak Verstappent, de Fernando Alonso is le tudta győzni, így csak a 3. rajthely jutott neki. Ezzel idén először nincs Ferrari az első sorban.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

„Egészen jó, de nyilván szeretnék az első sorban lenni. Esőben egészen jól ment a hétvégén. A harmadik edzésen és a Q1-ben is. Aztán amikor kezdett száradni a pálya, éreztem, hogy Max elkezdett meglépni tőlünk. Főleg a Q3-ban” – mondta Sainz.

„Az első szett gumin nagyon erősnek tűnt, és tudtam, hogy a második próbálkozásnál valami nagyon-nagyon jó kört kell összeraknom, ha meg akarom szerezni a pole-t. Az első szektor egész jó volt, lila volt, de a másodikban egyszerűen nem találtam a várt tapadást.”

„Ezek után az utolsó kanyarban azt mondtam, rendben, talán úgysem lesz meg a pole, kockáztatok. De ez nem volt a legjobb döntés, és talán a második helyembe került”

– mondta a hibájáról a honfitársától végül másfél tizeddel elmaradó ferraris.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

A kockázatvállaló kedve vasárnap is megbosszulhatja magát. Sainz úgy érzi, Verstappen kis lépéselőnyben lehet a versenytempó szempontjából, és csak akkor bosszanthatná, ha már a rajtnál vagy az első körben mögé kerülne. Alonso nélkül ez nyilván könnyebb lenne. Hogy sikerül-e neki, az szerinte meghatározza majd a versenye alakulását.

„Sok fog múlni a rajton. Ha jól indulok, és egyből Max mögé kerülök, akkor megpróbálhatom követni őt, nyomást gyakorolni rá. Ha kis időt veszítek az első öt-tíz körben, mert Fernando mondjuk jól rajtol, akkor megnőhet a különbség, és onnantól már túl messze vagy a verseny hátralévő részére.”

„A cél a tiszta rajt, a jó rajt, és onnan meglátjuk. Hogy megvan-e a tempónk ahhoz, hogy harcba szálljunk Maxszal? Szoros lehet. Ezen a versenyen mindig nagyon kell kímélni a gumikat, de szerintem ott lehetünk.”

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

A kérdésre, gondol-e arra, hogy esetleg összejátsszon kicsit Alonsóval, Sainz elmondta: „Mindketten próbáljuk majd megelőzni Maxot, és az mindkettőnk dolgát megkönnyítené. De minden attól függ, hogyan alakulnak az első körök, és ha nem lesz biztonsági autó, a gumikopás és a taktika lehet a döntő. Az első kanyarig nem vezet hosszú út, szóval nem sok mindent tehetsz, de még így is bármi megtörténhet.”

Első sornál hátrébbról rajtolva nemigen szokás futamot nyerni a kanadai pályán. Ilyesmi legutóbb 2014-ben Daniel Ricciardónak sikerült a 6. helyről, az elmúlt tíz versenyt tekintve pedig csak két ilyen eset volt (a másik 2011-ben Jenson Buttonnel). Sainz ettől függetlenül nem adja fel a győzelem reményét.

„Bármi megtörténhet az F1-ben, nem igazán számítanak a mostani helyezések, csak a verseny. Ha jól rajtolunk, nyomást gyakorolhatunk az élen állókra, és bármi megtörténhet. Max nagyon gyors volt pénteken, ahogy egész hétvégén. Mi kerestük az utolsó tizedeket hozzájuk képest, de vasárnap egy jó rajttal és jó taktikával szerintem nyomást gyakorolhatunk rájuk.”

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

További tartalmak