Musorujsag
Élő Eredmények
×

Verstappennek eszébe sem jutott belesétálni a Russellt elejtő csapdába

Verstappennek eszébe sem jutott belesétálni a Russellt elejtő csapdába

F1
Az ellenfelek helyett inkább az eltaktikázás jelentette a legnagyobb veszélyt Max Verstappen pole pozíciójára. Nem ugrott fel arra a vonatra, amire George Russell.

„Erődemonstráció volt” – állapította meg Helmut Marko tanácsadó Max Verstappen montreali időmérős győzelméről. A címvédő valóban meggyőző fölénnyel szerezte meg idei második pole pozícióját, hiszen a második Fernando Alonsóra 0,6 másodpercet vert, és nem egyszer előfordult, hogy egy másodperccel volt jobb, mint az adott pillanatban a második legjobb kört jegyző versenyző.

Verstappen így sem beszélt egyszerű délutánról. „Trükkös volt. A látási viszonyok miatt, aztán mindenki kereste a helyeket a mezőnyben, ami miatt lassítani kellett. Lehűltek a gumik, ezzel romlott a tapadás. A Q1 nem volt könnyű számomra. Aztán ahogy a pálya száradt, egyre élvezetesebb lett, jobban tapadt. A Q2-ben biztonsági körre pályáztam, és próbáltam követni a pályát, a megfelelő pillanatban kint lenni” – magyarázta.

A Red Bull-osról elmondható, igazi ellenfelek nélkül maradt. Ez részben annak köszönhető, hogy a szokásos fő ellenfelei már korán kiestek. Charles Leclerc-t a motorcserés hátrasorolása miatt nem érdekelte, mi történik a kvalifikáción, Sergio Pérez pedig autóját törve fejezte be már a Q2-ben a küzdelmet. Így lett Verstappen  konkurenciája Fernando Alonso és Carlos Sainz.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Persze volt még egy kemény ellenfél, az eső. Résen kellett lenni ahhoz, hogy mindig a megfelelő időben legyen a megfelelő gumikon. George Russellnek ez például nem jött össze, hiszen a pole reményében a Q3 hajrájára feltette a slick gumikat. Csapattársa, Lewis Hamilton is elmondta, megfordult a fejében ez a taktika, de túl nagynak érezte a kockázatot.

Verstappen szerint nem volt min gondolkodni.

„Túl sok volt a víz bizonyos részeken, például az első és második kanyarban, egészen a hatos kanyarig. Szóval nálam sosem merült ez fel.  Volt még hátra két és fél perc, de nem kockáztathatsz az időmérőn. Nálam tehát szóba sem jött. De más helyeken volt már száraz ív, szóval a köztes gumi beosztása a körre szintén nehéz volt.”

Verstappen elkerülte tehát a csapdát, és behúzta a kötelezőnek mondható pole-t egy olyan hétvégén, amelyen helyzetükből adódóan Leclerc-en és Pérezen is sok pontot hozhat. Elmondása szerint az előző két hétvégén látott gyengélkedése okát, az autó alulkormányzását Kanadában nem tapasztalja, ezért is megy neki jobban. „Pénteken egészen jó volt az autó egyensúlya. Ez pályánként is változik. Egy utcai pályán jellemző, hogy nagy szükség van az erős elejére, ami nálam az előző két alkalommal az időmérőn nem volt meg.  A versenyeken viszont utána egészen rendben volt, mert mindig változik kicsit az egyensúly.”

Ami a versenyt illeti, Verstappen magabiztos. „A hosszú etapos tempó rendben volt. Szoros volt a Ferrarival. Érdekes verseny lesz.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak