Musorujsag
Élő Eredmények

Piastri Franciaországban kóstolhat bele az F1-be

Piastri Franciaországban kóstolhat bele az F1-be

Autosport
Az Autosport értesülései szerint a Francia Nagydíj első szabadedzésén kerülhet sor Oscar Piastri F1-es hétvégén való debütálására. A fiatal ausztrál az Alpine színeiben gurulhat pályára csapata hazai versenyének hétvégéjén.

Az új szabályok értelmében 2022-ben minden csapat köteles legalább két szabadedzésen lehetőséget biztosítani fiatal védenceinek, jó ideje egyértelmű tehát, hogy az Alpine a szezon során pályára küldi ausztrál védencét, a kérdés csak az volt, mikor kerül sor a sokak által várt debütálásra (Piastrit nagy érdeklődés övezi, őt tartják ugyanis a jövő egyik legnagyobb reménységének).

A csapat a háttérben szorgosan készíti már a fiatal versenyzőt erre a debütálásra: korábbi autókkal több privát teszten is részt vett már, az év elején Katarban rótta a köröket, nemrég pedig a Brit Nagydíjnak otthont adó silverstone-i pályán.

Oscar Piastri a katari teszten (Kép: Alpine/Twitter)

Ami a hivatalos információkat illeti, a csapatvezető nemrég annyit mondott, Piastri F1-es hétvégét illető debütálására „hamarosan” sor kerül. Azt kijelentette, erre nem a jövő hét végén Silverstone-ban kerül sor, de már nem kell sokat várni rá. Az Autosport cikke megemlíti, Ausztria valószínűleg kiesik, hiszen sprinthétvége lesz, Franciaország viszont tökéletes helyszín a bemutatkozáshoz.

Noha az ausztrál az F3-ban és az F2-ben (mindkét szériában újoncként ért fel a csúcsra) nem versenyzett a francia pályán, korábban egy Formula-Renault hétvégén már kipróbálhatta azt, tehát a helyszín nem teljesen ismeretlen számára.

Ami a hosszabb távú jövőt illeti, Piastri egyre több forrás szerint a Williams versenyzője lesz 2023-ban (mégpedig az Alpine „engedélyével”, nevelőalakulata ugyanis egy kölcsönszerződés keretén belül juttathatja el a brit istállóhoz), igaz, főnöke Kanadában ezzel kapcsolatban is óvatosan nyilatkozott, mondván semmilyen a pilóta sorsával kapcsolatos döntést nem akarnak elsietni.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)
Borítókép: Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak