Musorujsag
Élő Eredmények
×

Verstappen: Hamiltonék csak ne beszéljenek más nevében!

Verstappen: Hamiltonék csak ne beszéljenek más nevében!

Autosport, As
Lewis Hamilton beszólásai után Max Verstappen egyértelművé tette, nem szereti, ha más versenyzők mondják el helyette, hogy mit is gondol…

Parázs viták alapjául szolgál a csapatok és a versenyzők között is a 2022-es új F1-es autók pattogása. Az FIA közbeavatkozása erősen megosztotta a boxutca népének véleményét. Többen úgy vélik, hogy az egész szabályozás leginkább annak köszönhető, hogy a Mercedes Azerbajdzsánban lobbizni kezdett a szabályváltozások előmozdításáért.

Miközben valóban sok versenyzőnek okozott fizikai problémát Bakuban az autók erőteljes földhöz verődése, tény, hogy a leghangosabban Lewis Hamilton és George Russell szólalt fel e probléma kapcsán. Mindketten úgy vélték, hogy nem elég, ha az FIA technikai direktívával próbálja megszabni, mekkora rázkódás engedélyezett egy versenyautóban, helyette a jelenlegi gépeket kell úgy átalakítani, hogy azok többé ne pattogjanak így.

A Kanadai Nagydíj péntekjén több versenyzőtársuk az FIA lépéseit kritizálta. Charles Leclerc és Max Verstappen is igazságtalannak nevezte, hogy a pattogást jobban kezelők ügyévé tettek egy olyan problémát, ami leginkább a Mercedesé. A versenyzők sajtótájékoztatóján Lewis Hamilton a címvédő megjegyzéseire reagálva burkoltan kétszínűnek nevezett bizonyos versenyzőtársakat. „Mondanak valamit a nyilvánosság előtt, és valamit a háttérben. És van, hogy egyeseknél ezek eltérő dolgok” – jegyezte meg a Mercedes bajnoka.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Verstappent Montrealban megkérdezték, érzékelte-e, hogy a sajtótájékoztatón éppen mellette ülő Hamilton e megjegyzésével vélhetően rá célozgatott. Nem tudta a választ, ám kijelentette: „Én mindig őszintének és egyenesnek éreztem magam.”

Verstappen szerint semmi szükségük arra a versenyzőknek, hogy Hamiltonék legyenek a szószólóik. A kérdésre, meglepte-e, hogy Hamilton miket nyilatkozott, a Red Bull-os elmondta:

„Nemcsak ő, a csapattársa is. Mások nevében beszélnek. Szerintem inkább a maguk dolgával kéne foglalkozniuk, és csak azt kéne elmondaniuk, amit ők gondolnak. Beszéljenek a saját nevükben ahelyett, hogy beleszólnának mások dolgába”

– javasolta a két britnek.

A két bajnok csipkelődése ezzel nem ért véget. A futamot követő sajtótájékoztatón, amikor Hamiltont arról kérdezték, a pálya karaktere miatt jobbnak látja-e a Mercedes esélyeit Silverstone-ban, mint Kanadában, a brit elbizonytalanodva megjegyezte, biztosan pattogni fog az autójuk, és nem tudja, hogyan mennek át például a Copse-kanyaron. Verstappen erre reagálva képzeletbeli kormányt ragadt, majd abba kapaszkodva fejrázással imitálta a Mercedes pattogását. Hamilton mosolyogva jegyezte meg: „Max nem tudja, miről beszélek, de Carlos tudja…”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Nem Verstappen volt egyébként az egyetlen versenyző, aki visszaszólt a Mercedes-tábornak. Fernando Alonsót Toto Wolff állította a figyelem középpontjába Bakuban, amikor a verseny után kijelentette, az összes versenyző azt várja az FIA-tól, hogy lépjen a pattogás ügyében, egyet kivéve, az Alpine veteránját. A montreali nyilatkozatokból kiderült, hogy ez nem így van.

A kétszeres világbajnok ezek után Wolffnak javasolta, hogy vegyen vissza a hangoskodásból. „Tudom, hogy a probléma létezik, és ha a többséget érinti, akkor valamit tenni kell ellene. De a megoldás már eleve adott: csak meg kell emelni az autót, és onnantól azt már nem pattog annyit. Csak ez teljesítménybe kerül. A Mercedes nem akar teljesítményt veszíteni.”

Totónak viszont előbb a mérnökeivel kéne beszélnie, és csak aztán a médiával…”

– mondta Alonso.

A spanyol egyébként úgy érzi, nem akkora a baj, amekkorának a Mercedes láttatja. Rámutatott, neki Bakuban nem okozott különösebb problémát a pattogás, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenség csak bizonyos pályákon erősödik fel igazán, nem lehet általánosnak nevezni. „Minden pályán más lesz. Dzsiddában például nagyon sima volt a pálya, és Ausztráliában is. Akkor senki nem panaszkodott semmire” – mondta még korábban, hozzátéve, nehezen tudja elképzelni, hogy a csapatok dűlőre jussanak a kérdésben.

Ez a jelek szerint a versenyzőknek is nehezen megy…

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak