Musorujsag
Élő Eredmények
×

Verstappen: Egy csomó sport károsíthatja az egészséget

Verstappen: Egy csomó sport károsíthatja az egészséget

Racefans, Sky Sports
Nem tartja rendkívülinek Max Verstappen, hogy a Forma–1-es autók vezetése sérülésveszéllyel járhat. Rámutatott, más sportágakban is megvan veszélye a maradandó testi problémáknak.

A Mercedes-versenyzőkön kívül nemigen hallhattunk panaszt a kanadai hétvégén az autók erőteljes pattogására, de még Lewis Hamiltonék is elismerték, hogy a montreali pályán sokkal jobb volt a helyzet, mint egy héttel korábban a hátgyilkos Bakuban. A hétszeres bajnok a futamon elért dobogós helyezése után azt mondta, „visszafiatalodott”, és arról is beszélt, hogy ha Azerbajdzsánban 10 G-s erőhatás volt a maximum, ami érte az autója pattogása során, akkor Montrealban ez „kettő-három körüli” lehet csupán.

A gyorsan egymást követő versenyek megmutatták, a pattogás jelensége nem olyan általános és állandó probléma, mint amilyennek a bakui pánikhangulat mutatta. Miközben az idei kevésbé rugózó autók valóban keményebben bánnak a versenyzőkkel, az Azeri Nagydíjon a montreali helyzet alapján a pálya felülete nagyíthatta fel a sokakat próbára tevő jelenséget.

Az autópattogás persze ettől még problémája az F1 új autógenerációjánál, és az FIA szerint van annyira súlyos, hogy közbe kelljen avatkozni. A szövetség által kiadott direktívát ellenző Max Verstappen azonban nem látja ennyire drámainak a helyzetet. Rámutatott, nem az F1 az egyetlen sportág, amelynek résztvevőit fenyegeti bizonyos tartós fizikális problémák kialakulása.

„Sok sport van, ahol kárt tehetsz a testedben. Amint lezárod a pályafutásodat, már nem leszel olyan, mint húszévesen, ez egyszerűen így megy. A futballistáknak problémájuk van a térdükkel és mindenféle sérüléssel. Vagy ott vannak a krosszmotorosok, a MotoGP-versenyzők, akik sok csontjukat eltörik.”

„Fel lehet tenni a kérdést, hogy ez számít-e a legbiztonságosabb dolognak, amit csinálni lehet. Nem az, de mi vállaljuk a kockázatot, ez a mi sportunk, és szeretjük csinálni” – fejtegette a címvédő.

Max Verstappen és George Russell nem ért egyet a pattogás kérdésében (Fotó: XPB)

Azt nem tagadja, hogy az autók delfinezése és pattogása nem kellemes, de szerinte erre lehet megoldásokat találni. „Tény, hogy a jelenlegi delfinezés nem klassz, és nem gondolnám, hogy rendben lenne, de egyes csapatok képesek kezelni, sokkal jobban, mint mások. Szóval meg lehet szabadulni tőle. Nem gondolnám, hogy túl kéne dramatizálnunk, ami jelenleg történik éppen.”

Nem Verstappen az egyetlen, akinek nem tetszik az FIA év közben jött szabályozása. Korábban Lando Norris is arról beszélt, hogy őt a legkevésbé sem zavarta eddig az autók pattogása. Montrealban ugyanakkor elismerte, van alapja a panaszkodó kollégák véleményének is. „El kell ismernem, hogy kettős érzéseim vannak. Az az igazság, hogy minket nem érint túlzottan a delfinezés, szóval nem akarunk változást. Ha viszont fennáll a komoly veszélye annak, hogy hosszú távon károsítja az egészséget, vagy hogy valaki elveszítheti a koncentrációját és ütközhet, akkor a biztonság az első.”

„Engem leginkább az aggaszt, hogy igazságos lesz-e mindenkivel. Ideális esetben csak szezon után szokás változtatni, de ez így óhatatlanul rosszabbul fog érinteni egyeseket, mint másokat” – mondta a McLaren versenyzője a kanadai verseny után.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak