Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Zúzó” üzemmódba kapcsol Leclerc a csalódások után

„Zúzó” üzemmódba kapcsol Leclerc a csalódások után

Motorsport, F1 Nation
Friss motorjával és a csalódások miatti elszántságával Charles Leclerc teljes gőzzel támadásba lendülhet a Ferrari szerint, hogy ledolgozza az egyre riasztóbb ponthátrányát.

Duplán nyögte a bakui motorhibája hatását Charles Leclerc. Nem elég, hogy Bakuban elkönyvelte a három futamon belüli második nullázását, a Kanadai Nagydíjon is pontokat veszített azzal, hogy a mezőny eleje helyett a végéről kellett rajtolnia.

Mattia Binotto szerint a motorcseréjéről már közvetlenül Azerbajdzsán után határozott a Ferrari, így Leclerc eleve a büntetés tudatában érkezett meg Montrealba. „Erről már Baku után nem sokkal döntöttünk, szóval több napja tisztában volt vele, így volt ideje emésztgetni, felkészülni a versenyhétvégére. Nyilvánvalóan frusztráló helyzet ez egy versenyző számára, és a versenyen is uralkodnia kellett az érzelmein – ami sikerült is neki –, mert van, hogy előzni akarsz, amikor nem tudsz a végsebességed és az elhasznált gumik miatt. Mentettük a károkat azután, hogy a mezőny végéről rajtoltunk, és az ötödik hely egy jó eredmény” – mondta a vörösök vezetője.

Binotto szerint Leclerc-nek a jövő heti Brit Nagydíjon már nem kell visszafognia magát – sem hátrasorolások, sem megbízhatósági aggályok miatt, így teljes gőzzel támadásba lendülhet.

„Most van egy új erőforrásunk a következő versenyre. Négy futammal a nyári szünet előtt fontos lesz számára, hogy elkezdhet támadni. Próbáljuk ledolgozni a ponthátrányunkat.”

A ponthátrányuk nem kicsi, 49 pont, vagyis közel két győzelemmel ér fel. A csapat mérnöke, Jock Clear szerint azonban ez is csak relatív, és bármennyire is nagynak tűnik, ledolgozható. „Láttuk már ezt. Nem akarnék semmi rosszat kívánni Maxnak, és nem mások kiesésével akarunk nyerni, de a megbízhatóság fontos szerepet játszik ebben a bajnokságban, és az év későbbi felében is így lesz. Nekünk arról kell gondoskodnunk, hogy minden versenyből kihozzuk a lehető legtöbbet, az első sorba, a pole-ba kerüljünk, és nyomás alatt tartsuk Maxot. Charles-nak olyan jól kell vezetnie, ahogyan eddig az egész szezonban tette” – mondta a szakember az F1 Nation podcastnak.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A harci szellemmel Clear szerint aligha lesz gond. Leclerc előre jelezte, amit most vissza kellett fognia, azt Silverstone-ban kieresztené…

„Egy jól működő csomaggal jók lehetünk. Charles egyik utolsó mondata az volt: »Menjünk Silverstone-ba, és zúzzunk!« Ott újra az élen lehet”

– mondta Clear a montreali csomagolás után.

A szakember szerint jók lehetnek a Ferrari esélyei a brit pályán. „Teljes mértékben! Mindenütt jó volt az autónk, és tudom, hogy Charles versenyképes lesz. Carlos pedig önbizalmat merít a mostani versenyből, szóval mindketten ott lesznek, a megszokott módon, és nagyon jó csatát vívhatunk a Red Bullokkal.”

Ami a „szokott módot”, Leclerc-nél ez mostanság a pole pozíciók halmozását jelenti, hiszen a mostani büntetése előtt négy alkalommal nyert időmérőt zsinórban, és nem rajta múlt, hogy ezek egyikét sem tudta győzelmekre váltani vasárnap. Clear szerint egy körön nemigen van párja Leclerc-nek, és ez a tervezett felzárkózásukhoz is jó alapot jelent.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

„Nyilvánvalóan nincs párja. Lenyűgöz, de az egész munkájával, nem csak azzal, hogy nagyon jó egy körön. A versenyei is nagyon erősek voltak idén. Az imolai hibája buta volt, ezt ő is tudja, de nem történik meg újra. Ez is azt mutatja, milyen szinten nyomja, mennyire eltökélten próbál lépést tartani Verstappennel. Silverstone egy újabb lehetőséget kínál a pole-szerzésre és a futam megnyerésére.”

„Ez a legjobb az egészben: tudja, hogy minden versenyre úgy érkezik, hogy megszerezheti a pole-t, és tudja, hogy nyerhet. Ez mindenki önbizalmának és hozzáállásának nagy lökést ad” – mondta a szakember.

Már csak egy olyan autó kéne hozzá, ami garantáltan nem robban le a győzelem felé vezető úton…

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak