Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hivatalosan is bejelentették, Gasly nem vált csapatot 2023-ban

Hivatalosan is bejelentették, Gasly nem vált csapatot 2023-ban

Alpha Tauri
Azok után, hogy Franz Tost csapatfőnök a Kanadai Nagydíjon már megerősítette, az Alpha Tauri most hivatalosan is bejelentette, Pierre Gasly jövőre is a versenyzőjük marad.

„Száz százalékig biztosnak” nevezte Franz Tost a múlt hétvégi Kanadai Nagydíjon, hogy Pierre Gasly 2023-ban is az ő versenyzőjükként fog a rajtrácsra állni, ám a főnöki megerősítés a jelek szerint nem volt elég. Pénteken az Alpha Tauri hivatalos közleményben is tudatta, hogy a francia versenyzőjük legalább másfél évig még az ő autóikat fogja vezetni az F1-ben.

„Örömmel erősítjük meg, hogy Pierre velünk marad 2023-ban” – mondta Franz Tost a bejelentés kapcsán. „A legjobb és legversenyképesebb versenyzők táborát erősíti az F1-ben, és bizonyította a képességeit, amióta velünk van. Kétség sem férhet hozzá, hogy Pierre nagy szerepet játszhat a csapatunknál abban, hogy sikeres legyen a következő szezonunk, és csak rajtunk fog múlni, hogy versenyképes autót biztosítsunk számára, amivel kiváló eredményeket szállíthat.”

Gasly 2017 második felében mutatkozott be a Forma–1-es mezőnyben, az akkor még Toro Rosso néven futó mostani csapatánál. A következő szezont a csapat teljes értékű versenyzőjeként kezdte, és nyújtott annyira meggyőző teljesítményt, hogy 2019-re a Red Bull az első csapatába emelje őt. Max Verstappen csapattársaként azonban nem boldogult jól a nehezen vezethető autójával, és a nyári szünetben visszasorolták a Toro Rossóhoz. Pár hónappal később, a 2019-es Brazil Nagydíjon a kisebb Red Bull-csapattal szállította első F1-es dobogóját (2. hely).

Gasly a következő szezonban megszilárdította helyzetét, és folyamatosan remek teljesítményt nyújtva újabb sikerekre vezette csapatát. 2020-ban Faenza második győzelmét szállította Monzában, tavaly pedig Azerbajdzsánban bontott pezsgőt, miután harmadikként ért célba. Emellett a folyamatos top 6-os rajthelyeivel és Cunoda Juki állandó legyőzésével öregbítette ismét egyre szebb hírnevét.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

„Öt éve vagyok már ezzel a csapattal, és büszke vagyok az együtt bejárt utunkra, valamint az elért fejlődésünkre. Boldogan maradok az Alpha Tauri csapatánál. Idén új szabályok léptek életbe, ezek új kihívásokat jelentenek számunkra, és most a következő tizennyolc hónapra tervezhetünk a csapattal, ami remek alapot jelent a jövő szempontjából”

– mondta a 26 éves versenyző.

Gasly számára az Alpha Tauri talán zsákutcának tűnhet, ám azok után, hogy a Red Bull két évre szerződést hosszabbított Sergio Pérezzel, a „családon belül” elvágták előtte az előrelépés lehetőségét, és mivel más kecsegtető ajánlatra nincs kilátás, a francia számára egyelőre a maradás tűnik a legjobb opciónak.

Bár Tost montreali kijelentése után a mostani bejelentés puszta formaságnak tűnhet, jelentősége mégis van. Azt Helmut Marko már hetekkel ezelőtt megerősítette, hogy Gaslynak biztos szerződése van velük (a Red Bull-lal, és nem az Alpha Taurival) 2023-ra, ám azzal, hogy a maradását most hivatalossá is tették, azt is jelezték, hogy a versenyző sem próbál meg kilépni ebből, hogy más csapatnál keressen új lehetőséget.

Erre esélye legközelebb a 2024-es szezon kapcsán nyílhat. Addig szolgálhatja tovább az Alpha Taurit az istálló történetének leghűségesebb és talán legmegbízhatóbb tagjaként, miközben a Red Bull továbbra is a kispadján tudhatja őt arra az esetre, ha Pérez netán mégis csalódást okozna 2023-ban…

Borítókép: Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak