Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vissza akart vonulni Bottas, mert nem tudta legyőzni Hamiltont

Vissza akart vonulni Bottas, mert nem tudta legyőzni Hamiltont

Motor Sport
Elvesztette minden motivációját és nagyon közel került ahhoz, hogy hátat fordítson a Forma–1-nek. Valtteri Bottas az F1-es pályafutása legsötétebb időszakáról mesélt, amikor a Lewis Hamilton elleni vereség majdnem a szakadékba rántotta.

Váratlan lehetőségként hullott Valtteri Bottas ölébe 2017-ben a lehetőség, hogy Mercedes-versenyzővé váljon. Nico Rosberg előző év decemberében bejelentett meglepő visszavonulása után a bajnoki címvédő csapatnak sürgős helyettes kellett, és a Williamstől őt vásárolták ki, hogy Lewis Hamilton csapattársává tegyék.

Nem állítható, hogy szerencsés csillagzat alatt érkezett. Hamilton éppen a Rosberg elleni fájó vereségéből lábadozott. Az év során folyamatosan a Mercedest hibáztatta, részrehajlást emlegetett, a csapat átszervezésére és a megbízhatósági problémákra fogta házon belüli kudarcát. A megroggyant kapcsolatukban éppen Rosberg kiválása hozott fordulatot: Hamilton a szezon végén leült a német bejelentése miatt szintén megrendült Toto Wolff-fal a csapatfőnök konyhájában, és egy több órás beszélgetéssel megalapozták az azóta tartó barátságukat, mely igazi Hamilton-csapattá alakította a Mercedest.

Bottas ebbe csöppent bele.

„Lewis régóta a Mercedes tagja volt. Versenyzőként és emberként is domináns személyiség a csapatban. Elég nehéz így feljebb lépni, és sosem igazán sikerült Lewis mellé lépnem úgy, ahogyan szerettem volna, mert a csapat hozzánőtt. És ő Lewis, mindenki felnéz rá. Így megy ez” – mondta a Mercedes-éveiről Bottas a Motor Sport magazin My big break című podcastjában.

Az interjú során arról is őszintén mesélt, hogy a legmélyebb pontot a 2018-as szezon végére érte el, amikor odáig jutott, hogy vissza akart vonulni.

„A 2018-as szezon végén majdnem abbahagytam. Nagyon közel voltam hozzá. Pusztán amiatt, hogy nem értettem és nem tudtam feldolgozni a tényt, hogy képtelen voltam legyőzni Lewist abban a két évben.”

„Saját magamra helyeztem a nyomást, és a 2018-as év végén, különösen azután, hogy segítenem kellett őt, nem tudtam elfogadni ezt, és igazán szenvedtem. Nem volt jó móka. Az utolsó négy-öt verseny még fájóbb volt, mert az F1-et élvezned kéne, mert egészen klassz, de nekem egyáltalán nem volt az. Szóval tartottam egy hosszú szünetet a két szezon között, és alaposan átgondoltam mindent.”

Szocsi, 2018: az elvett futamgyőzelem (Fotó: XPB)

Bottas megerősítette, nem a csapatváltás lehetőségén gondolkodott akkor, hanem azon, hogy végleg befejezi az F1-ben.

„Igen. Teljes mértékben! Készen voltam. Az emberi elme bizonyos szempontból furcsa. Van, hogy sötét helyekre jutsz, és már nem élvezel semmit. Én már nem tudtam élvezni az F1-et, az F1-ben való versenyzést. Szinte már dühös voltam az F1-re, és ez furcsa.”

Bottas a nehéz szezon után elvonult a világ elől. „Csak némi időre volt szükségem. Átgondolni a nagyobb képet. És világossá vált, hogy ez egy egészen klassz sport, és még mindig nagyszerű lehetőségek állnak előttem. Bolond lettem volna nem megragadni őket. Úgy döntöttem, a szünetben elmegyek valahova Dél-Amerikába, és próbálok egyáltalán nem gondolni az F1-re, és próbálom megtalálni az akaratot, az élvezetet a sport kapcsán, a motivációt.”

Az elgondolkodás és lelki fordulat helyszínét végül a finn erdők jelentették, amiket 2019 januárjában járt Bottas. „Olyan volt, mintha átkattant volna. Január közepén lehetett. Úgy döntöttem: rendben, csináljuk! Még meg tudom csinálni! Sikerült összeszednem magam, és újra élvezni kezdtem a vezetést.”

Ekkor jött a szemléletváltás, amely kapcsán sokan elkezdték emlegetni a „Bottas 2.0-t”, és amit egy olyan győzelem követett a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, amit a finn máig élete legjobb versenyeként tart számon. A melbourne-i futam leintése után elhangzott „Akire vonatkozik: ****tok meg!” rádiós megjegyzés a fenti sztori ismeretében válik csak igazán érthetővé.

Valtteri Bottas szinte depresszióba esett a 2018-as kudarcok miatt (Fotó: XPB)

„Az eredmények azonnal jobbak is voltak, mint 2018-ban. 2019 talán a legjobb szezonom volt addig, főleg Lewis ellen. Elég sok versenyt nyertem, főleg a szezon feléig. Volt, hogy vezettem a bajnokságot, szóval igazán erős év volt. De aztán Lewisszal nem tudtam lépést tartani a teljes szezont tekintve a kiegyensúlyozottsága és a teljesítménye miatt” – tekintett vissza Bottas.

Miközben úgy érzi, hogy a mercedeses pályafutását nem a megfelelő szemléletmóddal kezdte, azzal nem ért egyet, hogy 2017 még túl korai volt számára ahhoz, hogy a bajnokcsapat versenyzője legyen. „Kihívást jelentett, de egyértelműen készen álltam rá. Az egyetlen dolog, amire gondolni tudtam az érkezésemkor, hogy meg akarom nyerni a bajnokságot. Ilyen volt a hozzáállásom. Szerintem túl kemény voltam magammal, mivel nem történt meg. Úgy voltam vele, hogy rendben, jövőre még keményebben fogok próbálkozni, de nem sikerült. És igazán nem könnyű elfogadni ez ilyen helyzetet. Nem könnyű legyőzni Lewist, amikor éppen a csúcsformájában van” – ismerte el.

A ma már az Alfa Romeo vezérének számító Bottas mostani szemmel még örül is annak, hogy keresztülment ezen a mély válságon, mely szerinte mások számára is tanulságos történet lehet. „Ha most visszatekintek, ez egy remek lecke volt számomra. Sokat tanultam önmagamról. Képessé váltam arra, hogy fékezzem magam, és ne legyek túl kemény önmagammal. De mindenről sokat tanultam, és örülök, hogy így alakult.  Ezeket a pillanatokat csak azért mesélem el, mert szeretném megmutatni az embereknek, hogy mindig a nagyobb képet nézzék az életben. Ha kicsit szorongsz az életben, lépj egyet hátra, mert mindig vár rád több is, ha nem adod fel!”

Borítókép: Valtteri Bottas komolyan gondolkodott a visszavonuláson a Hamilton elleni második év végi veresége után (Fotó: XPB)

További tartalmak