Musorujsag
Élő Eredmények

A Red Bull menesztette tartalékosát rasszista megjegyzése miatt

A Red Bull menesztette tartalékosát rasszista megjegyzése miatt

Red Bull
A rasszista megjegyzése miatt indított belső vizsgálatot követően a Red Bull Forma–1-es alakulata úgy határozott, azonnali hatállyal felbontja teszt- és tartalékversenyzőjének, Jüri Vipsnek a szerződését.

Az észt versenyző a múlt héten keveredett bajba, miközben élőben közvetítette, ahogy online lövöldözős játékot játszik néhány barátjával – köztük a szintén a Red Bull juniorprogramjába tartozó Liam Lawsonnal. Vips száját játék közben hagyta el egy rasszista káromkodás (“K***a n****r”), ami kapcsán a Red Bull jelezte, belső vizsgálatot indít.

Akkor még csak arról írtak, azonnali hatállyal felfüggesztik versenyzőjüket, hiszen szervezetként elítélik a bántalmazás minden formáját, a rasszista viselkedés és szóhasználat kapcsán pedig a zéró tolerancia elvét vallják.

Jüri Vips (Fotó: XPB)

Kedd délután a csapat hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, a belső vizsgálat lefolytatását követően úgy határozott, meneszti az F1-es alakulattól az ott teszt- és tartalékversenyzői szerepkörben lévő észt pilótát (akinek egyébként pályafutása felfelé ívelt, hiszen 2022-ben már királykategóriás szabadedzésen is indult).

„A Jüri Vipsszel kapcsolatos online incidens kivizsgálását követően a Red Bull Racing felbontja Jüri teszt- és tartalékversenyzői szerződését. A csapat nem tűri a rasszizmus semmilyen formáját sem” – állt a rövid hivatalos közleményben.

Ami Vips F2-es szereplését illeti, csapata, a Hitech nem közölte, megtartja-e versenyzőjét a múlt heti botrány ellenére, vagy meneszti az istállótól (azt már jelezték, hogy viselkedésétől elhatárolódnak). Amennyiben maradhat, Vipsnek legközelebb a hétvégén, a Brit Nagydíjon lesz jelenése a Forma–2-esek mezőnyében.

Jüri Vips (Fotó: XPB
Borítókép: Jüri Vips (Fotó: XPB)

További tartalmak