Musorujsag
Élő Eredmények
×

Örül az Alpha Tauri, Cunoda már Gasly-val küzd

Örül az Alpha Tauri, Cunoda már Gasly-val küzd

F1
Az Alpha Tauri japán versenyzője, Cunoda Juki hatalmas fejlődést produkált második Forma–1-es szezonjában – jelentette ki a csapat teljesítménymérnöke, Guillaume Dezoteux, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a fiatal pilóta már fel tudja venni a versenyt rutinos márkatársával.

A tavalyi szezont – és ezzel F1-es pályafutását is – döcögősen kezdő Cunoda 2021 végén látványos előrelépést tett, formáját pedig 2022-re is át tudta menteni. Az első kilenc futamon versenyben volt a tapasztalt csapattárssal, Pierre Gaslyval, aki jelenleg csak öt ponttal előzi meg őt (tavaly sokkal nagyobb volt köztük a különbség kilenc hétvége után, harmincegy egység).

Cunoda fejlődésével kapcsolatban az Alpha Tauri teljesítménymérnöke, Guillaume Dezoteux nemrég meglehetősen elismerően nyilatkozott, kiemelve, a fiatal japán hatalmas előrelépést tett a kissé nehézkes kezdés óta.

„A tavalyi évhez képest komoly fejlődést produkált, már sokkal több tapasztalata van, jobban ismeri a pályákat és a csapattagokat, szóval a közöttük lévő kapcsolat is folyamatosan javul” – idézte a szakember szavait az F1 hivatalos oldala. „Az F1 szerintem nagyon nehéz, kihívásokkal teli bajnokság a fiatal versenyzők számára.”

„Kevés lehetőségük van a tesztelésre, a téli szezon nagyon zsúfolt, szóval nagyon nehéz időt hagyni a srácoknak, hogy megismerjék az autóikat. Szerintem ez egy kicsit össze is mosódik azzal, amikor az újoncok felfedezik a pályákat és a gépeket” – magyarázta.

Cunoda Juki és Pierre Gasly (Fotó: XPB)

„Az biztos, hogy sokat javult a tavalyi évhez képest: már sokkal következetesebben tud teljesíteni, a visszajelzései is sokat javultak, és a mérnökök is jobban megértik, mire van szüksége ahhoz, hogy gyorsabban menjen. És közelebb került Pierre-hez, ami nagyon pozitív, hiszen ezzel Pierre-t is motiválja, szóval én most nagyon elégedett vagyok a helyzettel” – emelte ki.

Ami a csapat helyzetét illeti, Dezoteux szerint a ponttáblázat nem tükrözi a valós helyzetet, hiszen sok egységet veszítettek különböző külső tényezők miatt, noha az is igaz, hogy 2021-ben valamivel versenyképesebbnek tűntek.

„Nehéz volt a szezonkezdés. Az autó tempója egyértelműen jobb, mint a pontok mutatják. Az első három futamon nagyon balszerencsések voltunk, a biztonsági autó szinte folyamatosan a boxkiállásaink után jött ki, ez ellen pedig semmit sem tehettünk. Imolában aztán erős hétvégén volt, Miamiban is, sok hibával, de versenyképesebbek voltunk. Barcelona kihívást jelentett, a pálya állapota és a nagy hőség nem kedvezett a csomagunknak. Ezen javítani kell” – szögezte le.

„Monaco óta… az autó jól teljesít a kanyargós, alacsony sebességű kanyarokban és eléggé jó a mechanikai tapadásunk is. Megtaláltuk a módját annak, hogy az autó vezetése kényelmesebbé váljon a versenyzőink számára” – zárta gondolatát a szakember, kinek csapata a tizedik forduló, vagyis a hétvégi Brit Nagydíj előtt huszonhét ponttal hetedik a tabellán.

Cunoda Juki (Fotó: XPB)
Borítókép: Cunoda Juki és Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak