Musorujsag
Élő Eredmények
×

Villeneuve: Ha megszavazták, tartsák be a költséglimitet

Villeneuve: Ha megszavazták, tartsák be a költséglimitet

FORMULE 1
A csapatvezetőknek abba kellene hagyniuk a panaszkodást a költségvetési limit miatt, hiszen ők maguk írták alá azt a módosítást, amivel életbe léptették a korlátozást – jelentette ki a korábbi világbajnok, Jacques Villeneuve.

A jelenleg 140 millió dolláros költségvetési limit a szezon hosszú hetek óta komoly viták tárgyát képezi: az élcsapatok vezetői folyamatosan arról beszélnek, a növekvő energiaárak, az elszabaduló infláció és a dráguló logisztika miatt szinte biztos, hogy egyesek túl fogják lépni a határt. A kisebb istállók eközben azzal érvelnek, a feltételek mindenkinek egyformák, alkalmazkodni kell hozzájuk.

A téma nemrég ismét előtérbe került, amikor a Red Bullt irányító Christian Horner kijelentette, a limit miatt a sportág jelenleg a katasztrófa felé sodródik, a vezetőségnek tehát mindenképpen találniuk kell valami kompromisszumos megoldást.

A Red Bull által képviselt véleménnyel a kisebb csapatok mellett a korábbi világbajnok, Jacques Villeneuve sem szimpatizál. A kanadai szerint az alakulatoknak tartaniuk kell magukat a szabályokhoz, melyek kidolgozásában ők is részt vettek. „Aláírtátok, tartsátok magatokat hozzá” – jelentette ki határozottan a FORMULE 1 magazinnak.

Christian Horner, Ross Brawn és Helmut Marko (Fotó: XPB)

„A Mercedesnek ki kell javítania az autóját. De mindenki aláírta, mindenki beleegyezett. Ha a repülés többe kerül, akkor minden csapatnak többe fog kerülni. Akkor egy kicsit kevesebbet kell fejleszteni. Megegyeztél valamiben, akkor utána miért hátrálsz meg?” – folytatta.

„A kisebb csapatok nem piszkálnák a limitet, miért is kellene elfogadniuk a módosítást? Az Alpine egy nagy gyártó, van elég pénze, mégis ragaszkodik hozzá. Mert a szabályok szerint játszanak, és versenyképesek is” – jelentette ki a kanadai, aki úgy érzi, a csapatok már a szezon kezdete előtt keresték a lehetőséget a limit emelésére.

Felvetette, a határt átlépő csapatokat azzal kellene büntetni, hogy pénzt fizettetnek velük a többieknek. „Gyanítom, hogy a nagyok már a szezon előtt eldöntötték, hogy keresni fogják a módját, miként növelhetnék. De egyelőre be kell tartaniuk. De mégis mi a büntetés, ha túllépik? Én nem tudom. A pénzbüntetés nem működik, azt kifizetik. A pontlevonás már fájóbb. Az érdekes lenne, ha büntetésből fizetni kellene a többieknek. Azért vagy itt, hogy nyerj és pénzt keress. Ilyen az élet. Ha úgy tudod megkerülni a szabályokat, hogy hasznod lesz belőle, az csak jó neked” – zárta gondolatát.

A Kanadai Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)
Borítókép: Jacques Villeneuve (Fotó: XPB)

További tartalmak