Musorujsag
Élő Eredmények

Wolff megérti az FIA-t, de gyors szabályhirdetést vár

Wolff megérti az FIA-t, de gyors szabályhirdetést vár

Autosport
A Mercedes örülne, ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nem halogatná túl sokáig a 2026-os Forma–1-es motorszabályok véglegesítését, miközben a találgatások szerint további késések várhatók.

Az FIA eredetileg június végén adta volna ki a kőbe vésett 2026-os motorszabályokat, ezt követően pedig a Porsche és az Audi is bejelentette volna, beszáll a királykategóriába. Előbbi állítólag az Osztrák Nagydíj helyszínén kerített volna sort a bejelentésre, hiszen a hírek szerint a Red Bull partnereként vág bele az F1-es kalandba.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a németeknek halasztaniuk kell a bejelentéseket, az új szabályokat ugyanis még nem sikerült véglegesíteni (erről hivatalos bejelentés még nem érkezett, egyre több hír szól azonban arról, hogy csak később adják ki az előírásokat).

A Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff a téma kapcsán kijelentette, bár megérti, az FIA miért nem tudja azonnal prezentálni a véglegesített szabályokat, reméli, nem kell hosszú hónapokat várni a bejelentésre. „Nagyon szeretnénk, ha az új szabályokat már véglegesítenék, hiszen csak a munkával akarunk foglalkozni” – jelentette ki az Autosportnak nyilatkozva.

FIA logó (Fotó: XPB)

„De a megfelelő módon kell elkészíteniük a szabályokat. Én szimpatizálok az FIA-val, hogy jól végezze a dolgát. Nem könnyű az összes illetékessel eljutni arra a pontra, hogy olyan részletes szabályokat prezentáljunk, melyek valóban készen állnak az aláírásra” – tette hozzá.

„De remélem, hogy nem húzódik túl sokáig a dolog. Bízom benne, hogy a nyáron még sor kerül rá, és az őszi szezont már az új motorszabályok ismeretében kezdhetjük. Remélem, szeptemberben már meglesznek az új szabályok. Amennyiben mindenki egy irányba halad a munkálatok során, akkor ez jó lenne” – folytatta.

Míg Wolff számol a késéssel, ferraris kollégája, Mattia Binotto (aki egyébként tagja a szövetség motorsport világtanácsának) nem biztos benne, hogy az FIA eltér, vagy ha eltér, komoly mértékben eltér az eredeti időponttól.

Nem vagyok biztos abban, hogy késni fognak. Jelenleg nem kaptunk semmilyen információt arról, hogy az ezzel kapcsolatos szavazás elhalasztásra kerülne. Június végéig lesz egy tanácsülés és lesz egy F1-es bizottsági ülés is Ausztriában. Szóval most lépésről lépésre kell haladnunk” – hangzott a szakember diplomatikus megjegyezése.

Mattia Binotto (Fotó: XPB)
Borítókép: Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak