Musorujsag
Élő Eredmények
×

Alaposan átalakuló autóval menekülne a mezőny végéről a Williams

Alaposan átalakuló autóval menekülne a mezőny végéről a Williams

Racefans, Autosport
Látványos és sokat ígérő megújuláson esik át a sereghajtó Williams autója a hétvégén. Egyelőre csak az egyik, Alexander Alboné.

A tavalyi reményt adó javulás után idén újra a mezőny végére zuhant a Williams. Autójuk erősen túlsúlyos volt az év elején, a hírek szerint a legnehezebb. Emellett a leszorítóerő és a nyers tempó tekintetében is elmaradtak a várakozásoktól. Alexander Albon két pontszerzéssel így is összekuporgatott a csapatnak 3 pontot, ám Kanadában úgy fogalmazott, hogy még azt sem teljesen értik, hogy egyáltalán mi a gyenge pontja az FW44-esnek.

A csapat számára most reményt a hétvégére előkészített átfogó fejlesztések jelenthetnek. Megerősítették, hogy alaposan megújul a versenygépük, igaz, egyelőre csak Alboné, hiszen Nicholas Latifi a régi konfigurációval versenyez majd Silverstone-ban.

„Egy továbbfejlesztett aerodinamikai csomaggal készülünk a hétvégére, amit csak Alex autóján próbálunk majd ki, miközben ellenőrizni fogjuk, hogy úgy működik-e, ahogyan terveztük. A kocsitest, a padlólemez képezi a fejlesztés alapját, és a cél, hogy hatékonyan növeljük az autó leszorítőerejét”

– bocsátotta előre Dave Robson, a csapat teljesítményért felelős mérnöke.

Alexander Albon (Fotó: XPB)

Egyes hírek szerint a Williams az autója oldaldobozával a Red Bull-dizájn irányába fog elmozdulni, vagyis a Mercedes utáni második legkarcsúbb oldaldobozát erősen alávághatja. Azok után, hogy az Aston Martin lényegében a Red Bull-oldaldobozok másolatára váltott Barcelonától, ez újabb dicséret lenne a bajnokságokat vezető csapat számára…

Az F1 riportere, Lawrence Barretto eközben arról számolt be, hogy információi szerint a Williams szimulációi nagyjából egy másodperces gyorsulást ígérnek az új csomaggal időmérős körülmények között – persze pályától függően.

Hogy mindez mire lesz elég, ha meg is valósul, az már más kérdés. Több rivális is jelezte ugyanis, hogy szintén komoly fejlesztésekkel készül a Brit Nagydíjra. A középmezőnyből az Aston Martin és az Alpine is nagy előrelépést vár az újításaitól.

Robson hangsúlyozta, a mostani első próba kiemelten fontos számukra, hiszen egy héttel később Ausztriában sprinthétvégét rendeznek, így akkor nem lesz majd túl sok idejük a tesztelésre. „Az új elemek jó eséllyel változtatnak az autó egyensúlyán és vezethetőségén, és talán egy kis időre lesz szükség ahhoz, hogy rendezzük ezeket, és a versenyzők ki tudják hozni belőle a legtöbbet. Mivel a következő verseny Ausztriában sprinthétvége lesz, a lehető legtöbbet meg akarjuk tudni ezen a hétvégén.”

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak