Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton mellé álltak a versenyzőtársak

Hamilton mellé álltak a versenyzőtársak

Twitter, Sun
Egy emberként állt ki az F1 közössége Lewis Hamilton mellett az őt ért rasszista támadás kapcsán. George Russell szerint nem tett még versenyző annyit az F1-ért, mint a csapattársa.

Sajátosan alakul a hétvégi Brit Nagydíj felvezetése: rasszista megjegyzések miatt támadt balhékról szólnak ezek a napok. Miközben a Red Bull egy online videós játék során elhangzott trágárság miatt kirúgta tartalékversenyzőjét, Jüri Vipset, a háromszoros világbajnok Nelson Piquet-re egy múlt novemberben tett, de valamiért csak most felkapott tévés interjú során tett rasszista kijelentése miatt zúdult népharag.

A brazilok korábbi versenyzője tavaly év végén Lewis Hamilton Max Verstappennel történt silverstone-i ütközéséről nyilatkozott gúnyos hangnemben a brit versenyzőről, akit nem a nevén nevezett, hanem kétszer is a „Neguinho” jelzővel illetett.

A német Motorsport-Total egy brazil, de évek óta Bécsben élő riportert, a brazil Radio Band Newsnak dolgozó Luis Ramost kérdezte arról, mennyire számít sértőnek hazájában a fenti portugál kifejezés. Ramos elmondta, a „Neguinho” inkább jelent „kicsi feketét”, mint „kicsi négert”, és elmondta, ennél durvábban rasszista kifejezések is vannak a nyelvükben, ám megállapította: „A kontextusában Piquet ’Neguinhója’ mindenféleképpen lekicsinylő. Maxot sem Holandesinhónak hívta, ami hollandot jelent, miközben Hamiltont nem a nevén nevezte, hanem a bőrszíne alapján definiálta” – magyarázta az újságíró.

Nelson Piquet (jobbra) Jean Alesivel (Fotó: XPB)

Hamilton a közösségi oldalán ezért is jegyezte meg: „Ez többről szól a nyelvnél. Ez egy idejét múlt szemléletmód, amin változtatni kell, és aminek nincs helye a sportunkban.”

A hétszeres bajnok reakcióját többen is megosztották a közösségi oldalukon, és a csapatok (pl. Ferrari, McLaren, Aston Martin) mellett több versenyzőkolléga is jelezte, hogy kiáll Hamilton mellett.

Csapattársa, George Russell a következőket írta:

„Óriási tisztelet LH-nak. Többet tett a sportunkért, mint bármelyik versenyző a történelemben, és nemcsak a pályán, de azon kívül is. Az a tény, hogy neki és még sokaknak efféle viselkedéssel kell szembesülnie, elfogadhatatlan. Mind együtt kell kiállnunk a diszkrimináció minden formája ellen.”

A bajnokság harmadik helyezettje, Charles Leclerc is kommentálta a botrányt. „Ismerem Lewist, amióta a Forma–1-be kerültem, és mindig rendkívüli módon megadta a tiszteletet nekem és mindenkinek, akivel találkozott. Ezeknek az értékeknek kéne az alapot jelenteniük mindenkinek a világban. A Lewisról szóló megjegyzést nem szabad tolerálni, és folytatnunk kell a küzdelmet a sokszínűbb és befogadóbb sportért. El kell tüntetnünk ezt a diszkriminatív viselkedést és rasszista szóhasználatot, nemcsak a sportunkból, de a társadalmunkból is” – fogalmazott a Ferrari versenyzője.

Daniel Ricciardo sem hagyta szó nélkül az esetet. „A diszkriminációnak és a rasszizmusnak nincs helye a sportunkban és a társadalomban. Akik úgy döntenek, hogy gyűlöletet szítanak és ilyen szavakat használnak, nem a barátaim. Elismerem Lewist és a munkáját, amit eddig a pályán és azon kívül végzett, nemcsak azért, hogy népszerűsítse az egyenlőség üzenetét, hanem azért is, hogy felvegye a harcot a gyűlölet ellen. Sosem szembesültem semmilyen rasszista cselekedettel, de ő egész életében szembesült. A gyűlöletre adott reakcióját viszont mindig az érettség, a pozitivitás és az a szándék vezérli, hogy megtanítsa a világnak, hogyan kell fellépnie. Kiállok mellette, és bármit megteszek a támogatásáért, ami tőlem telik” – írta a mclarenes.

Esteban Ocon szintén elítélte az efféle szóhasználatot, és megjegyezte: „Én dolgoztam együtt Lewisszal az évek során, és tudom, hogy milyen ember. Mindig őszinte, tisztelettudó mindenkivel, aki körülveszi. Sokat tett az F1-ért a pályán és azon kívül is, és büszkék vagyunk arra, hogy az élére állt a motorsport sokszínűbbé és elfogadóbbá tételéért folytatott küzdelmünknek.”

A brit bulvárlap, a Sun értesülései (?) szerint az F1 vezetői fontolgatják, hogy a történtek után örökre kitiltják az F1-es paddockból Nelson Piquet-t. A lap azt sem felejti el kihangsúlyozni, hogy a brazil bajnok Hamilton tavalyi nagy ellenfele, Max Verstappen barátnőjének az apja.

Borítókép: George Russell és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

További tartalmak