Musorujsag
Élő Eredmények
×

Már a Red Bull főnöke is elismeri, Masi követett el hibát Abu-Dzabiban

Már a Red Bull főnöke is elismeri, Masi követett el hibát Abu-Dzabiban

Cambridge Union/YouTube
Már a Red Bull csapatfőnöke is elismeri, követett el hibát Michael Masi a múlt évi Abu-dzabi Nagydíjon. Christian Horner ugyanakkor érdekelné, lett volna-e ekkora a botrány, ha Lewis Hamilton nyer az utolsó körben.

Bő fél év távlatából már lerágott csontnak mondhatnánk a tavalyi F1-es szezonzáró körül kialakult botrányt, ám az utóbbi hetek-hónapok megmutatták, annak hatásai az idei szezonban is érzékelhetőek. Az új versenyigazgatókat a közelmúltban több versenyző is élesen bírálta, és a csapatok is elismerik, hiába vezették be a nagy reformokat Abu-Dzabi hatására, gondok továbbra is vannak az FIA versenyirányításával.

A Red Bull éppen arra hivatkozva védte a nyilvánosság előtt a februárban elbocsátott Michael Masit, hogy nem az ő személye jelentette a legfőbb problémát korábban, illetve hogy a személycserék sem fognak megoldást jelenteni minden gondra. Christian Horner csapatfőnök a Cambridge-i Egyetemen egy beszélgetés során most először azt azonban elismerte, Masi valóban követett el hibát a múlt évi Abu-dzabi Nagydíjon. Ezt egyébként az FIA által lefolytatott téli vizsgálat is megállapította.

„Egy hibát követett el: hogy nem engedte az összes lekörözöttnek visszavenni a körét” – jelentette ki a Red Bull főnöke. „Három autót tartott vissza a mezőny végén, akik nem vehették vissza a körüket. Ez volt az egyetlen hibája.”

Az FIA a vizsgálati jelentésében ezzel szemben egy másik hibát is megállapított: Masi nem várt egy teljes kört a lekörözöttek elengedése után, hanem egyből újraindította a versenyt, holott a szabály nem erről rendelkezik. Horner ezt a jelek szerint nem tekinti igazi hibának.

Lewis Hamilton a biztonsági autó mögött (Fotó: XPB)

„Nagyon szigorúnak vélem vele szemben, hogy ő lett a bűnbak, és főleg hogy a nyilvánosság előtt tették azzá. Támadták őt, bántalmazták online, és a szövetség nem igazán támogatta. Sok döntés született az előző évben, ami ellenünk volt, legyen szó akár a katari sárga zászlós esetről, akár a silverstone-i balesetről Lewisszal. De mégis sajnáltam őt, hogy nem kapott több támogatást a bajnokság után, mert hihetetlenül nehéz helyzetben volt” – védte Horner az ausztrál szakembert.

A csapatvezető sajnálja, hogy Verstappen érdemei helyett az abu-dzabi botrány került a figyelem középpontjába, és meggyőződése, hogy ha Hamilton jött volna ki jól a zárófutamon történtekből, más lett volna a fogadtatás.

„Biztosan nem lett volna akkora a gond, ha fordítva alakul. Néha felteszem magamnak a kérdést, miként közvetítették volna, ha Lewis Hamilton nyert volna az utolsó körben. Hős lett volna gonosztevő helyett?”

– tette fel a költői kérdést, arra célozva, hogy a botrányt a brit média kicsit talán generálta is.

Horner végül hangsúlyozta, Verstappen az egész éves teljesítménye alapján nagyon is megérdemelte a bajnoki győzelmét, és sajnálatosnak tartja, hogy Masival így elbántak. „Csalódtam abban, ahogyan az FIA kezelte Michaelt, mert mindent megtett, amit tudott a rá gyakorolt nyomás mellett. Világos volt, hogy nagy nyomás alatt állt, hogy újraindítsa a versenyt, mert senki sem akarta, hogy a biztonsági autó mögött intsék le a bajnokságot.”

Borítókép: Christian Horner (Fotó: XPB)

További tartalmak