Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton elhallgattatná a korral haladni képtelen „régi hangokat”

Hamilton elhallgattatná a korral haladni képtelen „régi hangokat”

F1, Sky Sports, Autosport
Elhallgattatná az „régi hangokat” a Nelson Piquet rasszista megjegyzésének céltáblájává vált Lewis Hamilton, és úgy érzi, a sablonos nyilatkozatok után eljött a cselekvés ideje.

A versenypályán nyújtott eddigi teljesítményével csak mellékszereplője volt az idei bajnokságnak Lewis Hamilton, a Brit Nagydíjat felvezető napoknak mégis a főszereplőjévé vált – egy versenyzéssel nem kapcsolatos botrány kapcsán. Bár a brazilok háromszoros világbajnoka, Nelson Piquet tavaly novemberben adta azt az interjút, melyben a rasszistának számító (bár Piquet ezt tagadja) „Neguinho” megnevezéssel illette a hétszeres bajnokot, megjegyzése csak most, közvetlenül a silverstone-i hétvége előtt váltott ki általános népharagot, melynek részeként az F1, az FIA, több csapat és sok versenyző is elhatárolódott a korábbi versenyzőtől.

Piquet-t a hírek szerint az F1 határozatlan időre kitiltotta a paddockból, a silverstone-i pályát működtető Brit Autóversenyzők Klubja, a BRDC pedig csütörtökön bejelentette, azonnali hatállyal felfüggeszti, a következő ülésén pedig végleg meg is fosztja Piquet-t a tiszteletbeli tagságától.

A csütörtökre visszahelyezett sajtónapnak „természetesen” a rasszizmus volt a fő témája a versenyzés helyett, Lewis Hamilton pedig most először beszélt hosszabban az őt ért sérelmekről és a kialakult helyzetről. „Mindenekelőtt nagyon hálás vagyok mindenkinek, hogy támogattak a sportágon belül! Két éve annak, hogy mindannyian letérdeltünk az első versenyen Ausztriában, és még mindig szembe kell néznünk a kihívásokkal. Bőven kijutott nekem a rasszizmusból, a kritikából és a negativitásból, már régóta. Ez tehát nem feltétlenül újdonság számomra” – mondta a Mercedes versenyzője.

„Itt inkább a teljes kép a lényeg. Miért adunk még szót ezeknek az öreg hangoknak? Nem is képviselik a sportágunkat és azt, ahol tartunk. Terjeszkedni próbálunk, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában. A jövőbe tekintünk, és szeretnénk a fiataloknak teret adni, akik sokkal inkább képviselnek minket. Nem egyetlen személy számít, és nem az, hogy milyen szót használt, hanem a nagyobb kép.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az FIA és az F1 által kiadott közlemények kapcsán Hamilton rámutatott, a nagy intézményeknek megvannak a sablonos PR-szövegeik a válsághelyzetek kezelésére, ám úgy érzi, ez már kevés. „Ezek csak gyors reakciók a világ nagyvállalataitól. Ez nem elég. El kell kezdenünk cselekedni. Nem szabad teret adnunk ezeknek az embereknek, ezeknek a régi hangoknak. Akár tudatos, akár nem, nem hiszik, hogy a hozzám hasonló embereknek helyük van a motorsportban.”

„Nagyobb szükségünk van mindenki összefogására, mint valaha. És az olyan megszólalások, mint Piquet-é, nem segítenek. Nincsenek is már a sportban, már évtizedek óta nem számítanak. Én viszont még itt vagyok, erős vagyok, és a sokszínűségért küzdök.”

Hamilton már a héten közzétett posztjában is „idejét múltnak” nevezte Piquet szemléletmódját, most pedig többször is hangsúlyozta, hogy el kell hallgattatni a helytelen szemléletmódot vallókat. Ennek kapcsán megkérdezték, ez azt jelenti-e, hogy nem is tiszteli az idősebbeket. „Mindig próbáltam felülemelkedni és megadni a tiszteletet. De az a kérdés, miért adunk nekik teret. Nem haladnak a korral, nem akarnak változtatni. A mai világ mikroagressziója nem egészséges” – jelentette ki.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A britet a Red Bull által a héten egy rasszista szó miatt menesztő Jüri Vips esetéről is kérdezték, amit ő egy további bizonyítéknak lát arra, hogy küzdeniük kell. „Amit a mai világban látunk, az diszkrimináció. Nyilvánvalóan még mindig körülvesz minket. De én próbálok felülemelkedni ezen.”

Hamilton úgy véli, a közösségi médiában is fel kéne lépni a diszkrimináció ellen, mert „nem tesznek eleget”, és el kell hallgattatni a kártékony hangokat. Közéjük sorolja Piquet mellett a brazil korábbi csapatfőnökét, Bernie Ecclestone-t is, aki csütörtök reggel egy brit tévéműsorban egyrészről védelmébe vette az exversenyzőt és kijelentette, Hamiltonnak meg kéne elégednie a bocsánatkéréssel; másfelől azzal keltett felháborodást, hogy közölte, ő továbbra is a golyó útjába állna, ha valaki le akarná lőni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, mert tiszteli azért, hogy kiáll a meggyőződése mellett.

Hamilton Ecclestone nyilatkozatára is célozgatott.

„Mi a cél? Nincs szükségünk többé ezekre a hangokra. Sem olyanokéra, akik hisznek a háborúban és milliók meggyilkolásában. El sem tudom ezt hinni! Semmi pozitívummal nem tudnak már hozzájárulni ahhoz, ahová mi jutni szeretnénk.”

 

Vettel: Lewis egész életében ezt kaphatta

Hamilton mellett a versenyzőtársak is kiálltak. George Russelltől Charles Leclerc-en és Max Verstappenen át Mick Schumacherig és Fernando Alonsóig sokan elítélték a rasszista megjegyzést tevőket, Sebastian Vettel pedig szintén cselekvésre szólított fel, rámutatva, Hamilton számára ez nem egy egyszerű támadás, ő gyerekkora óta ebben él.

„Ez nem csak az elmúlt napokról szól. Lewis a családjával egész életében ezen ment keresztül. A bántalmazás minden formája helytelen, és szép volt látni, hogy ilyen sokan és ilyen gyorsan megmozdult az F1-es közösség, hogy kiálljon Lewis mellett” – mondta az Aston Martin versenyzője.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„Nincs már helye az efféle megnyilvánulásoknak, pedig még sok van belőlük. Sokkal előrébb tartunk már, mint évekkel ezelőtt, de még mindig vannak emberek, akik elfogadhatatlan dolgokat mondanak, vagy elfogadhatatlan nyelvezettel beszélnek és helytelen dolgokat mondanak.”

„Fontos, hogy továbbra is beszéljünk erről, mert ez még nem tűnt el, és nem is fog eltűnni egyik napról a másikra. Jó lenne, de ez nagyobb ügy, és az F1-nek ilyen szempontból felelőssége van e problémák megoldásában, és szerintem erre törekszik is” – mondta a német, kiemelve, az F1 2020-ban elindított „We Race As One” kampánya kijelölte a követendő irányt, amit tartaniuk kell.

 

Hamilton máris megoldást kínál

Ami a cselekvést illeti, Hamilton bírálta a nagyvállalatokat, akik csak a látszatért állnak ki a jó ügy mellett. „Szép dolog felállni a rajtrácsra vagy beszélni az elfogadásról, de ezek csak üres szavak, ha nem követi őket tett. Ez egy erősödő üzletág. A csapatok több pénzt keresnek, mint korábban, és ez így fog folytatódni. Nem tudom, hogy a többiek mennyi pénzt költenek a sokszínűség és befogadás területére, de gyanítom, hogy nem annyit, mint mi fordítottunk rá, illetve amennyit mi tervezünk fordítani rá” – utalt a Mercedesre és a saját kezdeményezésére, a Hamilton-bizottságra, a Mission 44 és az Ignite projektekre.

Utóbbi kapcsán egyébként éppen csütörtökön tett bejelentést ő és a csapata, és jelezték, máris folyósítják az első 500 ezer fontnyi támogatást azon alulreprezentált diákok képzésére, akiket szeretnének a motorsportba segíteni a mérnöki szakterületen.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak