Musorujsag
Élő Eredmények

Smedley: Leclerc magasabb szintre emelheti a csapatot, ahogy Schumacher is tette

Smedley: Leclerc magasabb szintre emelheti a csapatot, ahogy Schumacher is tette

Gazzetta dello Sport
A Ferrari korábbi versenymérnöke, Rob Smedley úgy véli, Charles Leclerc a csapat korábbi legendájához, az olaszokkal öt bajnoki címet szerző Michael Schumacherhez hasonlóan magasabb szintre emelheti az alakulatot.

Noha a bajnoki tabellán néhány futam alatt az elsőről a harmadik helyre csúszott vissza, nehéz lenne magát Charles Leclerc-t okolni a visszaesésért, a monacói ugyanis csak Imolában vétett hibát, később a Ferrari megbízhatósági gondjai és taktikai hibái miatt veszített értékes pontokat, miközben a nagy rivális Red Bull jóformán minden esélyt kihasznált.

Persze hosszú még a szezon és az előző évekkel ellentétben a Ferrari most harcban van a győzelemért, így bármikor jöhet még fordulat. Ami pedig a monacóit illeti, rajta valószínűleg semmi nem fog múlni, 2022-re ugyanis ismét szintet lépett.

A vörösök korábbi versenymérnöke, Rob Smedley a fiatal pilóta szezonja és jövőbeli kilátásai kapcsán arról beszélt, Leclerc a csapat legendájához, Michael Schumacher hasonlóan magasabb szintre emelheti a Ferrarit; ő legalábbis lát hasonlóságokat a két pilóta tulajdonságai között. „Ő (Leclerc), Max (Verstappen) és Lewis (Hamilton) képes magasabb szintre emelni egy csapatot” – kezdte.

Charles Leclerc, Max Verstappen és Lando Norris (Fotó: XPB)

„Magával rántja a csapattársakat és győztes küzdőszellemet közvetít. Ez ugyanaz a képesség, ami Schumachernek is megvolt a Ferrarinál, amikor ő volt a katalizátor (Jean) Todttal,  (Ross) Brawnnak és (Rory) Byrne-nel körülvéve. Az ilyen versenyzőkre jellemző a hibákra való reagálás és a fejlődésre való törekvés” – emelte ki.

A jelenleg az F1-nek dolgozó Smedley kiemelte, Leclerc azon túl, hogy roppant tehetséges és szorgalmas, még szimpatikus karakter is – ő maga is kedveli. „Lewis hihetetlen dolgokat ért el, elképesztő, amit a pályán és azon kívül is elért. Leclerc és Verstappen is izgalmasak. Charles megnyeri magának a közönséget, hiszen egy átlagos háttérrel rendelkezik, nem egy gazdag monacói család sarja. Aztán ott van még a feltörekvő generáció, aminek (Lando) Norris és (Pierre) Gasly is a része.”

A mérnök saját szerepéről is beszélt, ami főként azoknak az adatoknak az elemzéséből áll, melyekből azt próbálják kinyerni, hogyan lehetne még jobban bevonni, elbűvölni a közönséget. Ez a munka eredményezte többek között a 2022-es változásokat is. „A szurkolók körében végzett felmérésekkel kezdtük, melyekből kiderült, szorosabb párharcokat akarnak látni az F1-ben. Megoldást kellett találni arra, hogyan csökkentsük a turbulencia előzésekre gyakorolt hatását” – mesélte.

„Megvizsgáltuk az autók áramlástani hatásait, majd a szövetséggel közösen modellekkel álltunk elő. Ezekből kiindulva kezdték a csapatok tervezi az új autókat. Jó hallani a visszajelzéseket, ezekből mindig sok van, amikor ilyen nagy változtatásokat vezetünk be. De most azt mondják, jó irányba mentünk. A szívóhatású autók már most olyan gyorsak, mint a tavalyiak, a szezon végére pedig le is előzhetik őket” – zárta gondolatát.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak