Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Sargeant volt a leggyorsabb a silverstone-i időmérőn

F2: Sargeant volt a leggyorsabb a silverstone-i időmérőn

Boxutca
A Forma–3 után a Forma–2-ben is a Williams akadémistája szerezte meg a rajtelsőséget: Silverstone-ban az amerikai Logan Sargeant futotta meg a leggyorsabb kört a középső kategória kvalifikációján. A második helyen Frederik Vesti, a harmadikon a listavezető Felipe Drugovich zárt, miután ezredre pontosan ugyanazt a kört futotta meg, mint fő riválisa.

Szemben az első F1-es edzés borús, esős és az F3-as kvalifikáció felhős időjárási körülményeivel, a nap végén rendezett F2-es időmérőt szinte teljesen napos időben bonyolították le (a pálya hőmérséklete kis híján 30 Celsius fok volt, noha a levegőé a 20-at sem érte el).

Az edzést Jüri Vips kezdte legjobban, aki 1:39.371-es körével gyorsan az élre állt: az észt versenyzőt Liam Lawson és Dennis Hauger követte – ők voltak két tizeden belül hozzá képest.

Nem kezdett túl biztatóan a pontversenyt vezető Felipe Drugovich, aki a Vale-kanyarban hibázott egyet, így csak a tizedik helyen állt az első gyors körök után.

Logan Sargeant először tizenkilenc perccel az edzés vége előtt robbantott: négy tizeddel futott gyorsabb kört, mint Vips. Az amerikai köre akkor verhetetlennek tűnt, egyik rivális sem tudta ugyanis megközelíteni az első gyors körök alatt – azt megelőzően, hogy a mezőny tagjai szépen sorban kiálltak a boxba friss gumikért.

Jehan Daruvala a többséggel ellentétben kinn maradt a pályán, és kihasználva azt, hogy szabad volt előtte az út, a második helyre vágott.

Miután a riválisok visszatértek a friss abroncsokon, értelemszerűen záporozni kezdtek a javítások. Javított Sargeant is, aki 1:38.442-re csökkentette a legjobb kört. Ezen aztán a következő próbálkozáskor egy századot még javítani tudott, folyamatosan jelezte tehát, az elsőségért hajt.

A második helyre Frederik Vesti ugrott, kinek lemaradása csak egy tized volt Sargeanttal szemben. Noha saját körével nem volt teljesen elégedett, Drugovich feljött a harmadik pozícióba, közvetlenül bajnoki riválisa, Théo Pourchaire elé.

A brazil annak köszönhetően indulhat majd a francia elől, hogy hamarabb futotta meg 1:38.553-as idejét, hiszen Pourchaire is ezredre pontosan ezt az időt érte el, a szabály szerint pedig ilyenkor azé a jobb pozíció, aki hamarabb teljesíti a kört. Őket Liam Lawson és Ayumu Iwasa (két Red Bull-junior) követi, majd Doohan és a nyolcadik helyre csúszó Vips jön.

A legjobb tízbe Enzo Fittipaldi és Daruvala fért még be, a fordított rajtrácsos szabály értelmében pedig a holnapi sprintnek ők vághatnak majd neki az első sorból: az indiai az élről, a brazil pedig mellőle, a második rajthelyről.

Borítókép: Logan Sargeant (Fotó: XPB)

További tartalmak