Musorujsag
Élő Eredmények

Sainz és az első győzelem: Nem hajszolhatom, jönni fog

Sainz és az első győzelem: Nem hajszolhatom, jönni fog

Motorsport
Vágyik az első F1-es győzelmére Carlos Sainz, de nem hajszolja azt. Kanada után úgy érzi, egyre jobban boldogul a Ferrarival, de hogy visszajöhet-e még a bajnoki csatába, arra egyelőre nem is gondol.

Tizenhat körön keresztül üldözte Max Verstappent Carlos Sainz a két héttel ezelőtti Kanadai Nagydíjon. A Ferrarija gyorsabb volt a Red Bullnál, de nem annyival, hogy sikeres előzési manővert hajtson végre a nyomás alatt meg sem rendülő címvédő ellen. A tét nem pusztán a győzelem volt, Sainz az első F1-es győzelmére hajtott, amihez a 2020-as monzai verseny óta nem állt ennyire közel, de amit most sem ért el.

A kérdés kapcsán, min múlt a vereség, felmerült, ha Sainz a Charles Leclerc által használt kisebb leszorítóerőt, de nagyobb végsebességet biztosító hátsó szárnnyal versenyez, talán túljutott volna Verstappenen. „Kanadában egész hétvégén gyorsak voltunk. Megvolt a tempónk, így a szárnyválasztásunk is helyes volt” – cáfolt rá erre csütörtökön Silverstone-ban a spanyol. „Fél másodperccel kellett gyorsabbnak lennünk körönként, és igen, gyorsabbak voltunk a Red Bullnál a versenyen, de csak két-három tizeddel. Nem volt elég nagy a különbség az előzéshez, és Kanadában egyedül a hajtűnél és a sikánnál volt előzési lehetőség. A körülményeken múlt.”

Az első győzelem kapcsán elismerte, nagyon várja már, de próbál nem a türelmetlenség csapdájába esni.

„Jobban akarom, mint bárki más a paddockban, és tudom, hogy sokan akarják, hogy nyerjek. Elmondhatom, időnként közel kerültem hozzá, padlógázzal mentem, és mindent megtettem, amit tudtam. Türelmesnek kell maradnom, nem szabad hajszolnom, jönni fog.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Sainz a kanadai versenyképességéből önbizalmat meríthet, ám összességében is úgy érzi, kezd pályára állni az év elején számára nehézséget okozó Ferrarijával. „Izgatottabb vagyok, és nemcsak Kanada miatt, de Baku és Monaco miatt is, mert jó hétvégéket teljesítettem ott is az autóval.”

„Silverstone nagyobb kihívás lesz, mert Barcelonához hasonlít inkább, ahol eddig a legtöbbet szenvedtem. Szóval remek viszonyítási pont lesz ez számomra annak felméréséhez, hogy mennyit javultam én, és mennyit az autó. Monaco óta úgy érzem, közelebb került hozzám, elégedettebb vagyok vele.”

Mivel Max Verstappentől már 73 ponttal le van maradva a bajnokságban, Sainz egyelőre nem számít a nagy esélyesek közé. Ha elkezdene nyerni, akkor viszont változtathatna ezen. „Nem foglalkozom túl sokat a bajnoksággal. Két nullázásom volt egymás után, amivel hamar lemaradtam, majd egy újabb nullázás Bakuban. Ezzel elég messze kerültem, de ha a futamgyőzelmekre összpontosítok, szerintem visszatérhetek a küzdelembe.”

„Versenyről versenyre fogok haladni, minden versenyen dobogóra akarok állni, és próbálom megnyerni őket, aztán meglátjuk, hol kötök ki a végén. De nem nézegetem őrült módjára a bajnokságot, csak az egyes versenyekkel foglalkozom, és azzal, hogy meglegyen az első győzelmem. Szeretnék visszatérni a kiegyensúlyozott Carloshoz, aki a korábbi években voltam, és azzal visszatérhetek az élre.”

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

További tartalmak