Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc: Hibáztam. Nem érdemeltem pole-t

Leclerc: Hibáztam. Nem érdemeltem pole-t

F1, Sky Sports
Mint mindig, ezúttal is Charles Leclerc a legkeményebb kritikusa Charles Leclerc-nek. A hibája után elismerte, egyszerűen nem érdemelte meg a silverstone-i pole pozíciót.

Ferrari-pole, de nem Charles Leclerc révén! Ilyen sem volt még idén, de azóta sem, hogy a monacói csapattársát Carlos Sainznak hívják. A vörösök „szokásos” szombati elsőségét ezúttal a spanyol kolléga szállította, ám egy cseppet sem szokásos forgatókönyv szerint alakuló kvalifikáción.

Az elsős silverstone-i egy órában Max Verstappen tűnt a toronymagas favoritnak, ám a Q3-ban valamivel szorosabban alakult a küzdelem a holland hibái, valamint a gyorskörök fáziseltolódása miatt. Leclerc tudta, ha meg akarja szerezni az újabb idei első rajtkockáját, kockáztatnia kell. Meg is tette, ám rajta vesztett. Megpördült a Ferrarival, és nemhogy Verstappent nem sikerült legyőznie, a címvédőt feltartó sárga zászlót kihasználva Sainz is eléjük ugrott, így a bajnokság harmadik helyezettjének most a rajtrácson is ugyanezen pozícióval kell beérnie.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Leclerc a megszokott önkritikus hozzáállással ostorozta magát a történtek után.

„Túlerőltettem az utolsó kört. Ezen a körön kell tökéletesnek lenned, és én nem voltam. Egyszerűen nem érdemeltem meg a mai pole pozíciót.”

Elismerte, nem az autó vezethetőségén múlt. „Nagyon elégedett voltam az autóval, de sajnos a Q3 utolsó körén elkövettem ezt a hibát. Ez volt az a kör, amit össze kellett volna raknom, és egyszerűen nem végeztem elég jó munkát. A tizennégyesben vesztettem el, ahol eléggé sok víz állt a pályán. Ettől eltekintve viszont az autó egészen versenyképes volt ilyen körülmények között, ami fontos, mert – és valahányszor ilyen körülmények között megyünk, ezt ismételgetem – az elmúlt két évben nem volt számunkra könnyű ilyen viszonyok mellett. Jó látni, hogy esőben is megvan a következetesség.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Az önkritika mellett a sportszerűsége is előjött. Leclerc nem feledkezett meg arról, hogy gratuláljon csapattársának pályafutása első pole-jához.

„Az ilyesmi megesik egy szezonon belül. A harmadik hely nem is olyan rossz, és Carlos van az élen, ez az első pole pozíciója, aminek nagyon örülök, mert megérdemli”

– mondta mosolyogva.

Nehéz eldönteni, hogy a hibája javított vagy rontott-e a vasárnapi helyzetén. Bár Sainz és Verstappen mögé szorult, Leclerc a sárga zászlóval azt „elérte”, hogy ne a holland rajtoljon a mezőny éléről, és ez talán taktikai esélyt is jelenthet a Scuderiának. „A lehető legjobb rajtra törekszem, és remélhetőleg a lehető leggyorsabban az élre kapaszkodok. A csapat szempontjából nagyon jó a helyzet. És még jobb lenne, ha meg tudnám előzni Maxot az első kanyarban… De meglátjuk, hogy mik a lehetőségek” – mondta Leclerc a verseny kapcsán.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Bár Verstappen a harmadik edzésen dominált, a Ferrari rádiózása azt sugallta, ők nem tekerték fel igazán az erőforrásukat az utolsó tréningen. Leclerc bizakodó a versenytempójuk kapcsán. „Sokkal elégedettebb voltam ma délelőtt, mint tegnap. Tegnap nagyon nehéz volt összerakni a kört. Ma délelőtt viszont magabiztos voltam a volán mögött, szóval várom a versenyt.”

„A harmadik szabadedzésen egészen jó volt a tempónk. Max egyértelműen nagyon gyors volt, de úgy érzem, van még bennünk tartalék. Persze biztosra veszem, hogy bennük is. Meglátjuk, de az érzés jó volt a harmadik edzésen, szóval hiszem, hogy erősek lehetünk a versenyen” – mondta a következő győzelmét Ausztrália óta váró monacói.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak