Musorujsag
Élő Eredmények
×

Átáll-e konzervatív szemléletmódra Verstappen?

Átáll-e konzervatív szemléletmódra Verstappen?

F1
Kényelmes bajnoki előny és a legfőbb üldözőkénél jobb rajthelyezés – Max Verstappennek ezúttal a konzervatív hozzáállás is elég Silverstone-ban?

A Brit Nagydíj hétvégéjének felvezetéseként Max Verstappen elárulta, van valami, amiben követné mercedeses riválisát, George Russellt. Az újabban Mr. Kiegyensúlyozottság becenéven emlegetett brit úgy áll a negyedik helyen a bajnokságban, hogy a Mercedese az év nagy részében meg sem közelítette a Red Bullt és a Ferrarit, de cserébe megbízhatóbb volt náluk, és folyamatosan szállította vele a top 5-ös eredményeket.

„Pontszámban természetesen le vannak maradva, és nehéz is lesz fordítaniuk, de ez megmutatja, hogy még így is jó helyzetben lehetsz, ha nem esel ki és mindig pontot szerzel. Mostantól én is erre törekszem. Mindig célba kell érnünk a versenyeken, nem szabad kiesnünk” – mondta a címvédő még csütörtökön.

A helyzete jelenleg alapjaiban más, mint az év korábbi versenyein volt. Miután Bahreinben és Ausztráliában nullázott, Verstappennek muszáj volt kockáztatnia ahhoz, hogy visszazárkózzon Charles Leclerc-re, aki Melbourne-t követően 46 ponttal vezetett előtte. Voltak versenyek, amelyeken a Ferrari jobb tempója is agresszivitásra és leleményességre kényszerítette őt és a Red Bullt, mert csak így végezhettek a vörösök előtt.

Christian Horner és Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty)

A silverstone-i rajt előtt most viszont úgy áll a helyzet, hogy Sergio Pérezzel szemben 46, Charles Leclerc-rel szemben 49 pont az előnye az összetettben, és mindkét riválisát maga mögött tudhatja a rajtrácson. Innen nézve hiába „csak” második Carlos Sainz mögött, semmi sem kényszeríti arra, hogy már az első pillanattól az élre törjön.

Mivel csütörtökön egyértelművé tette, hogy szem előtt tartja a nagyobb képet, és a russelli stabilitásban látja a pontelőnye megvédésének leghatékonyabb módját, felmerül a kérdés, látjuk-e egyáltalán az agresszív Verstappent délután, vagy ezúttal a konzervatívabb énjével ismerkedhetünk. Tavaly ugyanitt a szezonbeli legnagyobb pontelőnye tudatában vágott neki a versenynek, melyen azonban rendkívül agresszíven csatába bonyolódott az elsőségért Lewis Hamiltonnal. A vége tudjuk, hogy mi lett…

„A cél mindig a pontszerzés, és annyit akarsz, amennyit csak lehet. Minden egyes versenyhez így viszonyultam eddig, és nem látom okát, hogy ezen a versenyen másképp legyen. Ha esélyem nyílik, egyértelműen próbálom megragadni. Az F1-ben így megy ez”

– ígérte a holland.

Ugyanakkor hozzátette: „Sok verseny van még hátra, ahol sok pontot kell szerezned ahhoz, hogy megnyerd a bajnokságot.”

A Red Bull pénteken még gondokkal küszködött, szombaton a száraz pályás harmadik szabadedzésen viszont Verstappen dominált. Ez jó előjel a szempontjából. „Szerintem jó lesz. Az autó nagyon jó volt a harmadik szabadedzésen. Jobb volt az egyensúlya, mint a második szabadedzésen. Vasárnap sok a kérdőjel. A pálya talán kicsit még nyers lesz az eső miatt, és kérdés, meddig bírják a gumik. De bízom benne, hogy gyors lesz az autó.”

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

A Ferrarinál elismerik, a pole-juk ellenére talán ők indulnak hátrányból – a versenytempó szempontjából. „Száraz pályán Max nagyon gyors volt, és kicsi hátrányban voltunk vele szemben” – állapította meg Mattia Binotto csapatfőnök. „A verseny emiatt teljesen más képet mutathat, mint az időmérő. De Silverstone-ban ilyen nehéz körülmények között az első és a harmadik helyen állni nagyszerű eredmény. Ez megmutatja, hogy versenyképes kombinációt alkot a csapat, a két versenyző és az autó.”

A Ferrarinak nagy szüksége lenne a győzelemre. De Leclerc-nek is. Ausztrália óta várják a következőt, és a ponthátrányuk sem tűnik el úgy, ha folyton a Red Bull mögött érnek célba (ha egyáltalán…). Verstappenék már hat futam óta veretlenek, ám Binotto szerint nem legyőzhetetlenek.

„Hét versenyt nyertek idén, mi csak kettőt. De volt pár verseny, amin vezettünk és megbízhatósági problémánk volt, szóval akár öt-négy vagy négy-öt is lehetne az állás. A küzdelem szoros, és még sok verseny van hátra. A megbízhatóság miatt aggódunk, de szerintem a Red Bull is. Mindkettőnknek célba kell érnünk. Tovább fogjuk nyomni, és meglátjuk” – mondta a kilátásaikról a Ferrari csapatfőnöke.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty)

További tartalmak