Musorujsag
Élő Eredmények

Brit Nagydíj – rajtrács

Brit Nagydíj – rajtrács

Boxutca
Innen várja a mezőny a lámpák szabad jelzését!

A 2012-es Német Nagydíj óta a mai lesz az első Forma–1-es verseny, melynek egy spanyol versenyzővel az első rajtkockában vág neki a mezőny. Fernando Alonso helyett ezúttal Carlos Sainz áll ott, aki szombaton pályafutása első időmérős győzelmét aratta az F1-ben. Az F1 történetének második spanyol pole-szerzője lett Alonso után, és szintén 2012 óta az első ferraris Alonso után, aki Silverstone-ban indulhat az élről.

Jött mindezt a 150. F1-es versenye előtt. Nála tovább csak Sergio Pérez várt az első pole-jára, neki 215 futamra volt szüksége, mire az idei Szaúd-arábiai Nagydíjon végre összejött az időmérős siker.

A spanyol az F1 104. pole-szerzője, és az elmúlt négy szezont tekintve Charles Leclerc, Max Verstappen, Lando Norris, Lance Stroll és Sergio Pérez után a hatodik debütáló az első rajthelyen.

Sainz mindössze a hatodik olyan versenyző, aki Silverstone-ban szerzi az első pole-ját. Előtte Giuseppe Farina, José Froilán González, Tom Pryce, Alan Jones és Heikki Kovalainen ünnepelt rajtkockát a brit pályán. Közülük González volt az egyetlen, akinek ez szintén a Ferrarival sikerült. Az 1951-es rajtelsőségét másnap aztán győzelemre is váltotta, ami nemcsak a saját, de a Ferrari első futamgyőzelmét is jelentette az F1-ben. Sainz most ugyancsak az elsőre tör.

A sikerével kapcsolatban érdekesség, hogy az elmúlt negyed századot tekintve ő az ötödik, aki Ferrarival szerzi az első pole-ját. Charles Leclerc 2019-ben Bahreinben, Felipe Massa 2006-ban Törökországban, Jean Alesi 1994-ben Olaszországban, Gerhard Berger 1987-ben Portugáliában debütált az első rajtkockában. Közülük nyerni egyedül Massa tudott a versenyen.

Nigel Mansell és Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Ami a többieket illeti, Max Verstappen idén először veszített el esős időmérő edzést, Charles Leclerc-t pedig először győzte le a csapattársa szombaton úgy, hogy nyílt küzdelmet vívtak. Egy hete Montrealban a motorbüntetése miatt már a Q2-be jutás után kiszállt.

A második sort Sergio Pérez egészíti ki, így elmondható, idén az eddigi tíz versenyből már hetedszer osztozik az első két rajtsoron a Ferrari és a Red Bull két-két versenyzője.

A Mercedesszel 202 óta először esett meg, hogy időmérőt veszített Silverstone-ban. Tavaly ugyan Max Verstappené volt a pole, ám azt a sprintfutamon vívta ki, a pénteki kvalifikációt Lewis Hamilton nyerte. A 7-szeres silverstone-i pole-szerző 2014 óta először szorult ki az első rajtsorból a hazai pályáján.

Egy másik brit, Lando Norris eközben elmondhatja, eddig mindegyik hazai versenyén a legjobb 10-ben zárta az időmérőt. Ráadásul honfitársát, a mercedeses George Russellt is le tudta győzni.

Csou Kuan-jünek is jár egy kalapemelés, hiszen sorozatban másodszor jutott be a Q3-ba, és zsinórban harmadszor múlta felül az időmérőn Valtteri Bottast, akinek a mostani 12. helye a legrosszabb pozíciója a silverstone-i rajtrácson 2014 óta.

Nicholas Latifi (Fotó: XPB)

Ugyancsak a szombat hősének számít Nicholas Latifi, aki a régi verziójú Williamsével előbb idén először túljutott a Q1-en, majd F1-es pályafutása során először a Q3 résztvevője lett. Alexander Albont először sikerült legyőznie házon belül.

A vesztesek oldalára került Daniel Ricciardo, aki az elmúlt négy versenyen harmadszor esett ki a Q2-ben, Kevin Magnussen, aki a silverstone-i pályán sorozatban negyedszer búcsúzott a Q1-ben, Sebastian Vettel, aki Montreal utáni második Q1-es kiesésével életében először szorult ki a legjobb 16-ból a brit pálya rajtrácsán, valamint Lance Stroll, aki már öt szombat óta képtelen továbbjutni a Q1-ből.

A Brit Nagydíj  a megszokott időpontnál egy órával később, 16 órakor rajtol, az M4 Sport közvetítése pedig 15 órától, a versenyzőparádéval indul.

Innen várja a mezőny az év tizedik futamának a rajtját!

Brit Nagydíj – rajtrács:

1.
1. sor Carlos Sainz
2.
Max Verstappen
3.
2. sor Charles Leclerc
4.
Sergio Pérez
5.
3. sor Lewis Hamilton
6.
Lando Norris
7.
4. sor Fernando Alonso
8.
George Russell
9.
5. sor Csou Kuan-jü
10.
Nicholas Latifi
11.
6. sor Pierre Gasly
12.
Valtteri Bottas
13.
7. sor Cunoda Juki
14.
Daniel Ricciardo
15.
8. sor Esteban Ocon
16.
Alexander Albon
17.
9. sor Kevin Magnussen
18.
Sebastian Vettel
19.
10. sor Mick Schumacher
20.
Lance Stroll

 

Borítókép: Fotó: Mercedes/Sebastian Kawka

További tartalmak