Musorujsag
Élő Eredmények
×

Így zúzta szét egy törmelék Verstappen silverstone-i versenyét

Így zúzta szét egy törmelék Verstappen silverstone-i versenyét

Boxutca, Sky Sports, Sky
Egy testvérautóról leszakadt törmelék tette tönkre Max Verstappen silverstone-i versenyét. Még sosem küzdött ilyen keményen egy hetedik helyért, de szerinte év végén akár ez is döntő lehet.

Toronymagas esélyese volt az időmérő edzésnek és a versenynek is, mégis elsőségek nélkül távozik Angliából. Míg Max Verstappent szombaton egy sárga zászló fosztotta meg a pole pozíciótól, vasárnap egy 5-ös kanyar ideális ívére került törmelék állt közé és a potenciális futamgyőzelem közé.

Pedig a versenye jól indult. Az első rajtnál annyira, hogy egyből az élre is állt a lágy gumijával. A második állórajtnak aztán már a közepes gumin vágott neki, és másodszor már nem tudta megelőzni Carlos Sainzot, aki nagyon agresszíven védekezett ellene.

„Bárhogy alakulhatott volna” – mondta Verstappen az M4 Sport mikrofonja előtt a kérdésre, helyes döntésnek látta-e utólag, hogy a második rajthoz gumit váltottak. „Nagyon jól sikerült a rajtom. Gondoltam, hasonlóra a közepesen is képesek lehetünk. Majdnem össze is jött, de egészen a boxfalra toltak, így nem volt jó a kanyarbejáratom. De szerintem taktikai szempontból ez is jó lett volna.”

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Sainzon így is túljutott: a 10. körben a ferraris elhagyta a pályát, így a Hangar-egyenes elején lehagyta. Aztán jött az a bizonyos törmelék. „A verseny eleje jó volt, utolértem Carlost, és miután hibázott, az élre álltam. Aztán pár kanyarral később törmelék volt a pályán, amit középen próbáltam eltalálni, mivel esélyem sem volt jobbra vagy balra kerülni. Ez láthatóan tönkretette a padlólemezem alját bal oldalt. Onnantól nagyon sok tapadást vesztettem, és már nem volt tempóm.”

„Nagyon nehéz volt. Feltehettünk akármilyen gumit, szenvedtem a tapadással. A hetedik hely szerintem még így is jó eredmény volt számunkra” – állapította meg.

Elárulta, elsőre defektre gyanakodott, ezért is állt ki a lassulás után egyből. Miután visszatért, az autója továbbra is rossz volt. Mérnöke közölte vele, hogy a sérülése nem kritikus, így folytathatja. „A kritikus azt jelenti, hogy már nem mehet tovább az autó” – magyarázta Verstappen, kiemelve, hogy ettől még nagyon is nagy volt a baj.

„Próbáltam szemből elkapni a törmeléket, mert ilyenkor általában csak széttörik. De a padlólemezembe ment, és teljesen tönkretette az egész bal oldalát. Két kanyar után éreztem, hogy az autóm szétesik. Először azt hittem, hogy defektet kaptam, de nem így volt. Utána is nagyon nehezen vezethető volt az autó.”

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Christian Horner csapatfőnök elárulta, a kérdéses elem az egyik Alpha Tauriról, vagyis a testvércsapat autójáról hullott le az ideális ívre.

„Hatalmas sérülés keletkezett a padlólemezén. Nagyjából a leszorítóerő felét veszítette el a padlólemeze.”

„Amikor a kemény gumikra váltottunk, még keményebb volt. Akkor az Aston Martinok és Haasok ellen harcoltunk, és csak próbáltunk felszedni pár pontot, hogy mentsük a károkat. Aztán a biztonsági autónál feltettük a lágyat, és még sosem láttam őt ennyire keményen harcolni egy hetedik helyért. De ez akár jelentheti is a különbséget a bajnokság végén” – mondta Horner.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Verstappen a rádión azt mondta, „mindenhol” elveszíti az autóját, annyira hiányzik a tapadás. Eleinte Esteban Ocon elől menekült, aztán a legvégén Mick Schumacherrel csatázott látványosat. „Folyamatosan zuhantam vissza. Mindent megtettem, amit tudtam, amikor a gumi még a csúcson volt. Próbáltam egy kis előnyre szert tenni, hogy aztán valahogy kitartsak. Igyekeztem védeni a pozícióm.”

„Kemény volt. Az eddigi legkeményebb versenyem idén. Az autó egyensúlya pocsék volt, nagyon sok leszorítóerőt vesztettem. De még így is hetedik lettem, ami sokkal jobb, mint amire számítottam ennyi probléma mellett.”

A gyerekkora óta ismert Schumacher elleni csatát egyébként élvezte. Bár nagyon agresszív volt, az FIA végül nem büntette meg őt a leszorítós manőveréért. „Az utolsó három kör klassz volt. Mick mindent megpróbált, hogy megszerezze a hetedik helyet, de természetesen én is mindent beleadtam a hetedik helyért. Ezek nagyon fontos pontok lehetnek számomra. Élvezetes volt.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak