Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ismét jól vizsgázott a glória (videóval)

Ismét jól vizsgázott a glória (videóval)

Twitter
Ismét jól vizsgázott a glória! A Forma–2-esek silverstone-i főfutama után egybehangzó véleményként terjedt el, hogy a fejvédő eszköz mentette meg Roy Nissany életét. Ismét biztonsági aggályok merültek viszont fel a magasított kerékvetőkkel kapcsolatban…

Ijesztő baleset borzolta a kedélyeket az F2-es főverseny első körében: Dennis Hauger, a magasított kerékvetőkön megpattanó autója eltalálta Roy Nissany versenygépét. A fiatal norvég gépe pont az izraeli autójának oldalát kapta el, azt pedig, hogy eltalálja Nissany sisakját, a glória fejvédő akadályozta meg.

Már a felvételeken kivehető volt, a bevezetésekor folyamatosan – főleg esztétikai okok miatt – kritizált glória ismét roppant hasznosnak bizonyult, a futamot követően pedig számos szakíró jelentette ki, az eszköz mentette meg Nissany életét.

 

Ami egyébként az izraeli versenyzőt illeti, a futamot követően jelenése volt a versenyirányításnál, sőt 5 rajthelyes büntetéssel is sújtották, a balesetet megelőzően ugyanis ő szorította le a pályáról Haugert, elindítva ezzel a roppan veszélyes eseménysorozatot.

Miközben egyébként a glória ismét bizonyította, hasznos biztonsági fejlesztés volt, a történtek után többen rámutattak, a magasított „hurka” kerékvetők komoly veszélyeket hordoznak magukban (erről több versenyző és szakíró is jó ideje beszél már), az FIA-nak tehát meg kellene vizsgálnia, hogyan akadályozhatná a pályaszélesítést biztonságosabb megoldásokkal.

Egy brit versenyzőnő, Abbie Eaton például rögtön az eset után roppant egyértelműen fogalmazott. „A pályahatárok ellenőrzésére biztonságosabb megoldást kell találni. A glória az egyik legjobb biztonsági rendszer, amit bevezettünk. A pályahatárokkal is előre kell lépni. Ne várjuk meg, míg valaki meghal” – írta.

Borítókép: Kép: F2

További tartalmak