Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc visszafogta dühét a csapatért és Sainzért

Leclerc visszafogta dühét a csapatért és Sainzért

Boxutca, Sky Sports
Sikerült faragnia a ponthátrányán Charles Leclerc-nek a Brit Nagydíjon, de több is volt a versenyében a 4. helynél. Dühös rádiózás után egy főnöki eligazítás után diplomatikus és sportszerű üzemmódban állt mikrofon elé…

Amilyen kaotikus és fordulatos verseny volt összességében a Brit Nagydíj, annyira kaotikus és fordulatos volt Charles Leclerc futama is. A Ferrari versenyzője a második rajt után a harmadik helyen haladt – előbb Max Verstappent, aztán Carlos Sainzot üldözve. Túl volt már egy baleseten, így hiányzott az első szárnyának jobb véglapja. A Sergio Pérezzel történt koccanásban vesztette el.

A sérülés ellenére jobb tempóra volt képes, mint az első etapon gumigondokkal küzdő csapattársa, és ez okozta a Ferrari számára a komoly fejtörést. Miután Verstappen az élre állt, Leclerc már elkezdett érdeklődni arról, Sainz elé kerülhetne-e. A csapat ódzkodott a csapatutasítástól. Verstappen problémái után már az első hely volt a tét, hátulról viszont egyre inkább fenyegetést jelentett a gyorsan zárkózó Lewis Hamilton.

Csapatutasítást végül csak jóval később, a kerékcserék után láttunk, a Ferrari a 31. körben kérte a spanyol segítségét. Leclerc innentől vezetett, ám a versenye újabb fordulatot tartogatott. A 40. körben érkezett a biztonsági autó, és míg őt a használt kemény gumikon a pályán tartották, mögüle Sainz és Hamilton is lágyra váltott, így kiszolgáltatott helyzetbe került az újraindításnál.

Sergio Pérez és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Leclerc oroszlánként küzdött, Sergio Pérezt és Lewis Hamiltont is az utolsó utáni pillanatig maga mögött tartotta. ám a dobogót sem tudta megmenteni, negyedikként intették le.

Leclerc futam végi rádiózása mindent elárult arról, hogy elégedett volt a Ferrari döntéseivel.

„Amennyi versenyidőt vesztettünk… Istenem! Az egyetlen jó dolog a mai napban, hogy Carlos nyert! De átkozott pokol! Élvezzétek a győzelmet!”

– mondta csalódottan a csapatnak. Miután kiszállt az autóból, Mattia Binotto volt az első, aki beszélt vele. Mutogatása azt sugallta, előre figyelmeztette, hogy óvakodjon a nyilvánosság előtti panaszkodástól. Ő az interjúzónában kicsit másképp írta le a beszélgetésüket…

„Igen, a csata a végén klassz volt, másfelől viszont amikor mindenki lágyra váltott, nagyon szenvedtem. A végén minden tőlem telhetőt megtettem, de ez nem volt elég. Csalódott vagyok” – mondta a monacói.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Az M4 Sport mikrofonjánál a hajrában mutatott védekezése kapcsán elmondta: „Egy ilyen helyzet mindig bonyolult, de versenyzőként ennél jobban nem lehetett védekezni. Minden egyes centimétert kihasználtam, amit lehetett.”

A kérdésre, mit mondott neki a főnöke, elmondta:

„Ó, csak vigasztalni akart. Ennyi.”

Jenson Button erre jegyezte meg: „Rám nem így mutogatnak a barátaim, ha fel akarnak vidítani…”

Leclerc mindenesetre tudta, mit kell mondania, és a helyzetet is értette. A mostani a csapattársa első győzelmének a napja volt, ami szintén egy Ferrari-győzelem. „Meg fogjuk nézni a teljes képet. Én csak a saját versenyemet látom, és a verseny alatt nem mindig látod át az egész helyzetet. Én úgy éreztem, hogy túl sok időt veszítettem el, főleg az első etapon, illetve a második első felében. De ez csak az én nézőpontom, ami talán változni fog, amint látni fogom a teljes képet.”

Hozzátette, ennek a napnak nem az ő morgolódásáról kell szólnia. „Éppen ez itt a lényeg. Nem szeretném, ha az én csalódottságomra irányulna a figyelem, inkább irányuljon az ő győzelmére, ami az első neki a Forma–1-ben, és ez mindig különleges. Ez nagyszerű a csapatnak, nagyszerű Carlosnak. Az elmúlt versenyeken egyre magabiztosabbá vált. Nagyon örülök neki, de közben nagyon csalódott is vagyok magam miatt. Vegyesek tehát az érzésem, de remélem, hogy a következő versenyen erősebben térünk vissza.”

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak