Musorujsag
Élő Eredmények
×

Sainz az F1 új győztese: Mindig hittem benne

Sainz az F1 új győztese: Mindig hittem benne

F1, Sky Sports
Az első mindig felejthetetlen, és Carlos Sainzé különösen az lett. A ferraris már-már reménytelennek tűnő helyzetből kapaszkodott vissza, és megszerezte az első F1-es futamgyőzelmét.

Silverstone-ban vezetett először Forma–1-es autót, 150 futammal később ott aratta első győzelmét is Carlos Sainz. Egy nappal azután, hogy megszerezte az első pole pozícióját. Ám amilyen egyszerűen ez hangzik, annyira rögös volt az idáig vezető út. A ferraris az első rajtnál máris elbukta a vezető helyezését. Kapott egy új esélyt. A második rajtnál nagyon agresszíven védekezte ki Max Verstappen támadását, ám hét körrel később elkövetett egy hibát, így ismét oda lett az első helye.

A tempója nem volt olyan erős, mint a pénteki második szabadedzés alapján remélte, Charles Leclerc még a sérült első szárnyával is gyorsabbnak bizonyult nála. A Ferrari dilemmával szembesült: rendeznie kellett a két versenyzője helyzetét, miközben nem adhatta oda a győzelmet Lewis Hamiltonnak. Sainzot a 31. körben a csapattársa mögé rendelték, és úgy tűnt, ezzel oda a vágyott győzelem. Mi több, Hamilton is egyre nagyobb fenyegetést jelentett rá.

A fordulatot aztán a hajrában érkező biztonsági autó, valamint a kerékcsere hozta: Sainz lágy gumit kapott, Leclerc nem, és onnantól már leginkább rajt állt. És megcsinálta.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

„Le sem tudom írni! A legjobb érzés, amit versenyzőként átélhetsz. Nyerni a Ferrarinak, egy ilyen nagyszerű helyen, mint Silverstone, ilyen közönség előtt… Érzem a versenyzőtársak tiszteletét is. Nagyon boldog napja ez az életemnek, és az biztos, hogy ki fogom élvezni!” – mondta a friss futamgyőztes.

Külön büszkeséggel töltötte el, hogy a brit közönség, valamint az egész paddock őszintén örült az első győzelmének.

„Hihetetlen látni, milyen támogatást kapok a közönségtől, hogy a tömeg örül nekem. Lewis végig harcban volt a győzelemért, és ők tapsolnak. De a versenytőkollégáktól is kaptam dicséretet. Mind odajöttek hozzám gratulálni, elmondani, hogy örülnek a sikeremnek, ami többet jelent nekem, mint gondolnák!”

„Még nem ülepedett le. Várom, hogy legyen egy kis időm átgondolni, mi is történt valójában. Elképesztő közönség előtt nyertem, egy Ferrarival, Silverstone-ban, ami az egyik kedvenc pályám. Ez elképesztő. Egyáltalán nem volt könnyű, küzdeni kellett érte, de előbb utóbb jönnie kellett, és a mai volt a napja.”

Sainz Monaco óta javuló formát mutat, és bár még most érezhető volt, hogy Leclerc előrébb jár, ezúttal neki jött össze minden, ami korábban nem volt elmondható. Már közel volt a sikerhez Monacóban és Kanadában is, de valami mindig közbejött. Elmondása szerint a csalódások nem törték meg a hitét.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

„Az első győzelem mindig megnyugtató. Ahogy a pole pozíciónál tegnap nem éreztem ezt, úgy most a győzelemnél elégedettséget érzek, mert megvan, nyertem az F1-ben, és most az újabbakért fogok harcolni.”

„Sosem hittem azt, hogy nem fog eljönni ez a győzelem. Még a nehezebb idei évben sem, pedig nem volt a legkönnyebb. Tudtam, hogy nyerhettem volna Monacóban, Kanadában is nagyon közel voltam. Csak történnie kellett valaminek a versenyen, hogy nyerhess, vagy jöhetett olyan versenyen, amelyen a nyers tempóval nyerhettem volna, mint Kanadában.”

„Végig hittem benne. A sportág megtanított arra, hinni kell tovább. A pályafutásom során semmi sem jött könnyen, de a mostani jó példa arra, hogy még így is megtörténik.”

Innen nézve a mostani verseny passzolt az eddigi történetéhez. Elismerte, hogy a nyers tempó alapján nem ő volt a legjobb ezen a vasárnapon. „Próbáltam mindent jól csinálni. Tudtam, hogy a legjobbam nem volt a legjobb. Ezt ki fogjuk elemezni. Próbáltam segíteni a csapatot, hogy megfelelő döntéseket hozzunk a kettős győzelemhez. Mindvégig követtem a csapat instrukcióit, próbáltam tartani, amit a csapat helyesnek ítélt, és mivel nyertünk, szerintem nem lehettünk olyan rosszak…”

„Mentálisan nagyon nehéz verseny volt. Rádióztunk, próbáltuk tartani a távolságot Charles-lal, Lewisszal, Maxszal. Nagyon sokat harcoltunk. Nem voltam teljesen elégedett az autóval, az alulkormányzás miatt kezdett tönkremenni a gumim, amit a tempóm bánt. De nyugodt maradtam, továbbra is hittem benne, végig lőtávolban maradtam, és amikor hirtelen megnyílt előttem a lehetőség, megragadtam, és megtörtént.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Sainz fontosnak tartja, hogy a Ferrarival utánajárjanak, miért nem érezte olyan jónak az autóját versenykörülmények között, mint a pénteki hosszú etapokon. Szerinte ez egy újabb lehetőség arra, hogy újabb előrelépést tegyen az F1-75-tel.

„Minden alkalommal teszünk egy lépést előre. Kicsit, de a helyes irányba. Ez a hétvége jó példa volt erre. Azt ki kell vizsgálnunk, hogy a szabadedzés után hová lett a tempóm, mert nem voltam olyan gyors, mint a szabadedzésen, veszítettem egy keveset. Ki kell elemeznünk ezt. Eléggé komoly alulkormányzással bajlódtam egész verseny alatt a tempós kanyarokban, amivel tönkretettem az első gumikat. Ha ezt megértjük, teszünk még egy kis lépést előre. Apránként mennünk kell előre, egy lépés Ausztriában is, és meglátjuk, hogyan vonulunk el a nyári szünetre.”

„Mostanság jobbak voltak a hétvégéink, és sokkal jobban éreztem magam. Ezen a hétvégén nagyon gyors voltam a második szabadedzésen, és úgy éreztem, megvan a tempóm a győzelemhez. De valamiért a versenyen küszködtem, és már a harmadik edzésen is többet. A hétvégén talán egy kicsit a másik véglet felé mozdultunk el a beállításokkal, hogy egy kicsit elégedettebb legyek, de ma egy kicsit hiányzott az eleje. Remélem, Ausztriára ezt finomítjuk, és talán újra a győzelemért harcolhatunk, pole-t szerezhetünk a száraz pályán, és nyerhetünk szárazon.”

Carlos Sainz mostantól Forma–1-es futamgyőztes. Még ízlelgeti, de máris jelezte, várja a másodikat, és ha rajta múlik, már Ausztriában jönni fog.

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak