Musorujsag
Élő Eredmények

Hét tüntetőt vettek őrizetbe Silverstone-ban

Hét tüntetőt vettek őrizetbe Silverstone-ban

Racefans
Hét személyt vett őrizetbe a rendőrség a Brit Nagydíjon, miután egy tüntetés részeként betörtek a pályára. Számos versenyző jelezte a rendbontást a csapatrádión.

A northamptonshire-i rendőrség már a Brit Nagydíj péntekjén közleményt adott ki, melyben arról számolt be, megbízható információkból tudják, hogy egy bizonyos csoport tüntetésre készül a vasárnapi versenyen, és vélhetően megkísérel majd berohanni a versenypályára. A kapitányság külön kérte a csoportot, hogy válasszanak kevésbé veszélyes módot a tüntetésre, ám mint kiderült, sem a kérés, sem a rendbontásra való felkészülés nem járt sikerrel.

A futam első körében több személy is befutott a versenypályára az 5-ös kanyar után, majd leültek az ídeális ívtől távol. A Stop Oil nevű környezetvédő csoport vállalta magára az akciót, mely után a rendőrség beszámolója szerint hét személyt tartóztattak le.

„Igazán csalódott vagyok, hogy ez a csoport semmibe vette a versenynapot megelőző figyelmeztetésünket, és hihetetlen veszélyes döntést hozva a pályára lépett. Felajánlottuk, hogy szervezünk egy békés tüntetést a pályán, de ők ehelyett úgy döntöttek, veszélyeztetik a versenyzőket, a pályabírókat, az önkénteseket. Hihetetlen csalódás, hogy bárki efféle döntést hoz”

– nyilatkozta Tom Thompson felügyelő a northamptonshire-i rendőrségtől.

Fotó: XPB

Eközben az akciót végrehajtó szervezet külön közleményt adott ki, melyben jelezték, szerintük a probléma nem a tüntetésekkel van, hanem azzal, hogy az emberek továbbra is olajat és gázt használnak… „Az akcióról a sajtó már két nappal korábban beszámolt, de pár átlagember, aki úgy döntött, hogy elmondja az igazat, túljárt a brit kormány és a northamptonshire-i rendőrség eszén. A zavargás akkor fog véget érni, ha leállunk az olajjal és a gázzal” – írták.

A versenyzők közül többen is jelezték a csapatuknak, hogy civilek vannak a pályán. Bár a futamot addigra a rajtbalesetek miatt piros zászlóval leintették, az aszfaltra ülők így is veszélyes helyzetet teremtettek.

Fernando Alonso és Lando Norris egyszerű nézőknek gondolta a hét személyt, mások sejtették, hogy tüntetésről lehet szó. „Vagy öt ember van a pályán. Szerintem le fognak… Nem is tudom, leültek!” – csodálkozott Mick Schumacher.

„Ú! Mit csinálnak ezek a fickók? Nézők érkeznek a pályára” – szólt a második helyen haladó Carlos Sainz.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak