Musorujsag
Élő Eredmények
×

Q1-es búcsú és pontszerzés – még Vettelnek is zavaros csapata teljesítménye

Q1-es búcsú és pontszerzés – még Vettelnek is zavaros csapata teljesítménye

Channel 4
A csapat német klasszisa, Sebastian Vettel elismerte, az Aston Martin teljesítménye egyelőre őt is zavarba ejti, azt követően, hogy a silverstone-i (vizes) időmérőn simán búcsúzott a Q1-ben, majd másnap a pontszerzők között végzett.

A nedves pályán általában jól teljesítő Vettel két héttel korábban Kanadában, majd Silverstone-ban is kiesett a vizes körülmények között rendezett időmérő első etapjában. Múlt szombaton a búcsú után megjegyezte, autóját egészen egyszerűen lassúnak érezte a kvalifikáción (itt csak a tizennyolcadik rajthelyet tudta megszerezni).

A kiesés előtt a csapat is értetlenül állt, arra pedig, hogy az autó valóban nem volt túl versenyképes bizonyítékul szolgálhat, hogy a márkatárs, Lance Stroll utolsó lett. Egy nappal később aztán Vettel és a kanadai csapattárs is a pontokért küzdött.

A négyszeres bajnok egészen a kilencedik helyig jött fel, Stroll pedig mindössze másfél másodperccel csúszott le arról, hogy a legjobb tíz között végezzen. Sokat javult tehát az Aston Martin tempója, hogy miért, az előtt egyelőre Vettel is értetlenül áll. „Rengeteg munka vár még ránk” – jelentette ki a Channel 4-nak nyilatkozva.

„Azt hiszem, a csapat kezd összeállni, és az olyan eredmények, mint a mostani, nagyon sokat jelentenek. Nagyon jó futamot teljesítettem. Kilencedik lettem, de ez nagyon fontos a csapatnak, mert rengeteg munka van benne. Jó irányba haladunk, de időre van szükségünk” – tette hozzá.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„Azt hiszem, egy kicsit még mindig zavaros a helyzet – ha őszinte akarok lenni –, mert új alkatrészeket kaptunk. A futam sokkal jobb volt, jobbnak tűnt, és jobb tempót is diktáltunk. Alapvetően az egész középmezőnnyel szemben volt egy alávágásunk, és nagyon jól tudtam kezelni a gumikat. Tovább is kinn maradhattunk volna. A biztonsági autó nem igazán segített, és szerintem rossz gumit választottunk, de összességében jó felzárkózás volt” – magyarázta.

És, hogy miért volt ez lehetséges? Vettel válasza ezúttal is őszinte volt. „Nem tudok felelni… talán az a válasz, hogy kell egy kis idő a csapatnak. A szezon második felének már jobbnak kell lennie.”

A korábbi bajnok riválisaihoz hasonlóan azt tartotta legfontosabbnak, hogy Csou Kuan-jü és Alexander Albon is megúszta sérülés nélkül az ijesztő rajtbalesetet. Ami a thai pilótát illeti, őt pont Vettel találta el az indulás utáni káoszban, elmondása szerint azonban nem tudta volna elkerülni ezt a kontaktot.

„A 18. helyről indultam, ami eléggé hátul van… mögötted már csak egy sor van. Az első rajt kaotikus volt. Nagyon jól indultam, és bekerültem és résbe, majdnem ott voltam Alex mellett. Aztán kicsit szorult volt a helyzet, próbáltam valahogy kijönni. Mindenki fékezett, én is fékeztem, de sajnos nem tudtam elkerülni az ütközést. A lényeg az, hogy senkinek nem lett semmi baja, mert nem nézett ki túl jól a dolog” – zárta gondolatát.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak