Musorujsag
Élő Eredmények
×

Russell arról, miért rohant azonnal Csouhoz: Egy gokartos baleset válthatta ki

Russell arról, miért rohant azonnal Csouhoz: Egy gokartos baleset válthatta ki

GPFans
A versenyzők érdekvédelmi szervezetének igazgatójaként ténykedő George Russell reméli, az FIA Csou Kuan-jü balesetéből is levonja a tanulságokat és csökkenti a pilóták autóba szorulásának kockázatát. Ami az esés utáni reakcióját illeti, elárulta, azt egy gokartos incidens válthatta ki.

Az Alfa Romeo kínai újonca ijesztő balesetet szenvedett a Brit Nagydíj rajtja után: miután ütközött Russell-lel autója felborult, fejtetőn csúszott a bukótérbe, majd ott is megpattant és a gumifalak valamint a nézőtér elé helyezett kerítés közé szorult. Csou az Osztrák Nagydíj sajtótájékoztatóján elárulta, attól tartott, versenygépe lángra kap.

A pilóták érdekvédelmi szövetségének igazgatói posztját betöltő Russell (aki az elmúlt években több alkalommal is aktívan szerepet vállalt a biztonság javításáért való lobbizásban) a baleset kapcsán kijelentette, reméli, az FIA kitalálja, hogyan csökkentse az autóba szorulás kockázatát.

„Nem mondanám, hogy mi versenyzők klausztrofóbiásak vagyunk, de mind jól tudjuk, mennyire szűkös a hely” – kezdte. „Rajtad van a sisak, ott a glória, a fejtámla, és amikor ott van egy gumifal a fejed felett, ami jóformán elzárja a kijáratot, akkor a helyzet borzalmas. Szörnyű volt látni, hogy beszorult, és nem tudott kiszállni az autóból. Láttam, hogy jól van, hogy mozog.”

George Russell (Fotó: XPB)

„Volt egy rés a gumifalak és a kerítés között, ahol értelemszerűen csapába esett. Ezt meg kell oldani. Nem volt szép látvány, az biztos. Minden katasztrófa lehetőség a sport jobbá tételére. Nyilvánvaló, hogy egy kicsit másként is el lehetett volna rendezni a terepet, hogy megadjuk neki a kijutás lehetőségét” – mutatott rá.

Russell a baleset után rögtön kiszállt autójából és annak ellenére, hogy ezzel véget vetett futamának, Csou ütközésének helyszínére sietett, hogy ha tud, valahogy segítsen a beavatkozóknak. Elmondta, ezt egy gokartos incidens válthatta ki belőle.

„Eddig nem igazán ugrott még be egyik incidens során sem, most jutott eszembe” – mondta az Osztrák Nagydíj sajtónapján. „2008-ban egyszer felborultam és beszorultam a gokart alá. Megégettem a karom a kipufogó miatt. Egy másik versenyző megállt, hogy leemelje rólam a gokartot és kisegítsen onnan. A hétvégi baleset borzalmas volt. Láttam a piros zászlót és azt hittem, az autóm elromlott, szóval ez egy természetes reakció volt részemről.”

A Mercedes versenyzője azóta több rajongói felvételt is látott a balesetről, amit ezek után még horrorisztikusabbnak tart. „A bukócső összetört, a rajongói videókat látva eléggé ijesztő volt. Az autósport természete ilyen, elkerülhetetlen, hogy az év során valamikor lesznek nagyobb balesetek. De minden incidens lehetőséget kínál arra, hogy tanuljunk belőle. Ez egy folyamatos fejlődés, és szerintem már így is messzire jutottunk, de ez sosem áll meg. Ha előremegyünk 30 évet, akkor is ugyanazokról a dolgokról beszélünk majd” – fogalmazott.

Borítókép: George Russell Csou Kuan-jü balesetének helyszínén (Fotó: XPB)

További tartalmak