Musorujsag
Élő Eredmények

Okkal viharzott el az eligazításról Vettel a társak szerint

Okkal viharzott el az eligazításról Vettel a társak szerint

Sky Sports, Autosport
Miközben ő maga nem kívánt beszélni a törtétekről, versenyzőtársai megerősítették, Sebastian Vettelnek alapos oka volt kivonulni a pénteki versenyzői eligazításról.

Egy felfüggesztett 25 ezer eurós büntetést szabott ki Sebastian Vettelre az FIA Ausztriában. Nem a Mercedes hátsó szárnyát tapogatta, és ezúttal nem is hajtott a pályára robogóval az egyik szabadedzés után. A bűne az volt, hogy engedély nélkül, dühödten viharzott el a versenyzők pénteki eligazításáról.

Az FIA szombaton folytatta le a hivatalos vizsgálatot, Vettelt vasárnap kérdezték arról, hogy mi történt pontosan, ám egyszerűen nem kívánt beszélni róla. „Erről kérdezzék az FIA-t” – mondta a Sky Sports riporterének még a verseny előtt.

A brit tévé boxutcai riportere, Ted Kravitz úgy hallotta, Vettel már a megbeszélés tényleges kezdete előtt jobbnak látta elhagyni a helyszínt. Információi szerint a találkozó úgy indult, hogy a résztvevők csak körbe-körbe jártak a csatázás szabályairól szóló vitájukban. „A vezetési szabályokról beszéltek, és ez ment húsz percen keresztül. Sebastian ott ült, és azt mondta: »Csak körbe-körbe járunk, és még el sem kezdtük a tényleges versenyzői eligazítást. Ha nem beszélünk erről, akkor kisétálok.«” – osztotta meg Kravitz az általa hallott verziót.

A versenyzőtársak közül többen közlékenyebbnek bizonyultak Vettelnél. Jó barátja, Mick Schumacher például megerősítette, honfitársának alapos oka volt felhúznia magát és elvonulnia.

Mick Schumacher (Fotó: XPB)

„Úgy éreztem, csak körbe járkálunk bizonyos dolgokkal, amikről vitáztunk. Hosszabbra nyúlt, mint kellett volna. Teljességgel megértem Seb álláspontját, és szerintem több versenyző is volt, akik úgy érezték, jobb lenne távozni a találkozóról” – mesélte a Haas versenyzője.

Daniel Ricciardo eközben rámutatott, túlságosan be vannak táblázva egy nagydíjhétvégén ahhoz, hogy ne zavarja őket, ha valami hosszabbra nyúlik, mint kellene. „Nem akarok Seb helyett beszélni, de nekünk dolgunk van a mérnökökkel is. Sokszor oda-vissza megyünk, és mindig felmerül, hogy ha nem lesz konkrét megoldás, és sokáig húzódik, akkor egyesek azt mondják, inkább menni kéne. Seb láthatóan frusztrált volt kicsit ezzel az oda-vissza dobálózással, és eléggé határozott véleményem volt” – mondta korábbi csapattársáról.

Ausztriában bőven volt miről vitázniuk a versenyzőknek az FIA-val. Egyfelől sokakat foglalkoztattak a silverstone-i csaták, melyek többek szerint bizonyították, hogy az FIA küzdelemre vonatkozó, idén leegyszerűsített irányelvei többféleképpen alkalmazhatóak, illetve talán túl egyszerűek. Emellett már pénteken többen kritizálták a versenyirányítást a pályahatárok, a körtörlések kapcsán is.

Több versenyző határozottan úgy véli, hogy vissza kéne térni a kettő helyett az egy versenyigazgatós rendszerhez, mert azzal valamivel következetesebbé lehetne tenni az ítélkezést és a szabályalkalmazást.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak