Musorujsag
Élő Eredmények
×

Amikor Verstappen belátja…

Amikor Verstappen belátja…

Servus TV
A pozícióhoz mindig foggal-körömmel ragaszkodó Max Verstappen megadja magát? Ausztriában háromszor is megtörtént, de nem látott ebben semmi különöst.

Alighanem Max Verstappen az egyik legnehezebb ellenfél a Forma–1-ben, amikor pályán vívott csatákról van szó. A címvédő az agresszivitásáról, a könyörtelenségéről és a határfeszegetéseiről híres, tavaly Lewis Hamiltont támadóként nem egyszer fel is bosszantotta a makacsságával, amikor pedig védekezett ellene, minden trükköt bevetett, annál kétesebbeket, minél reménytelenebbnek tűnt a helyzete (ld. Interlagos).

Ennek tükrében kicsit talán meglepő lehetett, hogy az Osztrák Nagydíjon Charles Leclerc ellen viszonylag visszafogott volt. A verseny eleji első összecsapásuknál ugyan még próbálta keményen tartani magát, és egyszer vissza is tessékelte maga mögé a ferrarist, ám a folytatásban nem mutatott már akkora ellenállást.

Verstappen szerint ebben nem volt semmi rendkívüli.

„Pont olyan volt, mint a korábbi években. De egyszerűen beláttam, hogy nem tudok mit tenni, és csak egy-két körig tudom tartani őt. Utána Charles természetesen megelőzött, szóval nem vállaltam kockázatot”

– magyarázta a Red Bull-os a Servus TV-nek, miért tűnt a megszokottnál engedékenyebbnek.

A jelenetek megmutatták, amiről ő és főnökei is beszéltek már korábban: Verstappen a nagyobb képet tartja szem előtt, minden egyes versenyen a bajnokságért küzd elsősorban, és csak utána a minél jobb eredményért.

Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Ausztriában pedig hamar szembesült vele, hogy a legjobb elérhető eredmény számára a Ferrarik mögötti célba érkezés lesz.

„Egész idő alatt láttam Sainzot a visszapillantóban, aztán egyszer csak eltűnt. A következő körben láttam csak, hogy mi történt vele. A mi szempontunkból persze ez jó. Carlos kieséséig azt gondoltam, hogy a harmadik hely lehet a maximum” – mondta Verstappen.

A vereségük okát a gumikopás jelentette, mely a Ferrarinál jobb, a Red Bullnál pedig rosszabb volt a vártnál. „A Ferrarik egyszerűen sokkal gyorsabbak voltak most. Charles az utolsó körökben úgy ment, hogy gondja volt a gázpedállal. Ezt nekem is mondták a csapatrádión. De még így is csak két-három tizedet tudtam hozni rajta körönként. Egyszerűen domináltak.”

Hogy elkerüljék az újabb pofont, a Red Bullnak rá kell jönnie, miért alakult másképp a versenyük, mint ahogyan tervezték. „A második hely szerintem rendben van, mert az egész versenyen túl lassúak voltunk. A Ferrari egyszerűen gyorsabb volt.”

„Általában jók vagyunk a gumikezelésben, de most gondjaink voltak. Két kör után lassabbak voltunk, mint vártuk, és a Ferrari gyorsabb volt, mint vártuk. A sprintverseny utolsó nyolc körén szintén gyorsak voltak. Azt gondoltam a sprint után, hogy még javíthatunk az autón, de nem jött össze.”

Elismerte, esélyt még akkor sem látott a győzelemre, amikor a hajrában közelebb került kicsit Leclerc-hez. „Nem. A versen hetvenegy körös volt, nem hetvenkettő vagy hetvenhárom. Nem tudtál mit csinálni. Túl gyorsak voltak nekünk, és megérdemelték a győzelmet” – állapította meg.

Borítókép: Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak