Musorujsag
Élő Eredmények

„Ő nem marketingeszköz” – csapatát is folyamatosan meglepve bizonyít Csou

„Ő nem marketingeszköz” – csapatát is folyamatosan meglepve bizonyít Csou

Autosport, F1, Racefans
A szerződtetésének bejelentésekor még egyszerű fizetős versenyzőként kezelték, azóta újra meg újra képes meglepni a szakmát és saját csapatát is. Csou Kuan-jü hosszabb távon is megragadhat az Alfa Romeónál.

Nagy dilemmát jelentett tavaly a versenyzőválasztás az Alfa Romeo számára. Kimi Räikkönen visszavonulásával kezdettől tisztában voltak, Antonio Giovinazzi időközben tapasztalt versenyzővé vált velük, miközben a fiatal tehetségek közül is válogathattak, hiszen elérhető volt az F2-es bajnok Oscar Piastri, valamint a saját nevelésű csiszolatlan gyémántjuk, Théo Pourchaire.

A fogadtatás ennek tükrében nem volt túl derűs, amikor az Alfa végül az F1 történetének első kínai versenyzőjeként Csou Kuan-jüt jelentette be. Még maga Frédéric Vasseur csapatfőnök sem tagadta, hogy döntésükben az új, nagy potenciállal bíró piac és a kínai szponzorpénzek is meghatározó szerepet játszottak. Akkoriban sokan biztosra vették, hogy Csou amolyan „tőkésítő” átmeneti megoldás Hinwil számára, 2023-ra Valtteri Bottas ismét új csapattársat kaphat.

A helyzet azóta nagyot változott: már arról szólnak a találgatások, hogy Csou lehet az Alfa-ülés talán legesélyesebb várományosa.

Csou Kuan-jü (Fotó: XPB)

A mezőny egyetlen újonca saját csapatát is képes folyamatosan meglepni. A csapatmenedzser Beat Zehnder és a vezető versenymérnök, Xevi Pujolar is csak dicsérni tudta Csout a szorgalma, alázatossága, a fejlődőképessége és a Bottaséhoz mérten is egészen meggyőző tempója kapcsán. „Szívja magába az információkat a versenyen, és használ mindent, ami segíti a teljesítményét, teszi, amire szükségünk van a gumikkal. És nemcsak a versenyen, az időmérőn is” – magyarázta Pujolar, kiemelve, Csou törekszik a hibák elkerülésére, és ezzel sikerült egyre magabiztosabbá válnia. „Ha így folytatja, nagy jövő áll előtte az F1-ben” – állapította meg.

De okozott másfajta meglepetést is. Amikor Silverstone-ban egy karcolás nélkül úszta meg a felborulós balesetét, egyből azt kérdezte, nem kerül-e veszélybe a következő versenyen való indulása, és rendben van-e az ülése. Ezzel nemcsak Vasseurt nyűgözte le, de az Alfa Romeo elnökét, Jean-Philippe Imparatót is, aki a Racefansnek mesélt a visszatekintve megmosolyogtató kérdezősködésről.

„Ez a kölyök két órával a balesete után azt kérdezte: »Hé, Fred, van elég tartalék alkatrészünk az autó újjáépítéséhez?« Két órával utána! És öt nappal később már az autóban ült. Chapeau, monsieur! (Le a kalappal, uram!) Chapeau l’artiste! (Le a kalappal, művész úr!)”

– mondta a francia.

Fotó: XPB

Vasseur eközben azt mondta, Csou eddig tökéletes munkát végzett náluk, semmilyen panaszuk nem lehet a sok műszaki hiba által hátráltatott kínai versenyzőjükre. „Voltak bizonyos célkitűzéseink év elején, hogy jussunk a Q2-be, hogy szerezzünk pontot, és ő mindet kipipálta. Az első versenyén a Q2-ben volt és pontot szerzett Bahreinben. Aztán lépésről lépésre javulni tudott, még ha sok gondunk is volt a megbízhatósággal. Nem mondtuk neki, de több mint elégedettek vagyunk azzal, hogy pontokat szerzett Montrealban, mivel megérdemelte. És eddig tökéletes munkát végzett. Az autóban és azon kívül is, hiszen nagyszerű csapatjátékos, nagyszerű csapattárs. Mindig extra motivációt ad a srácoknak, pozitív a hozzáállása, hajt bennünket.”

Kiemelte, nagy szükségük is van erre, hiszen a konstruktőri küzdelem nagyon szoros a McLarennel és az Alpine-nal, így muszáj két erős versenyzővel rendelkezniük.

Miközben tavaly még oly egyértelműnek tűnt, hogy az Alfa hosszú távon Pourchaire-re építkezne, ma már egyáltalán nem így fest a helyzet. Imparato szerint a tavalyi kétségek nem állják meg a helyüket. „Csou Kuan-jü számomra nem egy marketingeszköz. Elmondhatom ezt, mert sajátos időszakot élünk. Nyilván segít felkelteni a figyelmet Kínában, de ő nem egy marketingeszköz.”

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

Vasseur ennél nyersebben fogalmazott, amikor Csou kezdeti cinikus fogadtatásáról kérdezték.

„A paddockban jó pár ’stupido’ (a ’hülye’ olaszuk, a szerk.) van, akik nagyon keveset tudnak erről a szakmáról”

– jelentette ki. „A legjobb az, ha nem beszélsz, hanem cselekszel. Így viszonyultunk a helyzethez. Csounak megmondtam: »Nem számít, el fogod végezni a munkát, mindegy, mit gondolnak vagy mondanak ma, te el fogod végezni a feladatot, a maximális támogatásunkat fogod élvezni, és ez a legfontosabb. Csak meg kell mutatnod mindenkinek, hogy ki vagy, és képes vagy erre«” – magyarázta a csapatfőnök.

Hozzátette, minden esély megvan Csou hosszabbítására, ha így folytatja. „Mindenki nagyon elégedett a jelenlegi teljesítményével. Számomra ez kényelmes helyzet, hiszen van két versenyzőnk, akik jó eredményeket szállítanak. De Csounak most magára kell összpontosítania. Én mindenesetre nagyon elégedett vagyok a munkájával” – mondta a francia.

Borítókép: Csou Kuan-jü (Fotó: XPB)

További tartalmak