Musorujsag
Élő Eredmények
×

Nagy ellenfél, nagyszerű ember – Vettel, ahogy a versenyzőtársak látják

Nagy ellenfél, nagyszerű ember – Vettel, ahogy a versenyzőtársak látják

F1, Autosport, Racefans
Legenda, nagykövet, példakép – ha ellenfelek és versenyzőkollégák mondják, az elismerés annál nagyobb. Ezt mondták a visszavonulását csütörtökön bejelentő Sebastian Vettelről az F1-es társak.

Lewis Hamilton: „Mindenekelőtt szomorúságot érzek, hogy befejezi. Nem volt sok időm végiggondolni azt az utat, amit együtt jártunk be, de amikor arról az útról beszélek, amit a sportágban bejártam, gyakran éreztem úgy, hogy magányos voltam. Azt mondanám, hogy ő azon kevés emberek egyike, akiknek köszönhetően kevésbé éreztem magam egyedül.”

„Mellém állt sok mindenben. Emlékszem, hogy 2007-ben (valójában 2008-ban) Magny-Cours-ban voltam, és nagyon beszédes volt a versenyzői eligazításon. Onnantól tudtam, hogy ő egy erőteljes figurája lesz a sportágnak. De láttam a sikereit, és azt is, hogy másokat maga elé helyezett. Volt olyan bátor, hogy felszólaljon, és kiálljon azért, amiben hisz.”

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„A sportágunk legendájáról beszélünk. Ő az egyik legnagyobb, akit valaha láttunk a sportban. Több hozzá hasonlóra lenne szükségünk. Nagyon szomorú ez, mert elveszítem az egyik szövetségesemet, de tudom, hogy odakint még nagy dolgokat fog tenni, és tudom, hogy mindig barátok maradunk. Remélem, hogy odakint más dolgokat is tehetünk együtt.”

„Ami a versenyzés részét illeti, egyszerűen hihetetlenül gyors volt, nagyon intelligens, nagyon jó mérnök, nagyon precíz a pályán. sosem volt az a fajta ember, aki másokat hibáztatott. Mindig fel tudta tenni a kezét, és ki tudta mondani, hogy az ő hibája volt, amit mindig is tiszteltem benne.”

 

Mick Schumacher: „Belegondolni is furcsa, hogy nem lesz többé itt velünk jövőre. Ez egyfelől szomorú, másfelől örülök neki, hogy meghozta a döntését és több időt tölthet a családjával, és végső soron azt csinálja, amit szeretne. Képzelem, milyen lehet időbeosztás nélkül élni. A legjobbakat kívánom neki! Biztosra veszem, hogy a pályán kívül még látjuk egymást, és jól fogunk szórakozni, még akkor is, ha csak egy lóerővel megyünk…”

Sebastian Vettel és Mick Schumacher (Fotó: XPB)

 

Charles Leclerc: „Számára talán sokkal boldogabb lesz az a hely, ahová most megy. Mindenesetre furcsa lesz Seb nélkül, ha már nem lesz itt a paddockban. Sokat tanultam tőle a csapattársaként, és mindig nagyon kedves volt velem. Egyértelműen hiányozni fog nekem a paddockból, de minden jót kívánok neki! Biztosan találni fog más dolgokat, amik boldoggá fogják tenni, másképp.”

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

 

Max Verstappen: „Fontos, hogy élvezze az életét. Úgy értem, végső soron nagyon sokat elért a sportágban, és teljességgel érthető, hogy visszavonul. Elképesztő pályafutása volt, sok versenyt nyert, sok bajnokságot is. És nagyszerű nagykövete a sportágnak. Látni, hogy elmegy… ezt már lehetett látni előre. Mindenki öregszik, és egy ponton túl mindenki visszavonul. Természetesen sosem klassz pillanat ez, amikor elérkezik, főleg nem Seb szurkolóinak, de ez így megy. És most az lesz a fontos, hogy kiélvezze a családi életet, mert az F1 csak egy rövid időszaka az életnek, és keményen dolgozol azért, hogy elérd ezeket a dolgokat, amiket ő elért. Most ideje kiélvezni.”

Max Verstappen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

 

Fernando Alonso: „Lewis és Sebastian azok, akikkel a legtöbb időt töltöttem együtt itt. Számomra mindig Michael (Schumacher) marad az első, mert vele harcoltam a bajnoki címért, gyerekkoromban őt néztem, amikor a Forma–1-et néztem, és dominált a sportágban. Nagyon sokat tanultam Michaeltől. Aztán Lewis és Seb… mi hárman sok mindent átéltünk.”

„Hiányozni fog a sok év után, amiben osztoztunk a pályán és csatáztunk egymással. A bajnoki címeiben valamilyen módon mind benne voltam én is. Nagy bajnok ő, és nagyszerű ember is, nagyon erős értékrenddel, szerető családdal. Talán a döntése mögött is ez áll, ahogy hallom, a családja. Minden jót kívánok neki, és remélem, hogy még látjuk őt a paddockban!”

Sebastian Vettel és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

 

Daniel Ricciardo: „Hogy miben tűnt ki csapattársként? Nagyon egyszerű: gyors volt. Nagy tudással rendelkező versenyző, az autóról, a csapatról, a sportról is sokat tud. Együtt lélegzik a sporttal. Egyszerűen bekapcsolt, ami furcsán hangozhat, de egyszerűen mindig tudta, hogy mi történik. Szóval sosem becsülhetted őt le! A sportágról szerzett tudása és a tapasztalata is klassz volt. Nagyon hasznos volt ilyen közegben lenni.”

Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

 

Lance Stroll: „Nagy eredményeket ért el, nagyszerű csapattárs volt igazán élveztem vele a közös munkát az elmúlt másfél évben, és még van hátra fél szezon. Most egy új fejezetet nyit az életében, a családjával lesz és más dolgokkal fog foglalkozni, amihez a legjobbakat kívánom neki!”

„Hogy mi fog legjobban hiányozni? Nos, határozottan nem a hosszú megbeszélések! De csak viccelek! Nagy csapatember, akivel nagyon könnyű együtt dolgozni. Nagy tehetség, rendkívül profi, nagyon érti a technikai oldalt is, és ezek nagyszerű dolgok. Fontos tagja a csapatnak, és élvezem a közös munkát vele.”

Sebastian Vettel, Lance Stroll, sergio Pérez (Fotó: XPB)

Sergio Pérez: „Nagyon büszke vagyok Sebre és arra, amit elért. Nagy legendája ő a sportunknak, nagyszerű fickó. Mindig nagyon sportszerű volt, felszólalt. Nagyon sikeres volt, és csodálatos családja van. Ez nagyon személyes döntés a részéről. Szerintem rendkívül személyes, hiszen az érzéseidről van szó és arról, mit akarsz tenni, a családodról. Ahogy idősödsz, már más dolgok kezdik élvezni az elsőbbséget, és már nem akarod megfizetni az árat azért, hogy F1-es versenyző lehess. Mert ennek van ára. Van, hogy képes vagy rá, van, hogy már nem.”

 

Lando Norris: „Szerintem nem tudják elegen, hogy emberként milyen jó Seb. Az értékrendje, a karaktere és minden. Annyi minden lát jól. És nagyon szenvedélyesen szereti a munkáját. Az emberek valamiért rossz képet festenek róla, de ha ismered őt, akkor sosem hinnéd el róla, hogy ilyen dolgokat tenne. De ilyen az élet. Megesik manapság, és eléggé őrületes. Mindig kész egy kis csevejre, mindig segít. Talán az utóbbi pár évben többet is, amióta én az F1-ben vagyok. Nem harcolt már a bajnoki címért és hasonlók. Talán már nyíltabban képes beszélni velünk, a fiatalabb generációval dolgokról, a versenyzésről vagy az F1-en kívüli életről. Mindig ott egy beszélgetésre, és ezt mindig megbecsülöd. Tiszteled is érte, hiszen közben nagy ellenfelek is vagytok.”

Sebastian Vettel, Lando Norris és George Russell (Fotó: XPB)

George Russell: „Igazi inspiráció, egy szerény fickó. Jó móka vele lenni. Biztosan várja a második félévet, és tudva, mi vár rá, a család, a gyerekek, a feleség, a jövőbeli tervek, biztosan nem fog leállni. Igazi inspirációt jelent.”

 

Esteban Ocon: „Mindenekelőtt nagyon szomorú vagyok, hogy távozik. Két hete beszélgettem vele, és nem ezt éreztem rajta, amikor a jövőről beszéltem vele. Remélem, élvezni fogja és boldog lesz, bármit is fog csinálni. Nagyszerű nagykövete volt ő a versenyzőknek, aki felszólalt, ha a biztonságunk volt a téma, vagy bármi, ami nem tetszett neki a versenyzőket érintő kérdésekben. Innen nézve bízom benne, hogy nem marad túlságosan távol a paddocktól.”

Esteban Ocon és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

 

Kevin Magnussen: „A sportunk legendája. Mielőtt az F1-be kerültem, ő volt azon versenyzők egyike, akikre igazán felnéztem, aki inspirációt jelentett számomra. A pályafutása elején nagyon hamar sikeressé vált, nagyon fiatal volt, amikor sikeres lett, és igazán különleges volt. Sokáig dominált a sportágban. Egy igazi legenda, és minden jót kívánok neki!”

Kevin Magnussen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

 

Valtteri Bottas: „Mindig jó volt ellene versenyezni. Mindig megvolt a tisztelet, mindig számíthattál rá. Keményen versenyzett, de sportszerűen. Igazán élveztem a csatáinkat. És összességében egy nagyon klassz fickó. Azon versenyzők egyike, akik nem félnek megszólalni bizonyos kérdésekben. Ez igazán klassz. És a csatornáit is a helyes ügyekre használja. Szóval elismerésem!”

Borítókép: Sebastian Vettel és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak