Musorujsag
Élő Eredmények

Russell: Szeretek Budapestre jönni. Több ilyen helyre van szükségünk!

Russell: Szeretek Budapestre jönni. Több ilyen helyre van szükségünk!

F1
A Magyar Nagydíj egy teljes csomag – George Russell nagyon jó véleménnyel van hazánk F1-es versenyéről. És reméli, egy kis segítséget is kap hozzá az égiektől…

Sok idő telt el 1986 óta. Annyi, hogy a Forma–1 programjában akkor debütáló Magyar Nagydíj mára igazi klasszikussá nemesedett. A versenyzők körében is népszerű, mind a Hungaroring, mind Budapest.

A Mercedes versenyzője, George Russell csütörtökön a csapata sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a Magyar Nagydíj esetében „egyben van az egész csomag”, és ez teszi közkedveltté a szezon ezen állomását.

„Ez egy nagyon szenvedélyes város. Mindig szeretek Budapestre jönni. A pálya rendkívüli, az időjárás általában klassz, a város csodálatos. Ez összességében egy nagyszerű élmény. Több ilyen helyre van szükségünk a Forma–1-ben!”

– mondta a brit versenyző.

Szóba került, hogy Magyarországon, de mostanában minden pályán egyre több a fiatal szurkoló. Ennek okát Russell abban látja, hogy az F1 jelenlegi vezetősége helyes lépéseket tesz a sorozat népszerűsítéséért és a szurkolói bázis bővítéséért. „Szerencsés vagyok, hogy most lehetek a Forma–1-ben, láthatom a növekedést. És remélem, folytatni is tudjuk ezt az utat. A versenyzők és Stefano (Domenicali, az F1 elnöke) is nagyon elszánt, hogy folytatódjon a sportág növekedése, és elérjünk olyan helyeket is a világban, ahol jelenleg nem vagyunk jelen. Már most is globálisak vagyunk, de még globálisabbá akarunk válni, el akarunk érni minden kontinenst. Ez kell legyen, a következő lépés.”

George Russell (Fotó: XPB)

A versenyzés szempontjából a következő lépést a hungaroringi szabadedzések, majd az időmérő edzés fogja jelenteni. Utóbbinak a kevés előzési lehetőség miatt talán nagyobb szerepe van, mint a legtöbb helyszínen. Ilyen szempontból izgalmakat ígér, hogy az előrejelzések szerint van esély az esőre szombaton.

Russell elismerte, a vizes pálya nem mindig „ízlett” a Mercedesnek, összességében mégis reméli, hogy kapnak egy kis segítséget odafentről. „Montrealban nagyon gyorsak voltunk esőben. Nagyon magabiztos voltam ott. Úgy mondanám, elértem a normál szintemet. Silverstone-ban küszködtem, és tudom, miért. Nagyon speciális hétvége volt az ottani a gumik felmelegítése szempontjából. A Q3-ban láttuk, hogy négy-öt kör is kellett a gumik felmelegítéséhez, és én mindig a rossz oldalon álltam, mert talán nem nyomtam eléggé a kivezető körökön.”

„A mi időmérős korlátainkkal szerintem az eső jól jönne. Normál viszonyok mellett nem tudnánk megelőzni Red Bullokat és Ferrarikat az időmérőn, de egy kis eső megkeverheti a kártyákat”

– vélekedett.

Russell megerősítette, a Mercedes folyamatosan fejlődik, és az autójuk is kezd egyre „használhatóbbá” válni. „Egyértelműen a határon vagyunk. Egész szezonban feszegetni próbáljuk a határokat. Előreléptünk a vezethetőség szempontjából, és emiatt mindketten magabiztosabban feszegetjük a határokat. Ezt Ausztriában láthattuk is…” – utalt az időmérős balesetükre. „Tudjuk, hogy aerodinamikailag ott a teljesítmény, és sok különböző dologgal próbálkozunk minden hétvégén. Ez kicsit lépéshátrányba is hoz minket, hiszen sosincs sima hétvégénk, mert továbbra is csak keressük az ideális megoldást.”

George Russell (Fotó: XPB)

„Kezdjük megkapni a válaszokat a felmerült kérdésekre, de ez egy hosszú folyamat. Látható, hogy sikerült csökkentenünk a különbséget, de még mindig sok munkánk lesz.”

Noha az idei évük már aligha hoz gyökeres változást, megerősítette, a W13-as fejlesztésével nem fognak leállni a nyári szünet után sem. „Továbbra is folytatjuk mert a következő évi autó inkább a mostani továbbfejlesztése lesz. Még mindig ki kell tapasztalnunk, milyen irányba haladjunk a beállításokkal, az aerodinamikai filozófiával. Nem úgy van most, mint tavaly, amikor meg kellett határozni, mikor váltasz át a fejlesztésben a következő évre. Ebből az évből sok mindent viszünk tovább.”

Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak