Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hamilton-exkluzív: Rengeteg területen kellene még előrébb lépnie a világnak, én pedig ebben szívesen segítenék

Hamilton-exkluzív: Rengeteg területen kellene még előrébb lépnie a világnak, én pedig ebben szívesen segítenék

Boxutca/Szeleczky Ádám
A Mercedes hétszeres világbajnokával az M4 Sport riportere, Szeleczky Ádám beszélgetett.

Lewis Hamilton a Magyar Nagydíj legsikeresebb versenyzője, és ezzel együtt a Forma-1 egyik lesikeresebbje is, hiszen Michael Schumacherrel közösen osztozik a hétszeres világbajnoki cím rekordján. Mindez azonban azt is jelenti, hogy elég időt eltöltött ahhoz a sportban, hogy egy kicsit mögé is lásson, és hogy egy kicsit túl is lásson azon, hogy elsőként intsék le egy futamon. Többek között erről is beszélt a Mercedes bajnoka az M4 Sport riporterének, Szeleczky Ádámnak.

Különleges kapcsolatod van a magyar szurkolókkal, hogy alakult ez ki?
Még most sem tudom igazán, de nagyon hálás vagyok emiatt! Amint landolok, érzem a szeretetet. Az első futamgyőzelmem óta fokozatosan találtunk egymásra a szurkolókkal. Magyarország egy csodálatos ország, Budapest pedig gyönyörű város, nagyon szeretem a történelmi épületeket. Az emberek mindig kedvesen fogadnak. Várom, hogy minél több neonsárga sapkát lássak a lelátókon!

Lewis Hamilton Max Verstappennel és Carlos Sainzcal a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj dobogóján (Fotó: XPB)

Engedd meg nekem, hogy kicsit visszamenjünk az év legelejére. Az első pár hónaphoz viszonyítva mi változott? Mi a legnagyobb változás? Ezt az évet talán a pályafutásod egyik legmélyebb pontjáról kellett kezdened. Hogyan kezeled ezt?

Az előző év vége és az idei eleje, vagyis első fele egyfajta átmenet volt. Sokat gondolkodtam, fejlődtem, valamennyire újjá kellett építeni magam.

Most már büszkén mondhatom, hogy az az időszak, amikor nem voltam túl optimista, már a múlté. Itt vagyunk a szezon felénél, múlt héten a szezon legjobb eredményét értük el, és egy elég jó sorozatban vagyunk.

Magabiztosabban érzem magam az egyre jobb autóban, egyre erősebb vagyok testben és lélekben. Ez is azt mutatja, hogy sosem szabad feladni, dolgozni kell, és akkor folyamatosan lépsz előre.


Ha valaki annyira sikeres sportember, mint te, a rengeteg rajongó miatt némileg elszigetelt életet él.
Te viszont mégis olyan személyes üzeneteket tudsz megosztani, amelyekkel sokan azonosulni tudnak. Miért olyan fontos ez neked? Mi a célod ezzel?

Nagyra értékelem a szavaidat!

Nem tudom, ez a fejlődésem része. Sokat merítek a gyerekkoromból, hogy akkor ki voltam és miket éltem át.

Látható, hogy rengeteg területen kellene még előrébb lépnie a világnak, én pedig ebben szívesen segítenék.

Ez viszont csak közösen sikerülhet! Olyan ember akarok lenni, aki az összefogásért tesz, és nem a széthúzásért.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

 

Szerinted a világ most egy rosszabb hely, mint amikor bekerültél a Forma-1-be? Mert az elmúlt években jobban hallatod a hangod. Ez része a fejlődésednek?

22 évesen kevésbé foglalkoztam a világgal, nem voltam képben, mi zajlik körülöttem. Rengeteg új helyre mentem, ahol a saját bőrömön tapasztaltam meg bizonyos dolgokat. Turista voltam, egy vendég. Magamról is sokat tanultam, és akkor csak az a kihívás foglalkoztatott, hogy minél jobb legyek, és hogy bennmaradjak a Forma-1-ben.

Idővel aztán jobban tudtam figyelni arra, hogy mivel töltsem a sporton kívüli időmet. Felmerültek bennem kérdések. Mi értelme ennek az egésznek? Miért én vagyok az egyetlen színesbőrű versenyző itt?

Ennek az egésznek nem lehet csak a győzelem a célja. Rájöttem, ennél sokkal nagyobb képet kell nézni. Bátorítani kell a fiatal generációkat, akik nehezebb körülmények közül indulnak. Legyenek párbeszédek, legyen nyomás olyan embereken, akik tényleg tudnak tenni a pozitív változásért.

Ha választhatnék, akkor inkább ez, mint a futamgyőzelmek, persze nyerni is nagyon jó érzés.

Tíz éve is elhangzott volna ugyanez a szádból?
Nem, akkor teljesen máshol tartottam az életben. Sok mindennel küszködtem, nem éreztem jól magam a bőrömben, veled szemben is feszengtem volna… Szorongtam, bizonytalan voltam magamban.

Csak az autóban ülve jött meg az önbizalmam. Most, felnőttként viszont már sokkal jobban látom, mi zajlik körülöttem. Együtt érzek az emberekkel és a Földdel.

 

További tartalmak