Musorujsag
Élő Eredmények

Aggasztotta az Alpine-t Alonso kora – ezért veszítik el?

Aggasztotta az Alpine-t Alonso kora – ezért veszítik el?

Motorsport
Fernando Alonsót talán nem foglalkoztatja az életkora, az Alpine-t viszont igen – ezért is int búcsút nekik.

A Magyar Nagydíj péntekjén ünnepelte a 41. születésnapját Fernando Alonso. Három nappal később pedig bejelentette, hogy több évre szóló szerződést kötött az Aston Martinnal. Mindez azt jelenti, hogy a veteránt még legalább 2024 végéig, 43 évesen is a Forma–1-ben fogjuk látni, és jó eséllyel ő lesz az első versenyző a sportág történetében, aki eléri a 400 nagydíjrajtot.

Ő már a múlt évi visszatérése óta hangoztatja, nem számít neki a kor, és nem is érzi úgy, hogy az öregedés bármilyen módon hátráltatná őt a versenypályán. Mint azt Otmar Szafnauer, a jelenlegi csapatfőnöke elmondta, Alonso olyannyira magabiztos ilyen szempontból, hogy az Alpine-nal való egyezkedések során is legalább 2, de akár 3 további szezonra kért garanciát, ami megmutatja, hogy hosszabb távra tervez a királykategóriában.

Miközben Alonsót nem zavarja az életkora, az Alpine vélhetően részben amiatt veszíti el őt. Szafnauer elismerte, számukra igenis jelentett kétséget, hogy Alonso már nem fiatal. „A jövőt nehéz előre látni. Mindig mondom, ha meg tudnám jósolni a jövőt, akkor nem itt lennék, hanem Vegasban.”

„Egy plusz egy évet ajánlottunk neki. Megbeszéltük ezt Fernandóval: Nézd, ha jövőre ilyenkor ugyanilyen színvonalon teljesítesz, akkor természetesen téged fogunk választani. És folytathattuk volna. De ő nagyobb biztonságot akart, függetlenül a teljesítményétől”

– magyarázta az amerikai.

Otmar Szafnauer és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Kétségeiket megalapozottnak találja. A múlt példái alapján is.

„Eljön az idő, amikor fizikai szempontból történik valami egy versenyzővel, és már nem rendelkezik ugyanazokkal a képességekkel, mint fiatalon. Michael Schumacherrel is ez történt szerintem. Michael negyvenkét évesen már nem volt ugyanaz a versenyző, mint harminckét vagy harmincöt évesen. És ez minden sportolóval megtörténik.”

„A krikett nem annyira fizikai sport, inkább a szem-kéz koordinációjáról szól. Milliméter pontossággal kell mozgatnod az ütőt. De harminckét, harminchárom, harmincnégy évesen a világ legjobb ütője sem képes már csinálni ezt. Azért, mert valami történik velük. És a versenyzőkkel is megtörténik ugyanez.”

„Szóval mi úgy voltunk vele, hogy: »Igen, ha magas szinten teljesítesz, akkor megtartunk, ez biztos. De adjunk egy évet ennek.« És szerintem ő hosszabb időtartamot szeretett volna.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Az Alpine azzal próbálta kicsit emészthetőbbé tenni az ajánlatát Alonso számára, hogy felkínálta neki, hosszabb távon, az F1-en kívül, a Le Mans-i projektjükben kaphat szerepet. Szafnauer szerint az ajánlatuk ezen része tetszett a spanyolnak. „Beszélgettünk Fernandóval, és Laurent (Rossi) is megtette. Azt mondtuk neki, hogy ha majd befejezi az F1-et, szeretnénk, ha a családunk része maradna, és máshol versenyezne az Alpine-nal. Szóval Fernandót nem igazán lepte meg ez, mert megegyeztünk erről, és azt mondta, jó ötlet.”

„A kérdés az volt csak, hogy mikor történik meg. De örömmel lépett volna erre az útra, ha eljött volna Le Mans ideje.”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak