Musorujsag
Élő Eredmények
×

Amiért Leclerc-nek muszáj jó arcot vágnia a Ferrari-bakik után is

Amiért Leclerc-nek muszáj jó arcot vágnia a Ferrari-bakik után is

F1i.com, BBC
A Ferrari korábbi versenyzője, Felipe Massa szerint Charles Leclerc most azzal tehet jót a Ferrarinak, ha a nyilvánosság előtt elfojtja a frusztráltságát, még akkor is, ha jogosan tenne szemrehányást a hibázó csapatának.

Igazi mémhőssé vált a Ferrari F1-es csapata az utóbbi hetekben. A világhálón szép számmal fellelhetők gúnyos, ironikus, de az ő szempontjukból semmiképpen sem hízelgő fotók és videók, amik valóságos csődtömegként ábrázolják őket, akik minden győzelmi lehetőségüket képesek elszúrni.

Az éremnek két oldala van. A reakciók egyfelől bizonyítják, amit Carlos Sainz Le Castellet-ben mondott arról, hogy a Ferrari hibáit mindig túlreagálja és felnagyítja a közvélemény; másfelől az is tény, hogy a maranellóiak bőven tettek azért az elmúlt versenyeken, hogy a boxfalukat bohócok gyülekezeteként ábrázolják vagy könyörtelenül megkérdőjelezzék a rátermettségüket.

A vörösök korábbi versenyzője, Felipe Massa szerint éppen ez a felhajtás az, ami miatt Charles Leclerc-nek felelősségteljesen kell viselkednie, és nem szabad kimutatnia a csalódottságát vagy dühét, még akkor sem, ha az teljesen jogos a részéről. „Világos, hogy egyáltalán nem boldog. De türelmesnek kell lennie, mert ha elkezd most harcolni, az a csapatnak nem fog segíteni. Charles nem felejtheti el, hogy az előző versenyen ő hibázott és dobott el egy nagy lehetőséget a futam megnyerésére és a sok pont megszerzésére” – mondta a Sky Sports Any Driven Monday című műsorában a Ferrari belső viszonyait jól ismerő brazil.

„Türelmesnek kell lennie. És még ha nem is elégedett a döntésekkel és a hibákkal, akkor is a megfelelő módon kell küzdenie, profin. Nem mutathatja ezt ki a világ felé, mert ha elkezdi kimutatni, az egyik oldalnak sem segítség. Még úgy sem, ha a Ferrari idén többet hibázott. Egy nyilvánosság előtt vívott harc nem segít nekik.”

Massa tisztában van azzal, miről beszél. A 2000-es években Michael Schumacher csapattársaként láthatta, miért működik annyira jól a Ferrari akkori sikercsapata, melynek éppen a nyilvánosság felé mutatott egységesség volt az egyik nagy erőssége, ami ellenállóvá tette őket a Ferrarit általában övező drámákkal szemben. A 2010-es években eközben annak a Fernando Alonsónak a csapattársa volt, aki a bajnoki bukások után egyre nyíltabban a csapatra fogta a vereségeket, és akit végül éppen ezen hozzáállása miatt nem marasztalt már tovább a Scuderia 2014-ben.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Leclerc a jelek szerint egyébként nagyon is tisztában van a Massa által mondottak fontosságával, hiszen a kritikáival és az érzelmeivel eddig valamennyi csapás után visszafogott volt. És mint azt a BBC-nek adott interjúban most elismerte, ő maga is tudja, hogy kifelé sokszor mást kell mutatni, mint ami a csapaton belül valójában történik.

„Amit a külvilágnak mondunk, az nem mindig a tiszta képet mutatja”

– ismerte el, amikor felmerült, Mattia Binotto a nyilatkozataiban próbálja kisebbíteni a hibáik jelentőségét, miközben a csapat vélhetően nagyon is ismeri a gyenge pontjait.

Leclerc hangsúlyozta: „Magunk között képesek vagyunk jól dolgozni, így dolgoztunk az elmúlt két évben, és ez a munka hozta az idei teljesítményünket. Házon belül teljesen világos számunkra, hogy miben kéne javulnunk, és ez a legfontosabb.”

Mattia Binotto és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Ami Binottót illeti, Massa szerint nem lehet tagadni, hogy csapatfőnökként őt is felelősség terheli a kudarcokért. „Nagyon jól ismerem őt. Sokáig dolgoztunk együtt. Motormérnök volt az én időmben. Aztán a motorrészleg főnöke lett. Amikor technikai igazgató, majd csapatfőnök lett, én már nem voltam ott. Ő egy jó mérnök, nagyon profi fickó. Sokat tud a technikai oldalról. És remek ember is, hogy őszinte legyek, nagyon kedvelem őt.”

„Végső soron azonban érthető, hogy amikor nem jönnek az eredmények, akkor, ha nem is hibáztathatod őt, de ki kell mondani, hogy ebben neki is van szerepe. Egy kicsit higgadtabb döntésekre van szükség, meg kell érteni, hogy mi történik, mert túl sok hibát láttunk a szezon első felében, stratégiai hibákat. Fordítania kell ezen, gyorsan változtatnia, máskülönben ő fizet meg érte”

– utalt arra, hogy egyesek már most veszélyben látják Binotto csapatfőnöki pozícióját.

Massa kiemelte, üdítő számára újra versenyképesnek látni a volt csapatát, ám csalódás, hogy a bajnokság ennyire egyoldalúvá vált. „Klassz, hogy a Ferrari újra harcban van. Az F1 számára jó hír, hogy a Ferrari újra versenyeket nyer és a bajnokságért küzd. De sajnos túl sok rossz döntés vagy megbízhatósági probléma történt idén, és ez kivette a Ferrarit a bajnoki küzdelemből. A Ferrari sok futamot és győzelmet veszített el ezek miatt. Kár érte, mert jó lenne, ha a Ferrari a végéig harcban maradna a bajnokságban, de ennek már vége.”

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak