Musorujsag
Élő Eredmények
×

A versenyzők attól tartanak, az idei lesz az utolsó spái futam

A versenyzők attól tartanak, az idei lesz az utolsó spái futam

RaceFans
Noha a 2023-as versenynaptárat még nem hozták nyilvánosságra, a Belga Nagydíj jövője több forrás szerint is kérdéses, a pilóták pedig kifejezetten szomorúnak tartják, hogy a klasszikus helyszín idén búcsúzhat.

Hiába esett át komolyabb ráncfelvarráson a spái pálya, az utóbbi hetekben számos cikk foglalkozott azzal, hogy a Belga Nagydíj 2023-ban már nem szerepel a versenynaptárban. Hivatalos megerősítés erről még nem érkezett, a szervezők pedig többször jelezték, nem is érkezhet, hiszen továbbra is tárgyalnak a királykategória vezetőivel.

Egyelőre tehát annyit jelenthetünk ki biztosan, hogy bizonytalan a klasszikus helyszín jövője, amit a szurkolók mellett a versenyzők is csalódottan, szomorkásan vettek tudomásul, hiszen Spa bár komoly kihívás elé állítja őket, kedvenc pályáik közé tartozik.

Amikor az anyai ágon belga származású Lando Norris megkérdezték, a szintén bizonytalan sorsú francia, vagy a belga futamot tartaná a naptárban, a McLaren versenyzője egyértelmű választ adott. „Ez könnyű, Spát” – felelt. „Anyukám Belgiumból származik, szóval 50 százalékban flamand vagyok. Bizonyos értelemben az egy ugyanolyan hazai futam számomra, mint Silverstone.”

„Engem tehát több személyes szál fűz oda, és szeretem is a pályát. Sok időt töltöttem Belgiumban a családommal” – folytatta, majd jelezte, már várja, hogy kipróbálja a felújított pályát. „Voltak változások, pár szakasz újra lett aszfaltozva, és így tovább.”

Lando Norris (Fotó: XPB)

„Van egy szép új lelátó a Raidillonnál. Mindig nagyon várom a Belga Nagydíjat, mert a spái az egyik legmenőbb pálya az egész versenynaptárban. Szomorú leszek Spa elvesztése miatt. Manapság sok dolog csak a pénzről szól, és ez a probléma. Ez egy üzlet” – magyarázta kissé kiábrándultan a fiatal versenyző.

Felvetette, furcsának tartja, hogy Spa sorsa kérdéses, miközben más komoly múlttal bíró pályák helye bebetonozottnak tűnik. „Ez egy történelmi verseny az F1 számára. Ugyanúgy, mint Monaco. Ha jól tudom, ők nem is fizetnek a futamért, és mindig ott vannak a naptárban. Ugyanúgy, mint Monza és a többi pálya. Szóval, én úgy érzem, hogy addig, amíg a Forma–1 létezik, addig mindig ott kell lennie a naptárban” – emelte ki.

A Belga Nagydíj kiesése a Red Bull mexikóija, Sergio Pérez szerint is „szégyenteljes” lenne. Kijelentésével Sebastian Vettel is egyetértett, aki csodálatosnak nevezte a spái pályát. Hasonlóan látja a helyzetet Pierre Gasly is, aki a magyar hétvégén elmondta, bízik benne, ha Spa ki is esik, a helyszín távolléte csak ideiglenes lesz.

Én személy szerint nem gondolnám, hogy ennek az egésznek köze lenne a változtatásokhoz, vagy a biztonság javításához. Nem tudom elhinni, hogy Spa évekre kikerüljön a naptárból. Mindenképpen megérdemli a helyét. Nekem valószínűleg ez a kedvenc pályám. Csodálatos helyszín a versenyzéshez, a vezetéshez. Meglátjuk, mi lesz, de szerintem marad, és még jó pár évig fogunk versenyezni rajta” – jegyezte meg bizakodóan a francia.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak