Musorujsag
Élő Eredmények

Alpine: Ocon is képes a csapat vezérévé válni

Alpine: Ocon is képes a csapat vezérévé válni

Motorsport-Total
Bár már bejelentette a jövő évi felállását, egyelőre egy versenyzője van az Alpine-nak 2023-ra. Otmar Szafnauer szerint Esteban Oconra is lehet építkezni.

Tavaly, de még idén tavasszal is arról beszélt az Alpine ügyvezető igazgatója, Laurent Rossi, hogy luxusprobléma számukra, hogy több versenyzőből válogathatnak, mint ahány ülésük van az F1-ben. Esteban Ocon jövőjét már tavaly bebiztosították 2024 végéig, arról pedig akkor még ők dönthettek, hogy Fernando Alonsónak vagy Oscar Piastrinak adják-e a másik ülésüket. Azóta nagyot fordult a helyzet: Alonso már eldöntötte, hogy elhagyja a csapatot, és a jelek szerint Piastri is ezt akarja tenni.

Jelenleg egy biztos pontja van tehát az enstone-iaknak, Ocon, akit bár Alonso mellett nem igazán tekint az Alpine vezérének a közvélemény, ám Otmar Szafnauer csapatfőnök szerint rendelkezik azon kvalitásokkal, amik alapján lehet építeni rá a folytatásban.

„Esteban nagyszerű tehetség. Képes vezetni a csapatot, és biztos, hogy csak egyre jobb és jobb lesz. Már van egy győzelme, és idén is sok pontot gyűjtött. A következő évig pedig még többet fog tanulni”

– dicsérte az amerikai a tavalyi Magyar Nagydíj győztesét.

Ocon jelenleg 58 ponttal áll a bajnokságban, míg Alonso neve mellett 41 pont szerepel. E statisztikában ugyanakkor nagy szerepe van annak is, hogy Alonsót idén sokkal több műszaki probléma és balszerencse hátráltatta, mint a csapattársát. A két versenyző tavaly az egész mezőny legszorosabb házon belüli csatáját vívta egymással, ha csak az időmérőket és a különbségeket tekintjük, idén azonban egy kicsit Alonso felé billent a mérleg nyelve ilyen szempontból, hiszen a kétszeres bajnok 6-5-re vezet, és átlagban közel 0,3 másodperccel gyorsabb volt eddig egy körön.

Esteban Ocon és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Szafnauer ettől függetlenül hisz Oconban és a benne rejlő potenciálban, amit ő már a Force Indiánál is láthatott a közös évek alatt. „Dolgoztam vele a Force Indiánál, és akkoriban Sergio Pérez csapattársa volt. Ugyanolyan gyors volt, mint Sergio, és egy kemény harcos. Ha visszaemlékeznek azokra az időkre, mindig egymás mellett álltak a rajtrácson. Volt, hogy a versenyeken összeütköztek. És azóta láthattuk, hogy Sergio mire képes.”

„Ugyanez van Fernandóval is. Fernando is sokra képes, tehetséges, nagyon gyors egy körön, mindent kihoz az autóból. Három-négy kör elég neki, és már 99,9 százalékon van, majd a következő pár körben a maradék 0,1 százalékot is megtalálja. Estebannak ennél kicsit több idő kell a maximum eléréséhez az autóval, de végül szombaton és vasárnap mindig ott van. Szóval még kell tanulnia, hogy egy kicsit gyorsabban odaérjen, de dolgozunk vele ezen” – mondta Szafnauer még a nagy versenyzőkáoszuk előtt.

Borítókép: Esteban Ocon a 2021-es Magyar Nagydíj győztese (Moy / XPB Images)

További tartalmak