Musorujsag
Élő Eredmények
×

Marko: „Azt kérdeztem: biztosan Max ül az autóban?!”

Marko: „Azt kérdeztem: biztosan Max ül az autóban?!”

Oe24.at
Szemmel látható átalakuláson ment keresztül Max Verstappen 2022-re a Red Bull tanácsadója szerint. Helmut Marko szeretné, ha versenyzőjük meg is kapná a neki járó elismerést.

80 pontos előnnyel vonult el vakációzni Max Verstappen. A Magyar Nagydíjon aratott győzelménél szebben nem is zárhatta volna le a sikeres első félévét. Egy olyan pályán nyert, amelyről előzetesen úgy érezte, esélyük sem lesz rajta a Ferrarik ellen, ráadásul az időmérős motorproblémája után a 10. helyről kellett rajtolnia, ami a Hungaroringen általában felér egy biztos vereséggel.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója korábban azt mondta, elégedett lenne, ha 50 pontos hátránnyal zárnák a szezon első felét. Verstappen túlszárnyalta a várakozásait. Amikor azonban az Oe24.at című portál felvetette, most akár már hátra is dőlhetnek, Marko hevesen tiltakozott. „Ne mondja ezt! Még van hátra kilenc versenyünk, kétszázhuszonöt pont szerezhető, kilenc lehetséges győzelem, plusz a sprint és a leggyorsabb körök. Nem-nem, hátradőlni még egyáltalán nem lehet!”

A kérdésre, hogyan termett ott az a 80 pont a versenyzőjük és a ferraris Charles Leclerc között, elmondta:

„Úgy, hogy szinte mindent rosszul csináltak. Budapesten például előbb nem a megfelelő hőmérsékleti tartományt adták meg a gumiknál, majd még rossz stratégiát is választottak.”

A Mercedes főnöke, Toto Wolff a futam után azt mondta, a Ferrari ott követte el a hibát, hogy pénteken túl sok közepes gumit használt, így nem maradt neki elég a versenyre. Ez egyébként nem igaz, mivel a Ferrari, a Red Bull és a Mercedes pontosan ugyanolyan gumikkal rendelkezett a verseny előtt. Marko szerint Wolff csak a saját csapatát próbálja fényezni. „Toto és a Mercedes ezzel csak a saját második és harmadik helyét állítja be nagy diadalként” – mondta a honfitársával köztudottan nem igazán kijövő tanácsadó.

Helmut Marko és Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

A kérdésre, zavarja-e Wolffék sikere, Marko leszögezte, őt az zavarja, hogy Verstappent talán nem dicsérik annyit, mint kéne. „Csak szeretném, ha Max megkapná a neki járó elismerést. Azok után, hogy peches volt az időmérő edzésen, a tizedik helyről rajtolva nyert egy olyan pályán, amelyen állítólag esélyed sincs. Ha elöl lett volna, ismét elhúzott volna.”

Marko rámutatott, bajnokuk egyre érettebben és türelmesebben versenyez. Elismerte, ahhoz képest, hogy honnan kellett felzárkóznia vasárnap, meglepte őt a holland taktikussága.

„Amikor Maxot tizenhét évesen szerződtettük, ő volt a legnagyobb tehetség, akinek valaha helyet adtam, de túlságosan lobbanékony volt. A győzelmeinek köszönhetően magabiztosabb lett. Amikor Budapesten a rajtnál előzés közben is szem előtt tartotta a nagyobb képet, azt kérdeztem magamtól: tényleg Max ül az autóban? Ez a magabiztosság az egész csapata dolgát megkönnyíti.”

Érdekesség, hogy Verstappen már az időmérős balszerencse után arról beszélt, hogy vasárnap a legfontosabb számára a türelem lesz. A leintés után is azt hangoztatta, hogy ez volt a sikerük legfőbb titka.

Verstappen 2022-es átalakulását nemrég a korábbi versenyző, Felipe Massa is dicsérte. A brazil szerint figyelemreméltó változás történt a címvédőnél az előző szezonhoz képest. „Lenyűgözött. Már tavaly is lenyűgözött, de tavaly még volt pár versenye, amikor Lewisszal csatázva elkövetett pár hibát itt-ott. Idén viszont egyszerűen nagyszerű munkát végez” – mondta a Sky Sportsnak a brazil. „Ha az elmúlt pár időmérő edzést nézzük, egy másodperccel gyorsabb volt Péreznél. Max egyszerűen bizonyít. Nincs versenyző, aki nála jobb munkát végezne jelenleg.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Szerinte emellett fontos szempont az is, hogy Verstappen és a Red Bull együtt jobb csomagot alkot, mint Charles Leclerc a Ferrarival. „A csapat nagyszerűen taktikázik, együttműködnek vele. Minden tökéletes a csapat és Verstappan között, így megszerezhetik a második bajnoki címüket. A csapat is megérdemli ezt, hiszen nagyon versenyképes az autójuk. Gyorsabb, és a versenyen a gumikezelés szempontjából is jobb” – vélekedett a korábbi Ferrari-versenyző, aki Markóval ellentétben már lefutottnak érzi az idei bajnokságot.

Marko nem tagadta, az idei szezont jobban élvezi, mint a tavalyit.

„Igen, ritkán élveztem ennyire! Szinte minden hétvége megelégedéssel tölt el, teljesen más ez, mint a tavalyi szezon, ami megviselte az idegeinket.”

„Csak azt sajnálom egy kicsit, hogy a Ferrari olyan sok hibát vét. Többet érnek ennél, és ezt igazán sajnáljuk. De vissza fognak térni, mert nagyon erős az autójuk” – intette ismét óvatosságra a csapatát.

Borítókép: Christian Horner, Max Verstappen és Helmut Marko (Fotó: Red Bull)

További tartalmak