Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Hihetetlen, amit Alonso nyújt! Ő az év meglepetése!

Marko: Hihetetlen, amit Alonso nyújt! Ő az év meglepetése!

Oe24.at, Motorsport-Total
Lenyűgözte Fernando Alonso a Red Bull tanácsadóját az idei szezonban nyújtott teljesítményével. Nem mindenki hiszi azonban, hogy sokáig fenn tudja tartani ezt a lendületet.

Mielőtt aláírta volna az Aston Martinnal kötött szerződését, Fernando Alonso nem győzte hangoztatni, érzése szerint 2022-ben tért vissza a 100%-os formájához, és bátran ki merte jelenteni, hogy a teljesítménye az eddigi legjobb szezonjaként emlegetett 2012-essel áll egy szinten. Az öndicséret nem áll távol a kétszeres bajnoktól, ám véleményét bátran alapozhatta az eddigi produkciójára, hiszen hiába van kevesebb pontja, mint a szerencsésebb Esteban Oconnak, idén az Alpine-nál ő nyújtotta eddig a meggyőzőbb teljesítményt, biztos kézzel, ravaszul versenyzett, és olyan villanásai is voltak, mint a montreali esős időmérőn szerzett második rajtkockája.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko talán sosem volt a rajongója Alonsónak, ám most az Oe24.at portálnak nyilatkozva elárulta, egészen lenyűgözte őt a 41 éves veterán idei produkciója.

„Pokoli gyors! Hihetetlen, amit a versenyeken nyújt. Számomra ő az év meglepetése. Versenyzőként én még a győzelmeket is kinézem belőle. A kérdés csak az, hogy meg tudja-e adni számára a megfelelő csomagot az Aston Martin”

– fogalmazott az osztrák.

Alonso a visszavonuló Vettel helyére érkezik az Aston Martinhoz – Marko volt versenyzőjében már nem látott ekkora potenciált. „Vettel az aprólékosságával tökéletesen passzolt a mi DNS-ünkhöz. Minden tökéletesen összejött. Időközben viszont változott nála a rangsor, az autójával pedig már dobogós sem lehet. Innen nézve logikus, hogy levonta a következtetéseket. Ha nem csinálod teljes szívvel, akkor már nem megy tovább” – helyeselte a négyszeres világbajnok visszavonulását.

Sebastian Vettel és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Miközben Alonso jó formáját ő sem tagadja, a korábbi F1-es versenyző, Marc Surer azt is megérti, hogy az Alpine miért csak 1+1 éves szerződést kínált a veteránnak. A svájci kétli, hogy Alonso túl sokáig fenn fogja még tartani a mostani színvonalat.

„Az óra ketyeg Alonsónál. Talán egy-két évig még képes ilyen formában versenyezni. De biztosra veszem, hogy idővel valamikor visszaesik. Szerintem egy versenyző évente pár századmásodpercet lassul, de ezt képes a tapasztalatával ellensúlyozni. Előbb-utóbb viszont ennek lesz hatása. Mindenekelőtt az időmérő edzéseken, amikor a nyers tempó számít.”

Surer szerint két oka volt annak, hogy Alonso az Aston Martint választotta. Az egyik, hogy az Alpine csak egy biztos szezont kínált neki. „Minél idősebb leszel, annál kisebb az esélyed arra, hogy még egyszer csapatot válts” – utalt arra, hogy ebben az esetben Alonsónak az F1-ben maradása is bizonytalanná vált volna egy év után. „Emellett az Alpine jelenleg stagnál. Az előző évekhez viszonyítva megálltak, nem emelkednek. Az Aston Martinnál legalább a remény megvan arra, hogy az új emberekkel, akik az idei évhez mind elég későn érkeztek, a következő évben meginduljanak felfelé.”

Innen nézve Alonso hosszú távú terve érthető. Surer viszont erősen kétli, hogy a spanyol lesz az, aki majd 43-44 évesen bajnokká teszi a zöldeket. „Látta már más csapatoknál, milyen sokáig tart a felemelkedés. Nem, ő ezt az Astonnal aligha fogja elérni” – mondta pesszimistán Surer, hozzátéve, Alonso Lawrence Stroll tulajdonossal összefogva ettől függetlenül nagyon is előrébb lendítheti a csapat szekerét.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak