Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtó: A McLaren közölte Ricciardóval, hogy mennie kell

Sajtó: A McLaren közölte Ricciardóval, hogy mennie kell

Autosport
A friss beszámolók szerint Daniel Ricciardónak már megmondta a McLaren, hogy nincs rá szükség Wokingban. Várhatóan fizetnek is a távozásáért.

Bármennyire is tagadták, egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy a Daniel Ricciardo és a McLaren viszonyában keletkezett törésről szóló korábbi találgatások nagyon is megalapozottak voltak. Miközben az elmúlt hetekben mindkét fél állította, hogy kitöltik a 2023 végéig szóló szerződésüket, most minden jel arra utal, hogy idő előtt fel fogják azt bontani, mégpedig egy másik ausztrál, Oscar Piastri miatt.

Azok után, hogy a holland Racing News 365 közölte, forrásaitól úgy tudja, Piastri biztos szerződéssel rendelkezik a McLarennel a következő szezonra, most a mértékadó Autosport arról számolt be, hogy Ricciardóval a McLaren már hivatalos formában is közölte, szakítani akar vele.

Ricciardo 2020-ban eredetileg egy 3 évre szóló megállapodást kötött a McLarennel, és bár úgy tudni, ezt idő előtt csak neki van módja felbontani, a hírek szerint a versenyző és csapata várhatóan megállapodást fog kötni, melynek értelmében Woking kártérítést fog fizetni Ricciardónak a félreállásáért.

Az Autosport szerint Ricciardo számára nem opció, hogy a McLaren egy másik sorozatban szereplő csapatához, például a Forma–E-be kerüljön, az F1-ben képzeli el a jövőjét. A legjobb lehetőségét éppen az Alpine jelentheti, amely csapatból Fernando Alonso mellett Oscar Piastri sem kért, és amely gárdának két évvel ezelőtt ő is hátat fordított már egyszer.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A McLaren a hírek szerint stabilnak látja Piastri szerződéses helyzetét, annak ellenére, hogy az Alpine állítja, az ausztrál sorsáról ők rendelkeznek.

Miközben eddig arról szóltak a hírek, hogy a franciáknak július 31-éig kellett volna élniük az opciós jogukkal Piastri jövő évi megtartásához, az Autosport úgy tudja, a tavalyi F2-es bajnokot nem ez teszi szabadon igazolhatóvá, hanem az, hogy – a versenyző menedzsmentje szerint – Piastri Alpine-nal 2023-ra kötött szerződését sosem írták alá megfelelően, vagyis valamilyen hiányosság miatt az egyezség nem hiteles.

A két fél ezzel kapcsolatban várhatóan még ütközteti az álláspontját az FIA szerződéseket elbíráló bírósága előtt, ám az is kérdésesnek tűnik, hogy az Alpine egyáltalán benyújtott-e bármilyen, a 2023-as szezont érintő szerződést a megállapodásokat hitelesítő testülethez. Amennyiben nem, az egybevágna a Racing News 365 beszámolójával, miszerint az FIA testülete már hitelesítette Piastri McLaren-szerződését, mondván, az ausztrál nem áll szerződésben vele a jövő szezonra.

Nagyon úgy fest, hogy Piastri és a McLaren biztos a dolgában, és ez Ricciardo sorsát is megpecsételi. A nyolcszoros futamgyőztes egyébként aligha most szerzett tudomást arról, hogy honfitársa és annak menedzsere, Mark Webber (akinek helyét 2014-ben Ricciardo vette át a Red Bullnál) megpróbálja őt kitúrni. A Racing News 365 munkatársa, Dieter Rencken ausztráliai forrásaitól már korábban úgy hallotta, hogy Ricciardo szembesült a sorsával.

A McLaren Piastrival eredetileg egy tartalékversenyzői szerződést akart kötni 2023-ra (elsőként még az Alpine ajánlotta fel nekik a szolgálatát, az idei évre…), ám miután világossá vált, hogy akár meg is szerezhető, a lehetőségből állandó ülésre tett ajánlat lett. Az ügyet alighanem segítette, hogy a menedzser Webber Andreas Seidl csapatfőnök versenyzője volt a Porsche Le Mans-i programjában, így megvoltak a kapcsolatok.

Oscar Piastri és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Az Autosport szerint a McLaren várhatóan úgy is köteles lesz kifizetni Ricciardo lelépési díját, ha a versenyző egy riválishoz igazol. Ez nem magától értetődő az F1-ben, hiszen 2009-ben a Ferrari szintén komoly összeget fizetett Kimi Räikkönennek, hogy félreálljon Fernando Alonso kedvéért, ám nála kikötés volt, hogy csak akkor kapja meg az eredeti fizetését, ha nem versenyez az F1-ben.

Ricciardo számára az Alpine-on kívül sok opció nem maradt az F1-ben. Hely még a Williamsnél, az Alpha Taurinál, az Alfa Romeónál és a Haasnál van.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

További tartalmak