Musorujsag
Élő Eredmények
×

Sajtóhír: Piastri bebiztosította a helyét a McLarennél 2023-ra

Sajtóhír: Piastri bebiztosította a helyét a McLarennél 2023-ra

F1, Racing News 365
Egy holland portál értesülése szerint Oscar Piastri áll jobban az Alpine-nal folytatott jogvitában, és az ausztrál már be is biztosította a helyét a McLarennél 2023-ra. Homályos foltok azért még bőven akadnak…

Igazi szünet helyett igazi káosz – így indult a Forma–1 Magyar Nagydíjat követő nyári leállása, ami eddig mindennek tűnt, csak leállásnak nem. Hétfőn Fernando Alonso robbantotta a bombát azzal, hogy közölte, jövőre az Alpine helyett az Aston Martin versenyzője lesz. Kiderült, a spanyol kissé megvezette jelenlegi csapatát, aminek köszönhetően várhatóan az első számú helyettesjelöltről, Oscar Piastriról is lemaradhatnak.

A pletykák szerint Alonso tett egy szívességet jó barátjának, Mark Webbernek, aki Piastri menedzsere, és azért csak augusztus 1-jén jelentette be a távozását (addig azzal hitegetve az Alpine-t, hogy sor kerül a hosszabbításukra), hogy mire üresedés lesz az enstone-i csapatnál addigra a kékek már ne tudjanak élni a Piastrival való 2023-as hosszabbításra fennálló jogukkal. Úgy tudni, az Alpine-nak július végéig kellett volna biztosítania az F1-es ülést Piastrinak ahhoz, hogy továbbra is rendelkezhessen az ausztrál sorsa felett.

Annyi biztosnak tűnik, hogy miközben az Alpine-nál Alonso jósolt maradása miatt nem láttak esélyt, a a franciák által kínált williamses kölcsönszerződés pedig nem volt az ínyükre, Piastri és Webber elkezdett az Alpine-családon kívüli lehetőségekben gondolkodni, és ez a McLaren felé vitte őket. A korábbi hírek szerint előszerződést is kötöttek, ezért nem akarnak már visszatérni az Alpine-hoz.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)

A holland Racing News 365 című portál pénteken egy kicsit más hírekről számolt be. Forrásaik szerint Piastri már be is biztosította a helyét a McLarennél 2023-ra. Ausztráliai informátorukra hivatkozva állítják, hogy a korábbi F2-es bajnok július 30-án (múlt szombaton) este véglegesítette új egyezségét a wokingiakkal, vagyis már azt megelőzően, hogy Alonso augusztus 1-jén bejelentette távozását. (Tegyük hozzá, a német Auto Motor und Sport úgy tudja, Alonso ugyancsak múlt szombaton véglegesítette a szerződését az Aston Martinnal.)

Ez az opciós jogok lejárati határidőivel kapcsolatos eddigi információkkal nem teljesen vág egybe, ám a holland lap szerint a jogvitában Piastri áll nyerésre az Alpine-nal szemben.

Ők úgy tudják, hogy az FIA szerződéseket vizsgáló független jogászokból álló testülete már megvizsgálta Piastri mclarenes szerződését, és hitelesnek találta azt. Megállapították ugyanis, hogy az Alpine kicsúszott a 2023-ra vonatkozó hosszabbítás opciós jogának 30 napos határidejéből, így amikor Piastri megegyezett a McLarennel, már szabad embernek számított.

A McLaren egyelőre nem szólalt meg az ügyben, az Alpine pedig nem jelezte, hogy milyen lépéseket tesz, ám Otmar Szafnauer csapatfőnök hétfőn nyilatkozva még állította, biztosnak érzik a jogi alapjaikat Piastri megtartására. Vélhetően ezért is tettek bejelentést arról, hogy 2023-ban ő lesz a versenyzőjük, annak ellenére, hogy Piastri ezt később határozottan cáfolta.

Hogy valóban sor került-e az FIA vizsgálatára, arra hivatalos forrásból egyelőre nincs bizonyíték, így a holland lap értesüléseit nem árt fenntartásokkal kezelni.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)

Ám még ha így is lenne, akkor is fennállna egy további bökkenő: a McLarennek Lando Norrisszal és Daniel Ricciardóval is élő szerződése van 2023-ra, vagyis ha szerződtették is Piastrit, eggyel kevesebb autójuk van, mint ahány versenyzőjük.

Az ellentmondást Ricciardo távozása oldaná fel, ám kérdés, hogy erre sor kerül-e, illetve milyen formában kerül sor. Ricciardo két hete egy közleményt adott ki a jövőjével kapcsolatos találgatásokra reagálva, melyben egyértelművé tette, folytatni akarja az F1-ben, mégpedig a McLarennel. Akkor állította, hogy ez nem a csapatának szánt üzenet volt, hanem a találgatóknak. Az azóta történt fejlemények ugyanakkor kicsit változtattak a képen.

A hírek szerint a 2023 végéig szóló megállapodásuk idő előtti felbontásáról kizárólag Ricciardo dönthet, egyes források úgy tudják, hogy szeptemberig. Amennyiben ragaszkodna az üléséhez, a McLarenre várhatóan jogi bonyodalmak várnának, és kényszerített elválás aligha lenne számukra ingyen.

A szerződésekbe persze senki sem lát bele, így tényleg minden csak találgatás. A Piastri-tábor magabiztossága arra utal, hogy nem félnek attól, hogy az ausztrál tehetség két szék közt a pad alá esik, és 2023-ban is elmarad az F1-es bemutatkozása. Ricciardo szerződésében talán léteznek még – Zak Brown korábbi szavaival élve – „bizonyos mechanizmusok”, amikkel a nyolcszoros futamgyőztes elmozdítható a helyéről.  Például pontszámhoz, eredményekhez kötött feltételek egy bizonyos határidőig.

A McLarentől a jelek szerint nem idegen a Piastrinál választott módszer. Nemrég az F1-en kívül, az Indycarban is hasonló ügybe futottak bele, amikor bejelentették, hogy 2023-tól Alex Palou lesz az egyik versenyzőjük, miközben a spanyol jelenlegi csapata, a Ganassi is jelezte, hogy él a hosszabbítási jogával, vagyis együtt folytatják. Érdekesség, hogy Palou akkor egy Piastriéra kísértetiesen hasonlító közleményben tudatta, hogy ő bizony távozni fog a jelenlegi csapatától. Mindkét versenyző arra hivatkozott, hogy eddigi csapata az engedélye nélkül tett bejelentést, és mindketten határozottan kijelentették, hogy semmiképpen sem lesznek e csapat versenyzői a következő évben. Az ügyből „odaát” jogi eljárás kerekedett. Egyelőre a „Piastri-gate” sem tűnik még lefutottnak.

Borítókép: Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak