Musorujsag
Élő Eredmények
×

Tost már az elején tudta, hogy Vettel felér a csúcsra

Tost már az elején tudta, hogy Vettel felér a csúcsra

RacingNews365
Az AlphaTauri csapatvezetője, Franz Tost Sebastian Vettel visszavonulása kapcsán visszaemlékezett a német F1 előtti és első királykategóriás éveire, melyekben elmondása szerint teljesen egyértelmű volt, hogy a versenyző egy nap felér a csúcsra.

A német klasszis a Magyar Nagydíj előtt jelentette be, hogy 2022 végén lezárja 15 éve tartó királykategóriás pályafutását, a jövőben ugyanis elsősorban családjára szeretne összpontosítani. Miután a hír hivatalossá vált, számos egykori és jelenlegi rivális, szakértő és sportvezető nyilatkozott elismerően, dicsérően Vettelről.

Nemrég a visszavonuló versenyző korábbi F1-es csapatfőnöke, Franz Tost beszélt a négyszeres bajnokról, elsősorban annak első királykategóriás éveire (melyeket az akkor Toro Rosso néven futó istállónál teljesített) összpontosítva.

„Már a Forma–BMW-ben figyeltem őt, ahol nagyon sok versenyt nyert” – nyilatkozta a szakember a RacingNews365-nek. „Ezután néhányszor találkoztunk és már akkor nagyon koncentrált volt. A kérdései, melyeket nekünk szegezett, nagyon jók voltak egy fiatal versenyzőhöz képest. Az egyik nagy erőssége az volt, hogy akkoriban teljesen elkötelezett volt az F1, a motorsportok iránt.”

Kiemelte, a fiatal Vettel frissességet hozott magával a csapathoz, elszántságát, tehetségét és eredményeit látva pedig biztos volt benne, a pilóta egy nap felér a csúcsra. „Amikor megérkezett friss vért, út ötleteket hozott magával” – emelte ki.

Franz Tost és Sebastian Vettel 2008-ban (Fotó: XPB)

„Nagyon elszánt volt és rengeteg kérdést tett fel. Belement a részletekbe, ami nagyon fontos volt. Folyamatosan jó hangulatban volt, bár az elején voltak gondjai az autóval. De előrevitte a csapatot, és ennek eredményeként együtt megnyertük az olasz futamot. Ez volt az első győzelme, és egyúttal a csapatnak is ez volt az első győzelme” – emlékezett vissza.

„A munkamódszerei alapján számomra egyértelmű volt, hogy nagy versenyző lesz belőle. Meg voltam győződve arról, hogy világbajnok lesz, amennyiben a megfelelő időben lesz a megfelelő csapatban. És a Red Bullnál ez így volt. Aztán a Ferrarinál is nagyon sikeres volt. Sok futamot nyert velük is” – folytatta, majd megjegyezte, már most érzi, hogy hiányolni fogja Vettelt, miután 2022 végén búcsút int a királykategóriának.

„Hiányozni fog nekünk. Személy szerint nekem is hiányozni fog. Sebastian egy fantasztikus karakter, mindig nyitott, és mindig nagyon-nagyon sikeres volt. Mindig emlékezni fogunk rá, hiszen a négy bajnoki címével ott van a legjobbak között Michael (Schumacher) és Lewis (Hamilton) mögött. Juan Manuelnek (Fangio) öt bajnoki címe van, aztán ő és Alain (Prost) jön. Ezért is helye van a történelemben. A csapatnál van egy emelet, ami az ő nevét viseli, mindig is emlékezni fogunk rá a fantasztikus képekkel, az overalljával, a monzai győzelemmel. Minden jót kívánok neki és a családjának a jövőre nézve” – zárta gondolatát.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)
Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak