Musorujsag
Élő Eredmények

Az Alpine szerint 90 százalék, hogy a bíróságon dől el a Piastri ügy

Az Alpine szerint 90 százalék, hogy a bíróságon dől el a Piastri ügy

GMM
Az Alpine csapatvezetője, Otmar Szafnauer kijelentette, minden valószínűség szerint a bíróságon zárul Oscar Piastri ügye, abban az esetben ugyanis, ha a fiatal pilóta a következő szezonban nem lesz csapatuk tagja, kártérítést követelnek.

Miután Fernando Alonso közölte, 2023-ban az Aston Martin versenyzője lesz, az Alpine kiadott egy közleményt arról, hogy fiatal védence, Oscar Piastri veszi át a spanyol klasszis helyét. Az ausztrál versenyző azonban néhány órával később jelezte, nem köti szerződés a kékekhez, és biztosan nem lesz a csapat pilótája a következő szezonban.

A hírek szerint mindezt azért tette, mert a háttérben már a McLarennel is megegyezett. Az ügyet állítólag az FIA szerződésekkel foglalkozó bizottsága is megvizsgálta, döntésük értelmében pedig Piastri maga dönthetne arról, melyik istállót választja, hiszen jogilag minkét szerződése tiszta.

Más kérdés persze, hogy a felek annyiban hagyják-e ezt a döntést. Nagyon úgy tűnik, hogy az Alpine nem, a csapatvezető, Otmar Szafnauer ugyanis jelezte, készek egészen a legfelsőbb bíróságig menni, hogy rendezzék az ügyet. A szakember elhintette, az ügy folytatása azért is szükséges, mert abban az esetben, ha Piastrit elveszítik, kártérítésre tartanak igényt.

Otmar Szafnauer (Fotó: XPB)

„Több mint 90 százalékig biztos vagyok benne, hogy ezt fogjuk tenni” – felelte a csapatvezető, amikor megkérdezték, bírósághoz fordulnak-e. „Ha a CBR (az FIA szerződéseket vizsgáló bizottsága) azt mondja, a szerződése csak az Alpine-nal érvényes, ő pedig azt, hogy ez remek, de nem fog nálunk versenyezni, inkább kihagyok egy évet, akkor a legfelsőbb bírósághoz kell fordulni kártérítésért.”

Hogy mekkora összeget szeretnének kapni, az egyelőre nem tiszta, sajtóhírek szerint azonban szeretnék visszanyerni az összeget, amit az előző években Piastri támogatásába öltek, az ausztrált pályafutását pedig igen intenzíven egyengették.

„Még nem ültünk le a könyvelőkkel, hogy kiszámoljuk, mennyit költöttük. Ezt abban az esetben kell majd megtennünk, ha a legfelsőbb bírósághoz fordulunk” – tette hozzá a szakember, kinek csapánál tehát továbbra is tart a bizonytalanság, már ami a pilótákat illeti.

Amennyiben Piastri elhagyja az istállót és a McLarenhez kerül, a hírek szerint az onnan távozni kényszerülő Daniel Ricciardo lehet az egyik legfőbb jelölt az Alpine számára. Azt, hogy készek visszafogadni a rutinos ausztrált, annak ellenére, hogy 2020-ban viharos körülmények között távozott, már a csapat is jelezte.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)
Borítókép: Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak