Musorujsag
Élő Eredmények
×

Csou az Alfa Romeót is meglepte

Csou az Alfa Romeót is meglepte

F1
Az Alfa Romeo technikai igazgatója, Jan Monchaux sem számított arra, hogy az istálló fiatal versenyzője, Csou Kuan-jü hamar felveszi majd a királykategória ritmusát, éppen ezért az ő teljesítményét tartja az első félév egyik legkellemesebb meglepetésének.

A kínai újonc első királykategóriás versenyén rögtön a legjobb tíz között végzett, később viszont számos technikai probléma (négyszer kellett feladnia a küzdelmet autója meghibásodása miatt) hátráltatta, Silverstone-ban pedig egy hatalmas baleset miatt veszítette el pontszerzési esélyeit. A pechszéria viszont nem törte meg – sőt!

Kanadában újra pontot szerzett, majd több időmérőn is fel tudta hívni magára a figyelmet azzal, hogy versenyben volt (sőt le is győzte) sokkal tapasztaltabb csapattársát, Valtteri Bottast. Ami pedig a hibákat illeti, újonchoz képest meglepően kevésszer bakizott.

Többek között ezzel is meglepte a csapat technikai igazgatóját, Jan Monchaux-t, aki bár bízott fiatal pilótájában, arra nem számított, hogy ilyen jó lesz a kezdés. Most kiemelte, Csou bizonyította kritikusainak, hogy nem fizetős versenyző, aki elsősorban csak tehetős szponzorainak köszönheti a Forma–1-es lehetőséget.

„Nekem Csou a szezon meglepetése” – idézte a mérnököt a Forma–1 hivatalos oldala. „Nagyszerű versenyző, aki rengeteget tanul és nagyon koncentrált. A futamokon az év eleje óta lenyűgöző volt, már ami az előzési képességeket illeti.”

Csou Kuan-jü (Fotó: XPB)

„Az időmérőkön pedig nagyon sokat fejlődött. Újonc létére nagyon meggyőző. Nem tesz kárt az autóban. Mármint, két balesetben is érintett volt, de ezektől eltekintve általában rendben van” – folytatta, majd megjegyezte, Csou teljesítménye Bottashoz mérten is meggyőző, aki egyébként remek mérce a fiatal kínai számára.

„Szerencsére van egy referenciaversenyzőnk, szóval Csou is nagyon jól tudja, min kell dolgoznia. De hamarabb jutott el arra a szintre, ahová vártuk, mint arra az év elején számítottunk. Szóval egy nagyon-nagyon kellemes meglepetés a csapat számára, de szerintem az F1 számára is” – folytatta.

Ami a csapat helyzetét illeti, az Alfa Romeo a negyedik helyezésért akart küzdeni a McLarennel és az Alpine-nal, a számos műszaki hiba miatt azonban alaposan lemaradtak a két rivális mögött. Monchaux viszont jelezte, a hátralévő kilenc futamon mindent elkövetnek, hogy ezt ledolgozzák, vagy legalább csökkentsék.

„Remélem, el tudjuk rontani a McLaren és az Alpine buliját. Még mindig csak a szezon felénél tartunk. Most az a fontos, hogy következetesen teljesítsünk, hozzuk a fejlesztéseket. Úgy gondolom, ha csak az autók nyers sebességét nézzük, kihívhatjuk ezeket a srácokat” – fogalmazott.

Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü (Fotó: XPB)
Borítókép: Csou Kuan-jü (Fotó: XPB)

További tartalmak