Musorujsag
Élő Eredmények
×

Domenicali: Nem adom el az F1 lelkét

Domenicali: Nem adom el az F1 lelkét

Sport Bild
A Forma–1 ügyvezetője, Stefano Domenicali tagadta azokat a felvetéseket, melyek szerint pusztán anyagi megfontolásból alakítják át a versenynaptárat – többnyire a sportág örökségéhez nagyban hozzátartozó klasszikus helyszínek kárára.

A 2023-as várhatóan ismét minden idők leghosszabb (és talán legzsúfoltabb) versenynaptára lesz, a hírek szerint ugyanis a vezetőség nem kevesebb, mint 24 helyszínnel tervez. Az érdeklődés pedig olyan komoly, hogy ekkora szám mellett is válogatni kell, hogy minden megfelelőnek ítélt helyszín megkapja a maga F1-es futamhétvégéjét.

A tendencia pedig az, hogy az új helyszínek (melyek többnyire komoly összeget fizetnek a rendezésért, és elképesztő környezetet biztosítanak a királykategóriának) általában a klasszikusokat váltják, melyek nemcsak népszerűek, hanem a sportág örökségéhez is hozzátartoznak.

Legutóbb a Belga Nagydíjnak otthont adó, a pilóták körében is kiemelten népszerű spái pálya került veszélybe, ennek kapcsán pedig többen megjegyezték, ha a helyszínnek mennie kell, valószínűleg az anyagiak miatt fog menni. A kritikát, miszerint kiárusítja az F1 örökségét, a sportág lelkét nemrég a kategória ügyvezetője, Stefano Domenicali határozottan visszautasította.

„A pénz mindenhol fontos tényező, nekünk is az” – jelentette ki a Sport Bildnek adott nyilatkozatában. „De nem csak ezt figyeljük, az egész csomagnak stimmelnie kell. Ha csak a bankszámlát néznénk, a naptár biztosan máshogy festene.”

Fotó: XPB

„Nem adom el a Forma–1 lelkét. Ez a változás normális. Nyitunk a világ egésze felé” – folytatta a rutinos szakember, akit azzal a kritikával is szembesítettek, hogy a különböző társadalmi szerepvállalások mellett visszás, hogy az F1 hosszú távú szerződést kötött Szaúd-Arábiával és Katarral, ahol több intézet szerint is „aggályos az emberjogi helyzet.”

Domenicali válaszában igyekezett rámutatni arra, hogy az F1 a jelenlétével igyekszik a pozitív irányba terelni az említett helyszíneket. „Reflektorfényt biztosítunk, és ebben minden rendező pozitívan akar mutatkozni. Már vannak korai sikerek. Szaúd-Arábiában négy éve engedélyezik a nőknek, hogy vezessenek” – fogalmazott.

A kieső klasszikusokra jó példa Németország, amit a Sport Bild lévén nekik hazai helyszínről van szó, fel is vezetett. A több klasszisnak és jelentős márkának otthont adó országban egyik klasszikus helyszín sem tudta kifizetni a rendezési díjat, és Domenicali szavai alapján ez jövőre is így lesz.

„Ha én magam nem hívom fel őket, akkor keveset hallok Németországról. Beszélnek, beszélnek, beszélnek de nekünk végső soron tényekre lenne szükségünk. Számomra rejtély, hogyan nem lehet manapság egy nagydíj köré üzletet építeni” – szúrt oda a hockenheimi és a nürburgringi rendezőknek, akik tehát véleménye szerint többet is tehetnének az F1 visszahódításáért.

Napsütés az eseménytelen pénteki nap végén a Nürburgringen (Fotó: XPB)
Borítókép: Stefano Domenicali (Fotó: XPB)

További tartalmak