Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Meg kell törnöm a többiek erősségeit

Alonso: Meg kell törnöm a többiek erősségeit

Motorsport
A spanyolok kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso őszintén beszélt motivációiról és versengő természetéről, valamint ismét egyértelművé tette, kora nem hátráltatja a királykategóriában, sőt, kifejezetten örül annak, hogy egyre több tapasztalattal felvértezve indulhat harcba.

Annak ellenére, hogy 41 évesen ő a mezőny legidősebb versenyzője, Fernando Alonso a 2022-es szezonban többször bizonyította, továbbra sincs gond a képességeivel, sőt tapasztalatainak köszönhetően csak még keményebb ellenfelévé válik a fiatal riválisoknak, hiszen számos trükköt bevet, hogy legyőzze őket.

A szezon során többször megfigyelhettük, milyen komoly figyelmet fordít a részletekre: Ausztriában például a szabadedzés során sok időt töltött rajthelyének „megtisztításával”, hogy a sprinten könnyebben tudjon majd manőverezni.

Terve azonban nem jött be, autója ugyanis meghibásodott a sprintfutam előtt. Franciaországban viszont működött a terve: a bemelegítő körein feltűnően lassan autózott a boxutca kijáratánál, hogy megtisztítsa a pályát. Eltervezte ugyanis, hogy a rajt után itt akar előzni, és pontosan ez is történt: Lando Norrist és George Russellt is maga mögé utasította ott, ahol korábban „takarított”.

Nemrég az ilyen és ehhez hasonló trükkökkel kapcsolatban elismerte, örömét leli az ilyen apróságok felfedezésében és tervei végrehajtásában, és abban is, hogy versenyzőként felkutassa és kihasználja ellenfelei gyengeségeit.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Igen… úgy értem, én ilyen vagyok” – jegyezte meg mosolyogva a Motorsportnak adott nyilatkozatában. „Száz százalékosan ki kell használnom a saját lehetőségeim, és ki kell nyírnom a többiek erősségeit. De ezt teszem minden edzésen, vagy bármikor, amikor játszom valamit. Régebben teniszeztem, és ha valaki nagyon jó volt az ellenfelem, magasra ütöttem a labdát, mert így megtörtem a ritmusukat.”

„Korábban hozzászoktak ahhoz, hogy keményen üssék a labdát. De ha magasra ütöd, a profik is hibázhatnak, mert puhán érkezik hozzájuk a labda. A magasra ütött labda az egyetlen esélyem, hogy legyőzzem őket, szóval automatikusan ezt csináltam. Nemcsak a versenyzésről van szó. Meg kell találnom a többiek erősségeit és meg kell törnöm őket, a sajátjaim pedig maximalizálni” – avatott be a „kulisszatitokba” az Alpine versenyzője.

Ami az F1-et illeti, kiemelte, azért is örül a tapasztalatoknak, mert ezek segítik annak megítélését, mely területekre kell összpontosítania. „Sok dologban segítenek. Az elején a tudatosságban, a gumikezelésben, a boxkiállásokban, a szerelőkhöz való hozzáállásban. Abban is, hogyan közelítsd meg a hétvégéket. Mennyire fontosak, vagy épp nem fontosak néha a szabadedzések.”

„Amikor fiatal vagy, minden egyes körödre úgy figyelsz, még az első edzésen is, mintha a bajnokság utolsó köre lenne. Idővel megérted a részleteket. Sokat fejlődtünk vizes, nedves körülmények között is. A vizes futamok általában hosszúra nyúlnak, a dolgok gyorsan változnak alattuk, sok a biztonsági autós fázis, később sok száraz ív jelenik meg. Szóval több lehetőséged is van. Nem minden kört kell úgy nézni, mintha az utolsó lenne. Régebben ezekben hibáztam, a futam elején. Most ezeket igyekszem elkerülni, de ez a rutinnal jön” – emelte ki.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Rámutatott, továbbra sem érzi, hogy kora negatívumokat hozott volna, főleg a kétéves (2019, 2020) kihagyással együtt, ami lehetőséget biztosított neki a feltöltődésre. „Ami a határokat illeti, nehéz bármit is megnevezni, mert nem érzem, hogy hiányozna valami, ami régebben megvolt. Talán 2018-ban érezem, hogy mentálisan kimerített a sok utazás, a marketing, és szükségem volt a kétéves kihagyásra. Most jól érzem magam. Nem tudom ugyanakkor, hogy az a két év segített-e rajtam, vagy egyszerűen más a hozzáállásom.”

Elmondta, most úgy érzi, saját maga egy jobb verziója tért vissza a királykategóriába, hiszen a távollét segítette abban, hogy jobban megértse az F1 nagy összefüggéseit. „Ha kívülről figyeled a versenyeket, akkor 360 fokban nézed a történéseket. Nemcsak a saját pilótafülkédről és stratégiádról szól, és így talán jobban megérted, miként alakul a futam. A különböző kategóriákat is jobban megértettem, ahol vezettem. Ezek mind más dolgokat tanítottak nekem. Különböző versenyfilozófiákat, vezetési technikákat. Nem arról van szó, hogy ez alkalmazható egy F1-es autón, de ha elveszítem az irányítást, vagy túlkormányzott az autó, a kezem, a lábam csinál valamit, amit korábban nem tudtam, mert csak F1-eseket vezettem. Úgy érzem, már jobban kézben tartom a dolgokat” – zárta gondolatát.

Ami pedig a folytatást illeti, Alonso nem sokkal az interjú után (a Motorsport kiemelte, még a nyári szünet előtt ült le beszélgetni a spanyollal) bejelentette, elhagyja az Alpine-t, és az Aston Martinhoz igazol. Váltását elsősorban az motiválta, hogy a zöldek hosszú távon számítanak rá, szóval néhány szezonnal most már biztos, hogy megtolja még F1-es pályafutását. Tovább gyűjtheti tehát a tapasztalatokat és bizonyíthatja, a kor csak egy szám egy iraton.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)
Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak