Musorujsag
Élő Eredmények

Egy koszos fóliával mért dupla csapást Leclerc versenyére Verstappen…

Egy koszos fóliával mért dupla csapást Leclerc versenyére Verstappen…

F1, Autosport
Max Verstappen nemcsak demoralizáló győzelmet aratott a Ferrari felett Belgiumban, de még Charles Leclerc versenyének tönkretételéhez is hozzájárult. Persze nem szándékosan.

Ezt nevezik tarolásnak. Max Verstappan a spái győzelmével a 25, a leggyorsabb körével a bónusz 1 pontot is bezsebelte, ám mint kiderült, még ennél is többet tett azért, hogy a maximumot hozza ki a versenyéből. A 14. helyről rajtoló hollandot a futam elején még szorosan üldözte a 15. pozícióból induló Charles Leclerc, ám az ő hasonló nagy felzárkózásának elejét vette egy korai kényszerkiállás, amit a jobboldali fékhűtőjébe szorult sisakfólia miatt kellett közbeiktatnia a biztonsági autós fázis alatt.

Balszerencse a javából. Úgy meg pláne, hogy kiderült, az a fólia éppen az előtte haladó Verstappen sisakjáról röppent a Ferrari rendszerébe…

A futam győztese a leintést követő sajtótájékoztatón mesélt a mozgalmas első körökről, amikor említést tett a sisakfóliájáról. „Lewis letért – nem tudom, azt hiszem, sérült volt az autója –, és mindenkit feltartott. Természetesen mindenki próbált profitálni ebből. Voltak, akik szélesre futottak. Én belülre húztam, de Lewis félreállt, ami helyes volt a részéről, és emiatt balra kellett mennem. Nagyon mozgalmas volt.”

„És nagyon sok koszt kaptam. Le kellett tépnem a sisakfóliámat, mert egyszerűen alig láttam valamit, miután az előző szektorban mindenki a fűre és a kavicsra hajtott. De túléltük”

– mesélte mosolyogva.

Szavai többek fejébe szöget ütöttek, és hamar kiderült, hogy az e letépett sisakfólia egyenesen Leclerc fékhűtőjébe repült. Az F1 TV fedélzeti kamerás felvételein jól látható a pillant.

Verstappen ezzel akaratlanul éppen a legnagyobb ellenfele futamát tette tönkre. Leclerc a 3. körben jelezte a Ferrarinak, hogy füstöl a fékje. A kerékcseréje után mérnöke megerősítette, egy sisakfóliát távolítottak el a hűtőjéből. Ezzel vélhetően a versenyét mentették meg. A remélt dobogós helyezéstől viszont éppen ez fosztotta meg őt, hiszen el kellett térniük az ideálisnak vélt taktikától.

És végül még a tőrt is megforgatták a szívükben. Leclerc két körrel a vége előtt a leggyorsabb kör reményében lágy gumikért hajtott újra a boxba, ám 1 km/órával átlépte a sebességhatárt, amiért 5 másodperces büntetést kapott, és elvesztette a pályán megszerzett 5. helyét, vele pedig 2 pontot.

A Ferrari vizsgálataiból kiderült, a gyorshajtás azért volt, mert az eredeti sebességmérő szenzorjuk helyett a biztosító szenzort tudták csak használni, ami nem volt kellően pontos. Az eredeti szenzor megégett. Mégpedig Verstappen fóliája miatt…

Leclerc ezek után némi szarkazmussal foglalta össze a vasárnapját a közösségi oldalán. „A 9. helyen az első körben, aztán egy sisakfólia a jobb első fék túlmelegedését okozta. Ki kellett állnom, hogy kivegyük a sisakfóliát a fékből. Visszatértem az ötödik helyre, de öt másodperces büntetést kaptam, mert túl gyors voltam a boxutcában, mivel megégett a szenzor, amit az első probléma okozott. Csodálatos nap!” – írta csalódottan a bajnokságban a 3. helyre visszacsúszó, Verstappentől már 97 pontra lévő ferraris.

További tartalmak